Sunnmørske kremmere lever etter pay-it-forward-filosofien – men hvor er kvinnene?

#huninvesterer: – En investor behøver ikke være en mann med feit lommebok iført hvit skjorte og dress, sier investor Anja Solevågseide. En god gründer er heller ikke nødvendigvis en mann!

SER ETTER FLERE KVINNER: Banksjef i DNB Ålesund, Camilla Hoddevik og Anja Solevågseide i Pir Invest skulle gjerne sett flere kvinnelige investorer og gründere, her på Skateflua i Ålesund. Alle foto: Marit E. Giske
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 18. nov 2019
Artikkelen er flere år gammel

Dette er Angel Challenge

En arena der investorer og startups jobber sammen for å lære og gjennomføre alt det som gjøres i det virkelige liv når du skal investere eller trenger kapital.

GOD DIALOG: Camila Hoddevik og Anja Solvågseide i god og lystig dialog. Foto: Marit E. Giske
Dette er Pir Invest

Pir Invest består nå av 20 investorer fra Sunnmøre. Alle investorene har selv gründet egne bedrifter og ønsker nå å bruke sin kompetanse og kapital på nye gründere. Pir Invest er opptatt av at bedriftene de investerer i skal skape fremtidens arbeidsplasser.

Les mer om Pir Invest på DNB Nyheter her

 

Solevågseide er primus motor for at Angel Challenge for første gang kommer til Ålesund for å vekke «sovende investorer». Hun leder også investeringsnettverket Pir Invest.

Har du en gründeridé som du vil diskutere potensialet for? I DNB har vi oppstartsloser som vil hjelpe deg – og det er helt gratis

Nettverket bak Pir Invest har selv bygd opp suksessrike bedrifter. De har gjort seg masse erfaringer som gründere og er nå opptatt av å gi noe tilbake,

– På Sunnmøre lever vi etter «pay-it-forward»-filosofien. Det vil si at når vi har lyktes med noe, vil bidra til at flere bak oss også lykkes, sier Solevågseide, som altså er både investor og gründer.

INVESTOR I SKJØRT: Iført skjørt og dongeriskjorte – og med glødende engasjement – presenterte Anja Solevågseide (t.h.) nylig Angel Challenge for 130 investorer, gründere og næringslivsledere på startup- og investormøteplassen, DNB NXT, Ålesund. Her sammen med Camilla Hoddevik rett etterpå. Foto: Marit E. Giske

Iført skjørt og dongeriskjorte – og med glødende engasjement – presenterte hun nylig Angel Challenge for 130 investorer, gründere og næringslivsledere på startup- og investormøteplassen, DNB NXT, Ålesund. Hensikten med det lokale Angel Challenge-initiativet i Ålesund er nettopp å vekke interessen for å investere i ny virksomhet på Sunnmøre.

Kvinner får bare 2 prosent av samlet investorkapital

Mens Solvågseide snakket på DNB NXT i Ålesund sto Rikke Eckhoff Høvding fra Norsk Venturekapitalforening på scenen på tilsvarende DNB-arrangement i Oslo og la fram tall fra en fersk undersøkelse som investeringsselskapet Unconventional Ventures har gjort: Kvinnelige gründere i Norden får bare to prosent av samlet investorkapital! Her kan du lese Dagens Næringslivs omtale av undersøkelsen

Kan en del av forklaringen være at de fleste investorer er menn? Mye tyder på det.

Det er trist at gründere skal møte bare en type folk, menn.

– Sunnmøringer vil bygge, få til nye ting. Men det er trist at gründere skal møte bare en type folk, menn. For eksempel er bare 1 prosent av tech-investorene i Norge kvinner, mens 4 prosent av tech-gründerne er det, opplyser Solevågseide.

– Andelen kvinnelige tech-gründere er også altfor lav. Flere kvinner starter sin egen lille arbeidsplass, mens menn ofte tenker større, erfarer hun.

Sitter du på en god idé? Drømmer du om å starte for deg selv? DNBs oppstartsloser hjelper deg i gang.

Er det mange investorer på Sunnmøre?

– Ja, det er det. Det å akseptere risiko, det har vi sunnmøringer i blodet. Sunnmøringer er vant til å skape sin egen arbeidsplass. Men vi har litt å gå på i forhold til hvem og hvor mange vi ønsker å ha med oss. I Pir Invest har vi dag cirka 20 investorer, men bare 20 prosent er kvinner, opplyser Solevågseide.

Hun presiserer at de ønsker å få opp kvinneandelen.

– Vi oppfordrer derfor investorene til å ta med familiemedlemmer. De fleste investeringsselskapene her er familieeide, og vi vet jo at kvinnene er der, at de ofte er med på å fatte beslutninger, men holder seg i bakgrunnen. Det er nå på høy tid at flere kvinner kommer fram som frontfigurer, oppfordrer hun.

En investor behøver ikke å være stereotypen, en mann. Men vi trenger også flere kvinnelige gründere

– En investor behøver som nevnt ikke å være stereotypen, en mann. Men vi trenger også flere kvinnelige gründere, poengterer hun.

Konkurrerende banker samarbeider i Angel Challenge

Angel Challenge Ålesund skiller seg ut fra andre lokale Ange Challenge-initiativ ved at to konkurrerende banker har gått sammen for å vekke sovende investorer. Så viktig er det. Pir Cowork og Innovasjon Norge har fått med seg både DNB og Sparebanken Møre i Angel Challenge for å hjelpe investorer og gründere til å finne sammen.

At banker samarbeider på denne måtene skjer ikke ofte, så hurra for det!

– At banker samarbeider på denne måten skjer ikke ofte, så hurra for det! utbryter Solevågseide.

– Gjennom Angel Challenge ønsker vi å hjelpe både gründere og investorer. Hvis du er gründer, hvor begynner du når du trenger å hente penger til selskapet? Hvor finner du investorer, og hva er viktig for dem? Dette har vi mye kunnskap om som vi kan dele, sier hun.

Angel Challenge tilbyr trening av både gründere og investorer

Sjef for bedriftsmarked i DNB Ålesund, Camilla Hoddevik, forteller at Angel Challenge tilbyr to treningsprogrammer hvor både gründere og investorer vil få nyttig kunnskap og gode verktøyer.

– Det ene handler om hva du som gründer bør se etter hos en potensiell investor. Det andre tar for seg hva du bør se etter i nye selskaper. Det viser mulighetene for å investere i oppstartsselskaper, sier hun. Banksjefen oppfordrer både erfarne investorer, men også alle som vil lære mer – eller går med en investor «i magen» – til å delta.

 

BLANT GRÜNDERE: Anja Solevågseide blant deltakerne på DNB NXT i Ålesund, de fleste gründere. Rett etterpå presenterte hun Angel Challenge fra scenen. Foto: Marit E. Giske

– Verden, Norge og Sunnmøre har mange viktige utfordringer som skal løses. Tenk om noe nettopp du investerer i utvikles til å bli en skikkelig «gamechanger». Solevågseide blir ivrig og intens i blikket. Hun synes det er spennende å investere i nye, lokale oppstartsprosjekter.

– Du behøver ikke være rik for å investere i gründervirksomhet. Det er noe mange tror, men det er feil. Du bestemmer selv hvor mye du vil gå inn med, sier hun.

Stor interesse for investeringsseminarer for kvinner

DNB Ålesund, Pir Invest og advokatkontoret Adviso arrangerte i vår et investeringsseminar for kvinner. 80 ble invitert, og nesten alle kom. Der lærte de hvordan de kan investere, i hva og hvordan bygge seg nettverk, at de kan «teame» opp med andre.

-For oss som bank er det viktig å endre kundeatferden fra kun banksparing til at flere investerer i gründerselskap. Dermed vil flere være med på å utvikle næringslivet. Så er det selvfølgelig mye imellom der. Sparing i fond og enkeltaksjer i tillegg til banksparing, sier Hoddevik.

-Men nå er det jo også mulig å være del av et nettverk som investerer i gründervirksomhet. Derfor tror jeg dette nå vil bli aktuelt for flere. Det er trygghetsskapende at andre har tro på det samme som du, legger hun til.

Et nytt investeringsseminar for kvinner er allerede under planlegging. Dette vil bli avholdt nærmere jul i regi av DNB, Adviso og Pir Invest.