Større selskap flytter inn i gründerhus – for å lære av de små

Nå legger større selskap som Haugaland Kraft prosjektarbeid til Gründerloftet for å få fart og inspirasjon fra gründerkulturen. Og ny oppstartsaksellerator mot maritim næring er snart i gang.

GODT SAMARBEID: – Sammen har vi en ambisjon om å skape en god infrastruktur for oppstartsbedrifter, og DNB har vært flinke til å bidra, sier Marius Selsø Håkonsen (til venstre), Community Manager på Gründerloftet, her sammen med Arne-Helge Vaage og Hanne Beate Grutle fra DNB Haugesund.
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 15. mai. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Innenfor den grønne døren i smuget på baksiden av det gamle sjøhuset ved Smedasundet i Haugesund, åpner det seg opp en spennende verden. En samling nyskapende bedrifter, fra teknologi og maritim næring, til møbelproduksjon, interiør og filmselskap.

– Vi var heldige med timingen vår. Det var mye fokus på å skape nye arbeidsplasser og vi fikk med oss flinke folk som ville følge drømmene sine, forteller Marius Selsø Håkonsen, Community Manager og gründer.

GRÜNDERHUS: Etter over to års drift er de blitt en synlig og viktig inkubator for oppstartsbedrifter i regionen på Haugalandet. Foto: Solfrid Sande

Fikk med gode samarbeidspartnere

Sammen med daglig leder og medgründer Jarle Salhus Eriksen, har Selsø Håkonsen fått med en rekke samarbeidspartnere på laget, fra kommunen til andre gründernettverk og næringsliv.

– Vi har vokst sakte, men sikkert, og vi merker at næringslivet lokalt er mer på. Vi har også prøvd å skape et nettverk som gir investorer god input på hvor de skal gå inn. At de satser litt mer av kapitalen sin på oppstartsbedrifter i stedet for å putte alt i eiendom.

Siden starten i 2016 har over 26 millioner blitt investert i selskapene på Gründerloftet, og flere av de 47 oppstartsselskapene har nå skalert opp og flyttet ut.

Med mange små enheter oppstår stadig nye samarbeid. Og nye perspektiver når store firmaer kommer inn, forteller Selsø Håkonsen, og håper andre følger etter Haugaland Kraft som så mot miljøet.

Les: Lokal gründer startet opp kabelproduksjon på Karmøy

NY PÅ LOFTET: Mari Staveland har nylig flyttet inn. Hun følger drømmen om egen virksomhet med foto, interiørstyling, og hjelp til sosiale medier for små selskap. Foto: Solfrid Sande

Store bedrifter lærer av gründerkultur

Haugaland Kraft flyttet inn på nyåret, og tok over hele den første etasjen med ti ansatte gjennom sitt tre måneders prosjekt.

– Vi kopierer fordelene med å være gründere, men gjør det i en stor organisasjon, sier Stein Inge Morisbak, direktør for utvikling og digitalisering i Haugaland Kraft.

Det er en veldig fin kultur her på Gründerloftet

Fordelene kan være det å jobbe uforstyrret i et team, og få i gang en rask prosess rundt logistikken på et nytt prosjektet på salg av solceller. En erfaring de nå tar med seg til nye prosjekter som skal gjøres i egne lokaler, sier han.

– Vi er blitt inspirert av kontakten med gründere, tankegangen og måten de jobber på. De er små og kan lettere fokusere på én ting. Det er nytt for oss å lykkes med produktutviklingen så raskt.

LÆRER AV HVERANDRE: – Vi opererer jo i samme område, vi drar nytte av hverandre. Sier Stein Inge Morisbak fra Haugaland Kraft , og Lars Erik Støle fra LBC Cloud, som ble kjent på Gründerloftet. Foto: Solfrid Sande

Oppdaget samarbeid med lokale programvaregründere

Og da noen i Haugaland Kraft ønsket tilpasninger til et styringssystem for ladning av elbil til det nye smartbygget på Stord, tok de kontakt med leverandøren Schneider Electric. Etter en del undersøkelser viste det seg at systemet faktisk er utviklet av et annet Haugesundsfirma.

– De ville ha kontakt, og så oppdaget de at vi satt i etasjen over. Nå er vi blitt kjent og vet om hverandre, og kompetanseutvekslingen mellom oss har vært veldig fin. Vi utvikler denne løsningen og lisensierer den ut til Schneider Electric, sier Lars Erik Støle i LBC Cloud.

Et svært inspirerende miljø

Et litt morsomt sammentreff de har snakket en del om på loftet. Støle og firmaet LBC Cloud har jobbet i det åpne kontorlandskapet på Gründerloftet et års tid.

– Det er helt strålende å være er. Et svært inspirerende miljø, med mange kjekke folk og et fint arbeidssted å gå til.

GRÜNDERNE PÅ VEGGEN: – En verdi vi har her er framsnakking. Vi vil at andre skal lykkes, og hjelper gjerne til, sier Marius Selsø Håkonsen. Foto: Solfrid Sande

Kommet for å bli

– Steder som Gründerloftet oppstår fordi folk ønsker å jobbe i fellesskap. Selv om vi startet når det var dårlige tider, forsvinner vi ikke i gode tider.

Marius Selsø Håkonsen sier Gründerloftet også er en del av den store internasjonale trenden med delings- og frilansøkonomi.

– De unge generasjonene har en helt annen forventning, og vi ser at folk vil jobbe på denne måten, de ønsker fleksibilitet og selvstendighet. Mange vil heller ikke jobbe i store bedrifter, og vil heller å starte og skape noe selv.

DNB er partner

DNB Haugesund gikk tidlig inn som partner i Gründerloftet. Marius Selsø Håkonsen kom til dem, fordi han visste at banken hadde vært involvert i andre gründerhus.

– Det var naturlig for oss å bli med. Det har satt et veldig fint fokus på gründervirksomhet her i byen. Jeg ser at Gründerloftet har blitt tatt vel i mot på Haugalandet, og det er viktig at vi bidrar til det, sier Arne-Helge Vaage, ansvarlig for bedriftsmarkedet Haugalandet og Sunnhordland.

Vi ønsker virkelig å se at de lykkes

Hanne Beate Grutle er den som nå har tett kontakt med miljøet på Gründerloftet som kontakt mot bedriftsmarkedet.

– Det er mye hardt arbeid som ligger bak, og vi ønsker virkelig å se at de lykkes og får betalt for den jobben de gjør. Det er en veldig fin kultur her på Gründerloftet. Og lav terskel for å be om råd.

DEN GODE ATMOSFÆREN: Glimt Interiørarkitekter som nylig flyttet ut, gjorde en stor jobb med å omskape de to etasjene til et godt arbeidssted. Foto: Solfrid Sande

Nytt gründerprogram

Marius Selsø Håkonsen ønsker seg enda mer samarbeid med næringslivet. Når innovasjon i mange tilfeller kommer fra et oppstartsmiljø, må det etablerte næringslivet involvere seg i miljøene for å passe på at de henger med på utviklingen, mener han.

– Min opplevelse er at bank og finans ble truffet tidlig av digitaliseringen; at de har modnes gjennom prosjekter hvor de jobbet tett sammen med gründermiljøer.

Og han har nye planer for å koble sammen næringsliv og gründere.

– Vi skal starte opp en ny gründeraksellerator mot de maritime næringene. Gründerne skal få teste sine konsepter mot det verdensledende miljøet vi har her i byen.