- Vi liker å konkurrere, men liker best å vinne

Kultur for lagspill har gitt brødrene Njål og Cato Østerhus suksess i egen bedrift, og på idrettsarenaer som Sandnes største sponsor.

BRØDRENE: – De unge tilsatte er med på å drive oss videre. På den måten lager vi vinnerlaget, sier Njål Østerhus (til høyre). Til venstre ser du bror Cato. Foto: Solfrid Sande
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 07. mai 2019
Artikkelen er flere år gammel

Lukten av treverk, og lyden av tømrer i arbeid, er musikk i ørene til Østerhus-brødrene, som de siste 25 årene har bygget opp familiebedriften i Sandnes til milliardbutikk, med en godt synlig merkevare på mange arenaer.

Konsernet er Rogalands største boligbygger, opptatt av sikre jobber, stolte fagarbeidere, og en viktig læringsbedrift for unge tømrere.

– Vi bygger laget, for å få alle til å gi maks, og bli dyktige lagspillere som drar mot samme mål, sier Cato Østerhus.

Hjertet for tømmermenn

Cato og Njål Østerhus har selv fagutdannelse som tømrere, og begynte karrierene sine ute i lære i familiebedriften. Det er blitt noen år siden de selv hadde hammeren i hånden, men er ofte ute på befaringer i tett kontakt med fagarbeiderne sine.

– Vi liker å si at vi er tømmermenn, og trives veldig godt sammen med dem. Det er der hjertet vårt er, og det er de som står for den store verdiskapningen for oss, sier Njål Østerhus.

Femten av dem arbeider ennå hos oss. Og det er vi stolte av

De har selv funnet sine roller og arbeidsfordeling i bedriften, Njål som konsernsjef, Cato som rådgiver for tomte- og prosjektutvikling.

Øster Hus startet ut med å bygge bolig på kundens tomt, men i dag er prosjektutvikling av eneboliger, rekkehus og leiligheter i Stavanger, Sandnes og på Jæren blitt hovedvirksomheten.

Her kan du se hvor mye Øster Hus bidrar med til samfunnet

NY ARENA: Njål Østerhus setter spaden i grusen, når grunnsteinen på arenaen legges ned utenfor spillertunnelen. En lokal begivenhet. Foto: Solfrid Sande

En tragedie i 1990

Det var faren som startet firmaet sammen med sin bror i 1974, og ti år senere ble broren kjøpt ut av sønnene Njål og Cato som den gang var 17 og 19 år gamle. Men da faren døde i en tragisk jaktulykke i 1990, måtte brødrene ta over firmaet i ung alder.

– Samholdet mellom oss to er på en helt spesiell måte, og vi er blitt to gode brødre gjennom det vi opplevde, forteller Njål.

Med samhold og arven etter faren ga de full gass. I dag er de Sandnes største privateide firma med 125 ansatte. Med underleverandørene er det rundt 150 ekstra mann involvert i byggeprosjektene. Da brødrene tok over bestod Øster Hus av 20 tilsatte.

Frykten vår er at vi som eiere blir trøtte, late og fornøyde

– Femten av dem jobber ennå hos oss. Og det er vi stolte av, sier Njål.

Kjernen på kontoret er på deres alder, men mange av de 85 tømrerne er unge. 14 er lærlinger.

– Frykten vår er at vi som eiere blir trøtte, late og fornøyde. Derfor ansetter vi ofte folk som er yngre enn oss, sier Njål.

– Og vi har førti mann under tretti år. Det er viktig for framtiden, og gir oss en fordel å ta vare på, legger Cato til.

Få enkel oversikt over alle kontoer, saldoprognose, nøkkeltall sammenlignet med bransje og konkurrent og mye mer

STOLTE AV YRKET: – Vi liker å si at vi er tømmermenn, og trives veldig sammen med dem, sier brødrene. Foto: Solfrid Sande

Skaper avisforskrifter

Brødrene er på ingen måte forsiktige, og tar sjanser som skaper avisoverskrifter som, ”Øster Hus bygger 300 usolgte boliger”, ”Nå gunner vi på” . Gjennom dårlige tider fortsatte Øster Hus sine prosjekter, for slagordet er tross alt ”Vi bygger uansett”.

– Vi måtte redusere til et levelig nivå. Og vi har en egen evne til å tilpasse oss markedet, uansett hvor krevende det er, forteller Njål Østerhus.

Det er aldri noen som har strøket til fagprøven her i Øster Hus

Det ser igjen lysere ut i bolignæringen i Rogaland, og det siste halve året har tjue nye ansatte kommet inn i Øster Hus. Omsetningen økte med 20 % i fjor, og brødrene håper på en 30 % økning i år, med et budsjett på 1,25 milliarder. Og i vår tømres det rundt på 240 nye boliger på 15 byggefelt i distriktet.

– For oss er det viktig at håndverkerne våre har arbeid. Det er en merkevare.

Rundt 3000 barn med logoen på brystet

Brødrenes sans for lagspill har de siste 10 årene ført rundt 100 millioner i sponsormidler til proff- og breddeidrettslag lokalt.

– Det å sponse eliten er viktig, men å sponse barneidrett er svært viktig. Der tar vi et ansvar, sier Cato.

– Vi synes det er kjekt å gi noe tilbake, legger Njål til.

Håndverkeryrket har fått en viss status igjen, og mange ser det er en framtid i bransjen nå

Merkevaren er blitt godt synlig, når rundt 3000 barn og unge har Øster Hus logoen på brystet. Og når lagene fyller opp store deler av Folketoget i Sandnes hver 17 mai, er det morsomt å se, innrømmer de.

– De tilsatte er stolte av å jobbe hos noen som bidrar, og vi sponser alle klubbene de ansatte foreldrene er involvert i, forteller Njål.

REISVERK: Njål Østerhus og broren har bygget opp familiebedriften, og er nå Rogalands største boligbygger. Foto: Solfrid Sande

Øster Hus Arena

Som hovedsponsor for fotballklubben Sandnes Ulf, synes de det var helt naturlig at de fikk bli navnesponsor til den nye stadionet som er under bygging, og som nå får navnet Øster Hus Arena.

– Vi er aktive og synlige, og for oss er det viktig for merkevaren å få navnet på stadionet, sier Cato Østerhus.

Det var en lokal begivenhet med presse på slep da brødrene la ned grunnsteinen ved spillertunnelen på Øster Hus Arena i mars.

Vi er en attraktiv plass for lærlinger

Njål inngår sponsoravtalene, mens Cato er den som liker å se på fotball og ishockey og holder kontakten inn i miljøene, og reiser fra Mosterøy hver gang det er kamp hos Sandnes Ulf, forteller han.

– Men jeg er altfor rastløs til å se en hel fotballkamp, legger Njål til.

Øster Hus er også sponsor for ishockey laget Stavanger Oilers, som holder til på DNB Arena, hvor de også er en av storkundene i banken

Beste fylket i landet

Rogaland ble havnet også dette året på topp, over fylker hvor flest lærlinger er ute i bedrift, og Øster Hus er en av de store opplæringsbedriftene for tømmerlærlinger.

– Vi er en attraktiv plass for lærlinger. Her får de lære av de beste, og får et solid utgangspunkt. Og det er aldri noen som har strøket til fagprøven her i Øster Hus, sier Njål.

De har lokalt forankrede tilsatte, med ansvar for fagopplæring og med mål om å skape stabile arbeidsplasser for tømrere og opplever at interessen er økende.

– Håndverkeryrket har fått en viss status igjen, og mange ser det er en framtid i bransjen nå, sier Cato.

TØMMERMENN: Njål og Cato Østerhus i prat med Olav Simonsen, som bygger tomannsbolig i Sørbøhagene, like utenfor Sandnes sentrum. Han har jobbet for brødrene siden 1995. Foto: Solfrid Sande

Ekte vinnervilje

Slagordet om vinnermentalitet og samhold gir de ansatte og eierne et driv som har vært en suksessoppskrift.

– Alt vi gjør, gjør vi hundre prosent. Vi er ”hands on”, og påvirker boligtyper og utvikler alt selv. Og i alle år har vi hatt doble marginer enn det som er vanlig i bransjen, sier Njål Østerhus.

Selv om de har styrt bedriften i mange år er de ikke blitt mer enn i femtiårene. Tredje generasjon er også kommet inn, men det er på ingen gitt at noen av dem skal ta over.

Njål og Cato Østerhus har ikke tenkt å trappe ned. Det blir ingen pensjonisttilværelse i sørlige strøk med det første, sier Cato.

– Det har vi ikke tid til.

LAGSPILLERE: – I fotballen lærer vi å være gode sammen. Det er kulturen vår, sier Cato Østerhus. Foto: Solfrid Sande