- Stavanger trengte et nytt miljø for gründere

Etter fire år er Innovation Dock blitt et viktig kompetansemiljø for gründere og vekstbedrifter, og i stadig utvikling.

INNOVATION DOCK: – DNB er med på å skape økosystemet her, og vi har mye kompetanse tilgjengelig hos dem. De ønsker å se at oppstartsbedrifter lykkes, sier Nils-Henrik Stokke, til venstre, med kundeansvarlig bedriftsmarkedet Thomas Våland og Terje Fanebust, banksjef bedriftsmarkedet, kan feire fire år med godt samarbeid. Foto: Solfrid Sanne
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 25. feb. 2019
Artikkelen er flere år gammel

På bryggekanten med utsikt utover fjorden, ligger det som må være en av byens fineste kontorutsikter. Innovation Dock huser nå 70 bedrifter med rundt 170 mennesker, i lokalene i det innovative nærings-og boligprosjektet som vokste frem på de gamle industritomtene ved sjøen i østre bydel. Gründerne, med Nils-Henrik Stokke i spissen, ser lyst på fremtiden, for de må snart utvide. Igjen.

Det er helt fantastisk for oss å se

– Vi har laget et godt økosystem for gründere og vekstbedrifter, og har samlet kompetanse, nettverk og kapital, som disse selskapene trenger. Og nå er de 70 ulike selskapene med på å skape miljøet her på en unik måte.

TENK STØRRE: – For oss er det viktig å skape arbeidsplasser. Da må vi snakke om marked tidlig. Daglig leder Pia Warland, på Innovation Dock hjelper oppstartsbedriftene å tenke langt utover landegrensene. Foto: Solfrid Sande

Stavangerregionen ut til verden

– Nå ser vi at noen av selskapene reiser seg, fra tegning på en serviett til å ha produkter klare, og det er helt fantastisk for oss å se.

Daglig leder Pia Warland hjelper gründerne og selskapene å se et større potensial, skalere og tenke internasjonalt. Innovation Dock er et felleskap for bedrifter i forskjellige faser, som drar nytte og inspirerer hverandre, om hvordan man bygger nettverk, kjøpe tjenester og åpner dører.

De store konsernene er villige til å samarbeide med de små

– Vi tenker skalering, og vil at regionen vår skal nå ut til verden. Da er et godt økosystem lokalt viktig, som gjør at gründerne ikke trenger å flytte. Vi ser nå også at de store konsernene er villige til å samarbeide med de små, og det er viktig for at disse selskapene skal lykkes, forteller hun.

Sykkeltyveri-tech priset til 70 mill.

En rekke av teknologibedriftene på huset har kommet langt, som Data Gumbo, Shoreline og Bikefinder. Sistnevnte har laget et sporingssystem som skal forhindre sykkeltyveri, skalerer opp med nye investorer og samarbeidspartnere, og full produksjon. Bikefinder priser seg nå til 70 mill.

Pia Warland og kollegaene arrangerer kurs, og jobber via ulike gründerinkubatorer som Angel Challenge, med Investor Lounge og har samarbeid med fylkeskommunen. Nå er de klare som samarbeidspartnere for en ny akselerator for energibransjen.

– Vi har en åpen atmosfære her på Innovation Dock, og folk er opptatt av at andre skal lykkes.

I STARTGROPEN: De nye gründerne rundt bordet vil satse på blant annet vegetarmat til barn, klær til funksjonshemmede, reiseliv for hi-end markedet. Fran venstre: Gulleiv Wee, Elisabeth Olsnes, Charlotte Johansen, Sissel Sæland, Bolor Borjgen og Anne Marie Lofthus. Foto: Solfrid Sande

Tenker annerledes i Stavanger

Innovation Dock gründerne Nils-Henrik Stokke og Magnus Øgård Meisdal, var unge og relativt nyutdannede da behovet for kontor ble til ideen om et nytt co-workingsted i byen. Men de ville ikke bare leie seg lokaler. De satset heller stort og ønsket å kjøpe hele første etasjen i det nye bolig og næringsprosjektet på bryggekanten. Følgelig var de avhengige av å få noen med på ideen, for lån og kapital.

– DNB var den eneste banken som ville gå gjennom casen vår, og ble med oss fra starten som hovedpartner, sier Nils-Henrik Stokke.

– Tanken til DNB var at vi skulle lede gründerne til våre lokaler, men i Stavanger tenkte vi litt annerledes, og ville være tilstede der gründerne er, på deres premisser, forteller Terje Fanebust, DNB Stavanger.

Nå kan de se tilbake på fire år med godt samarbeid, hvor gründerne jobbet beinhardt på egenhånd for å omforme de rå næringslokalene de fikk kjøpt, til gode kontorløsninger. Kurs, eventer og cafedrift er en del av inntekstgrunnlaget, foruten leietakerne og samarbeidspartnere.

– DNB bruker fremdeles mye tid på oss, og er en viktig del av kompetansen på huset, sier Nils-Henrik Stokke.

INSPIRASJON OG SAMARBEID: – Det er en drive her som smitter over, og et godt sted for å spire og gro, sier Dag Josef Foss. Han gjør det enklere for folk flest å bruke juridiske tjenester digitalt, med firmaet Justify. Foto: Solfrid Sanne

Å hente inn ti millioner er krevende

– Her samarbeider folk på tvers, og når så mange forskjellige bedrifter møtes blir det veldig interessant, sier Thomas Våland, kundeansvarlig bedrift DNB Stavanger og hovedkontakt hos Innovation Dock.

Han jobber med oppstarts- og vekstbedrifter, og er jevnlig i kontakt med gründere som trenger råd og veiledning, både for de mer etablerte. Våland holder også etablererkurs for helt ferske gründerne, og opplever et stort behov for kompetansen banken sitter med.

– Hele økosystemet rundt gründere har blitt mye bedre de siste fem årene, og jeg tror en av våre viktige roller er å være veiviser. Vi har et stort nettverk av dyktige folk, og vi har vært opptatt av å koble miljøene sammen, sier Terje Fanebust, og legger til:

– Utfordringen blir å gjøre dem til vekstselskaper. Det å skalere virksomheter, og hente inn kapital over ti millioner, er utfordrende.

VEKSTMULIGHETER: – Folk i distriktet har investert pengene sine i olje og eiendom, men nå skjer det mye, og vi er i starten på et skifte. Vi er jo avhengige av gode gründere for å skape ny sysselsetting fremover, mener Terje Fanebust. Her i samtale med Thomas Våland og Nils- Henrik Stokke i kontormiljøet på Innovation Dock. Foto: Solfrid Sanne

Gründerånd – eller vil heller folk tilbake til oljebransjen?

Tidene ser igjen gode ut etter oljeprisfallet, sysselsettingen i distriktet er høy, og spørsmålet om gründerviljen er konjunkturavhengig, melder seg. Analyser viser nemlig at antallet nyetableringer falt fra høsten 2017. Og i media har noen fokus på om folk heller vil ha en godt betalt jobb i oljesektoren igjen.

Men penger er ikke motivasjonen til folk som jobber i oppstartsselskaper, forteller Stokke, og sier de på Innovation Dock ikke har merket noen særlig endringer. Gründerne her er ofte folk som har sagt opp jobbene sine, og har stor tro på konseptene sine, forteller han.

– De fleste selskapene som er her hos oss er kommet til de siste fire årene, og det er ingenting som tilsier at dette ikke skal fortsette.

Innovation Dock har siden starten jevnlig utvidet arealene, gjennom flere innkjøpte kvadratmeter på bryggekanten, og leie av de gamle lokalene til Rogaland Elektro ved siden av, og fylt opp huset. De litt hårete målene til gründerne er innfridd, og nå ser Nils-Henrik Stokke god fremtid for Innovation Dock, og håper på en dobling av kapasiteten.

– Det er spennende muligheter for vekst her i østre bydel, men nå vi trenger flere lokaler, når vi skal legge til rette for gode vekstmuligheter for enda flere nye selskaper.

GRÜNDERLIV: – Det å være gründer er synonymt med å jobbe mye. Det er dessuten også en midlertidig tilstand. Du vil ikke være gründer lenge, du vil heller bli leder for et vekstselskap, sier Nils-Henrik Stokke. Han jobber på alle nivå, her snakker han til nye oppstartsbedrifter. Foto: Solfrid Sanne