Tips og triks når du starter for deg selv

Her er gode tips til deg som skal starte din egen bedrift fra en av DNBs oppstartsloser. Oppstartslos Mads Andersen snakker med gründere hver dag og har lang erfaring i å veilede oppstartsbedrifter i gang.

UNDERSØK GRUNDIG: Før du investerer tid og penger i din gründeridé, må du undersøke grundig om det faktisk finnes betalende kunder som er interessert i produktet eller tjenesten, sier Mads Andersen, oppstartlos i DNB. Her sammen med oppstartslos Shan Afzal. Foto: DNB
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 24. okt 2018
Artikkelen er flere år gammel

1. Hva er det første man må få på plass når man starter sin egen bedrift?

For innovative gründere som ønsker å introdusere noe nytt i markedet er det viktigste å undersøke grundig om det faktisk finnes betalende kunder som er interessert i produktet eller tjenesten. Og gjør dette før du investerer mye tid og penger på å bygge og utvikle.

Snakk med kunder, fagpersoner og folk med bransjeerfaring. Er tilbakemeldingene positive og pålitelige gjelder det å samle et sterkt og balansert team som evner å gjennomføre.

Du må sette deg godt inn i økonomistyring, salg og markedsføring

Vær forberedt på alle oppgavene som ikke er kjernekompetansen din, men som nå blir avgjørende. Du må sette deg godt inn i økonomistyring, salg og markedsføring.

2. Hva gjør de som lykkes?

Gründere som lykkes har stor innsikt i næringen de skal inn i, og har gjerne mange års erfaring før de tar skrittet med å starte for seg selv.

De er ofte i næringer som stiller store krav til kunnskap, teknologi og kapital

De er ofte i næringer som stiller store krav til kunnskap, teknologi og kapital. Dette øker marginene, begrenser konkurransen og gjør det lettere å drive lønnsomt.

De suksessfulle oppstarterne klarer også å balansere de mange kravene det å drive egen bedrift stiller. De skaffer kompetent hjelp til de oppgavene de ikke selv har evne eller tid til å håndtere.

Visste du at norske bedrifter bidrar med enorme ringvirkninger til samfunnet? Sjekk ut din bedrift her

3. Hva er årsaken til at bedrifter ikke overlever den første fasen?

Det er en ganske liten andel som lykkes i næringer med relativt lav terskel for oppstart, som for eksempel i serveringsbransjen og nettbutikk. Det skyldes nok ikke at det er noe galt med disse bransjene i seg selv, men kanskje heller at det er lettere å «kaste seg inn i dem» uten å ha tilstrekkelig innsikt og kompetanse på forhånd.

Vi ser også at mange har en idé de har klokketro på, og så kjører de på uten å sjekke om det faktisk finnes betalingsvillige kunder i markedet.

Det er veldig leit å se en ellers sunn bedrift gå over ende fordi de har tullet med merverdiavgiften, eller ikke har gode rutiner for å drive inn pengene

Det er også mange som er flinke i faget sitt, men får problemer fordi de ikke er forberedt på alt merarbeidet som følger med å starte for seg selv. Det er veldig leit å se en ellers sunn bedrift gå over ende fordi de har tullet med merverdiavgiften, eller ikke har gode rutiner for å drive inn pengene.

Ønsker du å starte for deg selv? Ta kontakt med oppstartslosene i DNB her

4. Hvilke type bedrifter er det som startes nå for tiden?

Vi har kontakt med en herlig blanding av hele spekteret. Men vi snakker med mange som vil etablere seg innen konsulentbransjen, IT-selskaper, teknologi, helsetjenester, varehandel og håndverkere.

Det er en sterk grønn trend

Det er også en sterk trend med grønne selskaper som jobber med produkter og tjenester som ønsker å redde miljøet på ulikt vis.

5. Hva kjennetegner de som starter for seg selv?

Gründere er ambisiøse, optimistiske og lite lettskremte. Det er viktige egenskaper å ha. Hvorfor? Jo, fordi du må ha en del selvtillit for å se på etablerte næringer full av flinke folk og tenke «dette kan jeg gjøre bedre».

Vi andre som liker å få en fast lønn hver måned må bare være takknemlige for at disse menneskene finnes.

6. Hvor kan jeg treffe andre gründere?

Det finnes etterhvert mange møteplasser for gründere. I DNB har vi etablert DNB NXT, som er en eventserie der gründere møter investorer.

Oppstartslos Mads Andersen og Shan Afzal ga sine gode råd og tips til gründere på DNB NXT i Svolvær. Har du lyst til å delta på et DNB NXT-event, kan du melde deg på NXT i Haugesund, Kristiansand, Stord og Stavanger her. DNB Nordic Healthcare Conference går av stabelen 12. desember.

Oppstartslosene hjelper mer enn 150 gründere hver uke

Ble fisker for å skaffe nok torskehoder til Nigeria-eksport

500 prosent økning for Dyrekassen.no i fjor – Vi har bare sett begynnelsen på netthandel i Norge