Søstre satser på gryteklar tørrfisk

Halvors fisk-eierne i Tromsø får tørrfisk, klippfisk og boknafisk ut til folket via restauranter. På hjemmebane får også barn og ektemenn smake Norges beste eksportvare.

SØSTRE: Daglig leder Liv Margrethe Hansen (t.v.) og markedssjef Ingrid Kristine Hansen har tatt steget inn i familiebedriften Halvors fisk i Tromsø. Far selv er gått tilbake til produksjonen. Foto: Alf Ove Hansen     Foto: Alf Ove Hansen
Lesetid 9 min lesetid
Publisert 13. sep. 2019
Artikkelen er flere år gammel

– Vi lever, snakker og spiser fisk hele døgnet!

Latteren sitter løst hos daglig leder Liv Margrethe Hansen og markedssjef Ingrid Kristine Hansen. Kvinneduoen har som få andre stålkontroll og kunnskap på torskeproduktene de leverer. Ord som brukes er konvensjonell, utvanning, vanning, vasking og temperatur.

– Vask og vann er to kritiske faktorer. Vi ønsker maks vask og minimal temperatur. Vi måler og vasker hele dagen!

PRODUKSJONEN: Halvor Hansen (til høyre) startet bedriften for 19 år siden, og har nå overlatt den daglige ledelsen til døtrene mens han selv står i produksjonen. – Det er en mannsdominert og tradisjonell bransje med gamle gubber. Tørrfisken trenger innovasjon! Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Først i Norge

Når de sier vi, så mener de også faren Halvor, som startet det hele – i tillegg til de fire andre mannfolkene i produksjonen. I et lite hvitmalt rom rundt et bord holdes den ferske skreien høyt for å se om alle bein er ute, og hvor god kvalitet fileten har. Fisken kommer fra Finnmark, Lofoten og Senja. De kjøper råvarene hos de samme leverandørene hvert år, som spesialsorterer fisken som leveres.

Det er et tidkrevende, tøft fysisk arbeid som krever stor konsentrasjon

– Underveis i vanningsprosessen fjernes alt av skinn og bein. Det kan ta opptil 10 dager. Alt gjøres for hånd. Det er et tidkrevende, tøft fysisk arbeid som krever stor konsentrasjon. Vi var først i Norge til å selge utvannet tørrfisk som var gryteklar, forteller Liv Margrethe.

FISK FØR POLITI: Liv Margrethe Hansen ville jobbe i politiet, men fikk virkelig øynene opp for tørrfisken i Italia. Nå kommer jussen heller til nytte i bedriften. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen
Jeg hadde aldri helt skjønt hvor enormt skattet den er i Italia

På vei mot politiet

Hun var den som først kom inn i familiebedriften. Det var egentlig ikke planen.

– Jeg trivdes med å ha ekstrajobb i bedriften, men jeg ville studere juss og jobbe med påtale i politiet. Men så skulle Halvors fisk snuse på Italia, og jeg ønsket å reise og tok meg et år der nede. Det endret synet mitt helt på tørrfisk. Jeg hadde aldri helt skjønt hvor enormt skattet den er i Italia. De bruker den blant annet på Michelin-restauranter. Da bestemte jeg meg for å fullføre jussen, men ville jobbe for familiebedriften.

Ingrid Kristine på sin side var mer rettet mot fisk, men ville få erfaring fra andre steder først. Så først etter en masteroppgave kalt «Hvordan påvirker pakningselementer forbrukeropplevelser og kjøpsintensjon til eksklusiv fersk torsk» og jobb i Sjømatrådet, tok hun steget inn i sommer.

DELIKATESSE: Vær og vind påvirker tørrfisken, som er høyere skattet i utlandet enn hjemme. Enn så lenge. Mange restauranter har fått øynene opp for delikatessen. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Tørrfisk som barnemat

Nå er målet å få flere her hjemme til å oppdage den lekre råvaren fra havet.

– Vi er jo vokst opp med fisk, og kun etter en litt slapp periode i studentlivet er vi tilbake til fiskespising fem, seks dager i uka – også mannen min, forteller Ingrid.

Fiskevelferd står høyt hos oss

– Vi er på fire dager. Datteren vår på ett år har også fått tørrfisk, mild og fin på smak. Ha den med ovnsbakte poteter, grønnsaker og parmesan, godt også for foreldre! anbefaler Liv Margrethe.

Mange tar gjerne ikke sjansen på å kjøpe et forholdsvis kostbart produkt uten at de vet hva de kan bruke det til. Fantasien strekker gjerne ikke til. Derfor er hovedmarkedet for Halvors restauranter og oppfinnsomme kokker.

IKKE OPPDRETT: Alt fisk er havfanget under lofotfisket. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Alt er havfanget

– Vi har tørrfisken, klippfisken og boknafisken på restauranter i hele landet. Mange kokker har blitt overrasket over hvor fort rettene med tørrfisk blir populære, og selv blir de inspirert av å bruke den på nye måter. Fisken kan også kjøpes i utvalgte dagligvarebutikker, som Meny og enkelte Coop-butikker. Mange kjøper fisk av merket de alltid har gjort, så vi må bryte vanen med fristende innpakninger. Her kommer Ingrids kunnskap til nytte, sier Liv Margrethe.

Det er en mannsdominert og tradisjonell bransje med gamle gubber

Ingrid Kristine er også opptatt av å få folk til å smake på tørrfisken, å overvinne fordommer.

– Det må se innbydende ut og være spennende å ta i. Skal vi ellers nå ut til folk, må vi by på oss selv på sosiale medier også. Vi har heller ingen hemmeligheter i produksjonen, fiskevelferd står høyt hos oss. Alt fisk er havfanget under lofotfisket, ikke langt fra land. Alle våre produkter foredles for hånd, og hele tørrfisken brukes, fra filet til tørrfiskskinn og tørrfiskbein.

FISKEVELFERD: Ingrid Kristine Hansen startet i år som markedssjef, og fremhever at fiskevelferden står høyt. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Skeptiske gubber møter damer som vet hva de snakker om

Far Halvor Hansen er storfornøyd med at to av tre døtre har valgt fiskerinæringa. Mens han kvalitetssjekker nok en fisk, sier han at bransjen har desperat behov for ungt blod.

– Det er en mannsdominert og tradisjonell bransje med gamle gubber. Tørrfisken trenger innovasjon, nye produkter og folk med en annen bakgrunn.

Det er gått litt prestisje i det

Søstrene har fått føle på at de er kvinner, men skepsisen forsvinner når motparten forstår at de vet hva de snakker om. De kan sin fisk.

– Vi salter og tørker den, og før den går ut til kokkene så varmer vi alltid en bit for å sjekke at den har rett saltinnhold. Når et produkt leveres tre ganger i uka til samme leverandør, skal det være forutsigbarhet.

Fiskekunnskapen må strekke seg langt. De må alltid kjøpe den beste fisken, og hva er nå det? Den siste fisken fra 2018 var god på smak, hvit og fin og helt optimal.

FOR HÅND: Underveis i vanningsprosessen fjernes alt av skinn og bein. Alt gjøres for hånd. Det er et tidskrevende, tøft fysisk arbeid for Willy Søreng (t.v) Tormod Gjøvik og Ola Berg Olsen. Liv Margrethe Hansen er også daglig innom. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

«Fredag i form»

– Tørrfisken fra 2019 er litt mer farget og blir perfekt til lutefisk, men også som utvannet tørrfisk. Senjastua, en av våre eldste kunder, mente årets tørrfisk var den beste de noen gang hadde fått, forteller far Halvor.

Stemninga er god i produksjonen, herrene jobber tett sammen og diskuterer ofte, svært ofte faktisk – oppskrifter.

– Vi har ukentlig «Fredag i form». Da lages det mat på rundgang i form. Tormod begynte allerede på onsdag å forberede seg. Det er gått litt prestisje i det, ler kvartetten.

Det kan Ingrid og Liv Margrethe skrive under på, og det gir også ideer til både restauranter og på hjemmebane.

VERDENS BESTE: Målet er å fortsatt lage verdens beste produkter, sier søstrene. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Ny vri på indisk og lasagne

– Vi har hatt det meste. Thai og indisk med tørrfisk, lasagne, pizza og omelett. Skagenrøre er min favoritt, så det er bare å prøve seg fram der hjemme.

Til neste år er Halvors fisk 20 år. Med oppfølgning fra DNB i ryggen, er de klare for å satse stort fremover.

– Det skal markeres her hjemme og i Italia. Satsingen fremover blir både lokalt, nasjonalt, og i Italia. Målet er å fortsatt lage verdens beste produkter.

ARBEIDSHANSKER: Vann og vaske er to kritiske faktorer når fisken behandles, og her ligger også mye av hemmeligheten. Da er det ikke unaturlig at arbeidsutstyret blant annet består av hansker med et ekstra godt grep. (Foto: Alf Ove Hansen) Foto: Alf Ove Hansen

 

Foto: Alf Ove Hansen

Fisk for ferskinger

Boknafisk: Fisk som er hodekappet, sløyd, splittet, vasket og tørket. Tørketid på 1–2 uker, kortere enn for tørrfisk.

Tørrfisk: Fisk som er hodekappet, sløyd, vasket og tørket. Tørrfisk kan også være splittet før tørking. Da kalles den rotskjær. Tørketiden er rundt tre måneder.

Lutefisk: Lutefisk er tørrfisk vannet ut, lutet og vannet igjen.

Klippfisk: Klippfisk er fisk som er hodekappet, sløyd, flekket, saltet, vasket og til slutt tørket.

Kilder: halvorsfisk.no

Halvors fisk

Startet: 2000

Hvor: Tromsø

Produkter: Gryteklar tørrfisk, lutefisk, boknafisk og klippfisk

Største marked: Horeca i Norge

I salg: Meny og utvalgte Coop-butikker.

Facebook:Halvorsfisk