Marie Leiknes (31) står bak "verdens minste og vakreste strikkefabrikk"

I vakkert vestlandslandskap på Kråko på Fitjar har strikkedesigneren Marie Leiknes (31) bygget om en hytte, investert i en ett-tonns tung digital strikkemaskin, utviklet mønstre og oppskrifter på eksklusive basisplagg og startet klesmerket LEIK. Marie kaller LEIK for «verdens minste og vakreste strikkefabrikk».

ILDSJEL: Strikkedesigneren Marie Leiknes (31) var nylig og presenterte firmaet sitt for et panel bestående av erfarne folk fra tekstil- og designbransjen. Foto: Hannah Grace Taylor
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 19. nov 2018
Artikkelen er flere år gammel

Ambisjonene er internasjonale, men først skal gründerens forretningskonsept i ilden under «Springbrett» i regi av Connect Vest-Norge.

«Kjenn på dette!», «å, så nydelig!», «for en kvalitet!»

Entusiasmen var stor da Leiknes viste frem kolleksjonen sin til et panel bestående av erfarne folk fra tekstil- og designbransjen, blant annet grunnleggerne av Reflex, Kaibosh og BRGN By Lunde & Gaundal og forretningsutviklere fra DNB.

Her kan du se hva slags ringvirkninger LEIK har for samfunnet

Dette er klær for Høyer

– Dropp de middelmådige butikkene; dette er klær for Høyer, Illums og de andre eksklusive butikkene», konstaterer en av paneldeltagerne på Springbrett.

Dette skriver LEIK om seg selv:

«Vi designer og strikker alle plaggene her, i Kråko, Fitjar. Produksjonen er bærekraftig med minimalt svinn, med vår digitale strikkemaskin. Med vår produksjonsprosess kan vi tilby customization og tilpassing av plagg for dine ønsker og behov.

Vi i LEIK er brennende opptatt av tidløse, varige plagg av høy kvalitet. Vi har derfor valgt å ikke skape ny kolleksjon hvert år, men bygge kolleksjonen langsomt, som avsnitt og kapitler i en historie, som vokser og utvikler seg.

LEIK kolleksjonen blir til gjennom å kombinere inspirasjon fra naturen omkring strikkefabrikken med de tekniske mulighetene som en moderne digital strikkemaskin innbyr til.

Strikkedesigneren Marie Leiknes brenner for klær av topp kvalitet som er behagelig, men som samtidig har leken og original design. Marie blir inspirert av landskap og natur, ofte med en overraskende bruk av elementer og farger. Hun har fokus på detaljer, og å skape klær som utnytter det strikkete plaggs unike egenskaper.»

 

Når den endelige versjonen kommer ut, er det bare til å sette maskinen i gang, det er helt fantastisk

De andre nikker enig i – Marie må satse høyt og være kresen på hvilke butikker som skal selge kolleksjonen hennes. Kolleksjonen vekker oppsikt, både av estetiske og tekniske årsaker. De lekre plaggene strikkes nemlig ut av en digital strikkemaskin som er plassert i en ombygget hytte, mellom steinrøys og sjøhytter på Kråko i Fitjar kommune.

VAKKERT: – Her er et bilde fra sjøhytteområdet Kråko i Fitjar kommune hvor mitt studio ligger. Du ser den ikke i dette bildet –studioet er bak trærne – men her ser man en fin del av Kråko, der Port Steingard ligger. Foto: Jørn Olav Myhre

Fusjon mellom datamaskin og strikkepinner

Strikkepinnene kan Marie legge fra seg når de endelige plaggene skal strikkes, det gjør altså maskinen. Men før Marie kan trykke «START», er det mye arbeid som skal gjøres. Prosessen er lang og tidkrevende. Alle plaggene oppstår fra en collage eller tegning med endeløse eksempler på fargekombinasjoner, strikkefasthet, mønstre, teknikk, mål og konstruksjon. Så legger Marie, ved hjelp av symboler, all informasjonen inn et digitalt strikkeprogram. Så begynner det gøyeste:

Strikk er så mye mer enn Marius-genser og ullsokker

– Jeg lager alltid små prøvelapper, der maskinen strikker ut oppskriften min i miniatyrprøver. Så er det justeringer; tilbake til datamaskinen og strikkeprogrammet, ny koding, nye strikkeprøver og nye justeringer. Når den endelige versjonen kommer ut, er det bare til å sette maskinen i gang, det er helt fantastisk, sier hun.

MODERNE: Det en lang og tidkrevende prosess før Marie Leiknes kan trykke på «start» og produsere plagg. Foto: LEIK

«Uendelig muligheter for kreativitet»

Lidenskapen kommer fra generasjoner tilbake. Som liten jente fikk Marie opplæring i hekling av mormor og oldemor. Moren lærte henne strikking da hun var ti år, og siden har hun alltid vært opptatt av håndarbeid. Det var under studiene i klesdesign på Kunsthøyskolen i Oslo at hun virkelig oppdaget gleden i detaljene i strikk. Der fikk hun også prøve seg på digital strikkemaskin for første gang.

– Strikk er så mye mer enn Marius-genser og ullsokker. Det å bygge materialer, skape teksturer og endre formen på plagget og justere hvordan passformen blir helt perfekt, er utrolig spennende. Det muliggjør uendelig med muligheter for kreativitet, sier hun.

EKSKLUSIVT: Designer og grüder Marie Leiknes får høre at plaggene hennes hører hjemme i eksklusive butikker. Foto: Mille Frømyhr

Nervepirrende og enormt verdifullt å være i «ilden»

Springbrett i regi av Connect Vest kobler gründere med investorer og næringsliv. Målet med møtet er å gi gründerne konstruktive råd og innspill, som de kan ta med videre i utviklingen av selskapet. Råd og innspill fikk Leiknes nok av. Som observatør kunne det virke som om det var vel mye konstruktive, kritiske, men velmente råd til «babyen» hennes, men ifølge Leiknes selv var prosessen enormt verdifullt.

Jeg fikk idéer jeg har aldri tenkt på

– For meg, som helst vil sitte «bak kulissene» og designe klær, var det nervepirrende å skulle presentere idéene, resultatene og ambisjonene mine til et panel med erfarne folk – folk som har klart det jeg prøver på. Jeg fikk veldig mye ut av det; idéer jeg aldri har tenkt på, ting jeg aldri har prøvd ut og kunnskap jeg ikke har selv. Jeg har mye å jobbe med fremover, og går en spennende tid i møte, sier hun.

ERFAREN: Moren lærte henne strikking da hun var ti år, og siden har hun alltid vært opptatt av håndarbeid. Foto: LEIK

Gründere må kunne ta i mot råd fra erfarne folk

Den erfarne forretningsutvikleren og mangeårig styremedlem i Connect Vest, Truls Pettersen i DNB, er sikker i sin sak: Det er en styrke for vekstbedrifter at de har vært gjennom «Springbrett» eller tilsvarende program.

– Å kunne ta i mot råd og innspill fra relevante og erfarne folk i bransjen, og ikke minst det å kunne snu seg rundt og gjøre endringer, er en forutsetning for å kunne lykkes. Jeg har god tro på at Leiknes klarer dette, og heier på henne, sier Pettersen.

Hvilke erfaringer tok du med deg fra Springbrett?

– Den største lærdommen for meg har nok vært at jeg har vært tvunget til å sette meg ned og lage en presentasjon der jeg skal forklare det jeg driver med til andre. Å sette ord på hva jeg har oppnådd hittil, hvor jeg vil og hva jeg trenger for å komme dit har vært utrolig nyttig. Det er også veldig positivt at «Springbrett» ikke bare handler om denne ene dagen. Jeg blir fulgt opp og får et større team rundt meg med mentorer og rådgivere. Det er gull verdt, konstaterer Leiknes.

KRÅKO, FITJAR: «Verdens minste og vakreste strikkefabrikk» ligger her inne. Foto: LEIK