Startkapital – hvor mye må man ha?

Mange som planlegger å starte sin egen bedrift lurer på hvor mye startkapital man bør ha. Hvor mye man vil trenge kommer an på hvilken type bedrift du skal etablere. Noen vil trenge lite penger, mens andre vil trenge mye penger.

Lesetid 2 min lesetid
Publisert 24. nov 2015
Artikkelen er flere år gammel

Alle bedrifter bør ha startkapital. En del utgifter må du regne med før du begynner å tjene penger. Helt i starten trengs penger til for eksempel markedsundersøkelser, leie av lokale og innkjøp av utstyr (alt fra PC til gravemaskiner). Behovet for startkapital vil altså variere i stor grad. For å unngå for store utgifter i starten vil det for mange derfor være best å leie utstyr, materiell og personell.

For mange bedrifter kan det gå et par år før man tjener penger. Mange som går med en gründerdrøm legger til side penger slik at de har startkapital den dagen de starter. Jeg hører også om mange gründere som forteller at uten den andre partens faste inntekt hadde det vært vanskelig å starte opp sitt eget.

Støtteordninger
Vær klar over at det finnes ulike støtteordninger. Den mest kjente kilden er Innovasjon Norge. De deler ut blant annet etablererstipend. Jeg synes også du skal ta kontakt med næringsetaten i din kommune for å høre om de har støtteordninger som du kan dra nytte av.

Egenkapital
Egenkapital er også noe som man må kalkulere inn i oppstartsbudsjettet. Hvor mye egenkapital du trenger avhenger av hvilken type selskapsform du velger. For AS er minstekravet til aksjekapital 30 000 kroner. I tillegg kan eksisterende selskaper med aksjekapital på 100 000 kroner redusere aksjekapitalen til 30 000 kroner, og dermed få tilbake 70 000 kroner. Denne endringen har ført til at mange nå etablerer AS fremfor enkeltpersonforetak og NUF.

Velger du NUF som selskapsform har du ingen nedre grense for aksjekapital og står fritt til å velge hvor mye aksjekapital du går inn med ved etablering. Velger du enkeltpersonforetak trenger du ikke egenkapital.