Tester ny teknologi i ”verdens smarteste” kontorbygg

Nye energiløsninger og gode samarbeid har gitt Stavangergründerne vind i seilene. Mikronettverk med effektiv lagring, bruk og omsetning av ren solenergi laget der du er.

SOLCELLER: Taket fylles med energi som huset bruker og lagrer, og gjør bygget til et plussenergihus. Foto: Solfrid Sande
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 12. jun 2019
Artikkelen er flere år gammel

Ved Sola flyplass ligger et av verdens smarteste kontorbygg, hvor IT-selskapet Atea, og gründerne i vekstselskapet Integrate Renewables tester ut energismarte løsninger. De har levert landets første fullskala mikronettanlegg, og tester ut sin egen løsning, IRene iSolutions, en plattform hvor energien huset lager kan omsettes og brukes av andre.

– Vi ser at markedet er klart for solceller og energilagring. Næringslivet ser at dette er lønnsomt, og investeringsviljen er nå på plass, sier Thomas Flinskau, daglig leder.

GRÜNDER: – Samarbeid med Atea betyr mye for oss. Å jobbe med en så stor aktør åpner nye muligheter for oss, sier Thomas Flinskau. Foto: Solfrid Sande

Lager og lagrer solenergi

Kontorbygget på Sola er tegnet etter bygget The Edge i Amsterdam, som går under betegnelsen verdens smarteste hus som ideal, og er det første av fire bygg som skal utgjøre Sola Airport Arena og den nye mikronettverket.

– Vi har tatt alt et steg videre på alle nivå, med åpne grensesnitt, som lett kan videreutvikles. Dette er en testlab for oss, hvor vi prøver ut smarte løsninger sammen med våre partnere, sier Espen Riska, direktør i Atea Stavanger.

Styring av luft, lys og strømbruk. Energien lagres utenfor huset, til bruk på elbiler og til å koble sammen flere bygg i mikronettet. Solcellene på taket kombineres med vekselretter, med felles batterilagring og egen trafostasjon med god effekt.

– Med informasjonen fra mikronettet kan vi se om det er avvik i forbruket. Er det utstyr som oppfører seg unormalt og trekker mye strøm, merker vi det, og kan enkelt rette opp i feilen. På den måten holdes strømforbruket nede, sier Thomas Flinskau.

Nytt bildelingskonsept får arbeidsplassen til å bruke jobbilene smartere

TESTER NYE LØSNINGER SAMMEN: – Vi har ikke et vanlig kunde- og leverandørforhold. Vi er partnere, sier Espen Riska, direktør i Atea Stavanger, om det gode samarbeidet som har utviklet seg med Thomas Flinskau og Integrate Renewables. Foto: Solfrd Sande

Utålmodige gründere satset på egen hånd

Thomas Flinskau er en av tre gründere som startet opp selskapet Integrate Renewables for fem år siden. De jobbet med vindkraft, men synes utviklingen og markedet gikk for sakte. Og tok dermed sats på egen hånd med nye fornybare prosjekter.

– Vi jobber langsiktig og ser forbi det kunden trenger i dag, vi må se hva kunden trenger om 5-10 år. Energi og lagringssystemet vårt er lett å skalere, sier Thomas Flinskau.
Selskapet jobber med sol, vind og energilagring til næring, landbruk og privatmarkedet. Ren energi laget der du er, som firmanavnet spiller på, integrert og fornybar. Vi opplever vekst på alle områder, forteller han.

Stavanger trengte et nytt sted for gründere

DIGITAL TVILLING AV BYGGET: Rune Gåre leder Smartex-teamet som samler inn data for å gjøre bygget til verdens smarteste. – Noen ting kan maskinen gjøre, andre ting må maskinen lære seg. Bygget er ikke smartere enn det vi gjør det til. Foto: Solfrid Sande

Unngår utbygging av strømnett med mikronettløsning

Dagens strømnett er ikke dimensjonert med tanke på elektrifiseringen som nå foregår av transportsektoren, og det skaper utfordringer for nettet når alle elbilene trenger strøm.

Det kan bety overbelasting, og derfor er mikronett viktige for å utnytte energien maksimalt i små enheter med egne nettverk, en løsning som gjør at du kan unngå større utbyggingen av ny infrastruktur i kraftsektoren, forteller Thomas Flinskau.

Flere ser nå på denne løsningen, og nylig ble kontrakten til et enda større prosjekt enn Sola Airport Arena signert, med et fullskala 760V DC mikronettanlegg til Orkdal Folkehelsesenter, som også skal koble sammen flere store bygg.

Har bygget opp familiebedriften til en milliardbedrift

VEKSELRETTER: Her styres solenergien, og elektronikken gir ned til sekundmålinger på energiflyten på alt fra strøm, spenning og effekt pr. fase. Foto: Solfrid Sande

Bedre energiflyt

I kontorbygget på Sola lagres den ekstra strømmen som solcellene i batteribanken i trafostasjon på utsiden.

– Når vi utnyttet strømmen hvert enkelt bygg lager, og gi overskuddet til de andre i nettverket, det gir en mye bedre energiflyt og lavere effekttopper, sier Flinskau.

Effekt-topper oppstår nemlig når strømnettet opplever en plutselig stor ladning, som kanskje gjør at flere biler ikke kan lade samtidig, forteller Thomas Flinskau. Når du da kobler sammen flere bygg i nettverket reduseres dette, og det blir mer tilgjengelig energi.

Startet opp lokal kabelproduksjon

TRAFOSTASJON: Mikronett 760 volt, med batteripakker. Det skal bygges ut når de andre byggene i nettverket står klare. Foto: Solfrid Sande

Kommersiell plattform for salg av energi

Integrate Renewables tester også ut systemet Irene Islolution som åpner for handel av energien som flyter på mikronettet. Prosjektet er støttet av Enova, og det jobbes nå med prismodeller og ulike scenerier for energriflyt forteller Thomas Flinskau.

– Her hos Atea får vi teste ut IRene iSolution. Vi har tatt i bruk teknologien, og med egen nettverkskobling tester vi nå ut betaversjonen.

– Her har leverandørene et utstillingsvindu, som de må se nytten av, og det har virkelig Thomas Flinskau gjort. For oss er Integrate Renewables en av våre partnere som virkelig har vært et nytt og nyttig samarbeid, og vi fremsnakker hverandre, sier Espen Riska, direktør i Atea Stavanger.

Gründeren har truffet en nerve i offshore-bransjen

TEKNOLOGI: Hos Atea styres energibruken godt, med sensorer i tak og egne dagslyslamper. Foto: Solfrid Sande

Godt samarbeid med Atea

Det har vært stor interesse fra mange kanter for å se og oppleve løsningen i kontorbygget som Atea nå bor seg inn i, og som utvikles videre. Thomas Flinskau tar med sine kunder dit for å vise fram egne løsninger, men ender ofte opp med å vise fram mange av de andre tekniske finessene huset byr på.

– Vi tenker langsiktig, og vår kunder ser at de får noe mer. Vi er opptatt av at bygget får en maksimal utnyttelse av all energien.

For Thomas Flinskau og Integrate Renewables er kombinasjonen av energiløsninger med sol, vind, og energilagring som i et mikronettet, med riktig energiflyt det de tro på, og satser på for fremtiden.