Spådommer og trender for 2018

Iphone X, fete droner, AI, blockchain og ikke minst kryptovalutaer. 2017 var et spennende år, men hva har vi i vente for 2018?

Lesetid 3 min lesetid
Publisert 16. feb 2018
Artikkelen er flere år gammel

Oppstartslos sitter med fingeren på pulsen på bedriftsnorge og snakker hvert år med tusenvis av nystartede bedrifter og personer som ønsker å starte for seg selv.

Vi lurer på: Hva vil skille seg ut? Hva blir trenden i det kommende året? Hva slags type bedrifter vil vi se mer av i år?

Flere helse- og læringsteknologiselskaper

I løpet av 2017 så vi en økning i henvendelser fra selskaper som skulle levere løsninger og produkter innen læring- og helseteknologi. Nye miljøer innenfor disse bransjene ble etablert og eksisterende miljøer og aktiviteter har vokst. Her ser vi selskaper som jobber med nanoteknologier i kreftforsking til selskaper som lager læringsplattformer for kjøreskoler.

Vi tror det vil etableres flere spennende selskaper innen disse bransjene i år. Dette er en næring som Norge også tidligere har utmerket seg i.

Blockchain, et redskap, ikke en forretningside

2017 var året der blockchain for alvor ble kjent. Tanken bak ligger i en desentralisering av en database, noe som er veldig praktisk hvis en skal lagre, autentisere og beskytte data.

Oppstartslosen fikk i 2017 rekordmange henvendelser der selskaper «kaster» inn blockchain i løsningene sine for å krydre forretningsideen. Dette uten visshet om hvordan teknologien fungerer eller hvilken jobb den skal gjøre for å løsningene skal bli bedre.

I 2018 håper vi å se at selskapene har bedre kjennskap til teknologien og hvilket muligheter som ligger i den. Vi håper også at de i første omgang tenker på hva som blir best for kundene, og dernest hvorvidt det er blockchain som kan gjøre den jobben.

Kunstig intelligens kommer til å ha påvirkning på alle bransjer

Flere selskaper som evner å ta i bruk kunstig intelligens

Mulighetsrommet i denne teknologien er nærmest ubegrenset og vi synes det er rart at vi ikke har møtt flere selskaper som evner å ta i bruk eller legge til rette for denne teknologien. Kunstig intelligens kommer til å ha påvirkning på alle bransjer.

Det er vanskelig å starte et selskapet i 2018 uten å ha kunstig intelligens på skissebordet eller i en risiko / mulighetsanalyse. Et godt råd kan være å forsøke å lære så mye som mulig om hvilket muligheter som ligger i teknologien uavhengig om du har dette som en del av forretningsideen.

2017 var konsulentenes renessanse

Med nedbemanninger, omstillinger, økt interesse og oppmerksomhet rundt det å starte for seg selv, er det ikke rart at vi får et inntog at nye konsulentselskaper. Den typiske konsulent har høy utdanning, relevant arbeidserfaring og en bransjeforståelse gjerne i kombinasjon med oppsparte midler. Her ligger altså mye tilrette for at denne bransjen kommer til å lykkes

Dette er kanskje den største økningen vi har sett i 2017 og kommer antagelig til å fortsette å øke iløpet av 2018.

I tillegg til disse fire trendene vil samtidig se flere selskaper som jobber med såkalt «smartløsninger» innenfor hjem, underholdning og jobb. Dette var en tiltagende trend i 2017 som vi kommer til å se mer av i 2018. På sikt kommer disse smarte løsningene til å bli en naturlig del av hverdagen til folk flest.

Er 2018 året der du starter for deg selv? Eller er du allerede i gang og ønsker veileding?

Kontakt Oppstartslosene i DNB