- Vi skal ikke bare finne de grønnere løsningene, men også de riktige

Bjarte Nedrehagen tror fremtidens jobb på havdypet kan gjøres mer effektivt og elektrisk. Gründeren har truffet en nerve i offshore-bransjen med en elektrisk robotarm for subsea-operasjoner.

ROV-DRIFT: I lagerhallen hos IKM Technology står utstyret for arbeidet i havdypet. Den gule ROV-en i bakgrunnen har i dag hydrauliske armer i front. Planen er å bytte dem ut med Grip-armene. Foto: Solfrid Sande
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 20. mar 2019
Artikkelen er flere år gammel

Bjarte Nedrehagen og Grip Offshore er en av oppstartsbedriftene som gikk til topps i siste runde av ITSA Startup akselerator hos Valide i Stavanger, og vant investeringspris på 200 tusen med sitt nyskapende prosjekt. DNB er med som en av hovedsamarbeidspartnere til gründerakseleratoren, og var med i kåringen av vinnerne.

– Jeg jobber for at vi som region skal være verdensledende i utviklingen av miljøvennlige og smarte robotløsninger for subsea, og sea space, og at vi sammen med våre partnere utvikler fremtidens løsninger, forteller Bjarte Nedrehagen.

Med på laget har gründeren nå fått IKM Technology som industripartner, og en loop-avtale med Equinor Technology Ventures, om å teste Grip-robotarmen på et av feltene innen den er ferdig utviklet.

ROBOTARM: Utvikler første ledd i armen, og et helt team på femten mann er engasjert på testkontoret. – IKM Technology er en perfekt partner for oss, med knivskarpe hjerner som har kunnskapen vi trenger. Foto: Solfrid Sande

Roboter under vann

Grip Offshore er resultatet av flere års arbeid. Bjarte Nedrehagen har 15 års erfaring og kunnskap fra ROV-industrien, med fjernstyrte undervannsfarkoster, som gjør at han nå ser mot nye løsninger.

Grunnideen dukket opp en sen høstkveld forteller han. Hvordan få det beste ut av to verdener – den fysisk mekaniske og softwareverdenen?

– Vi gikk med ideen, og fikk ordnet en patent som startet det hele. Det var en lærerik og tidvis tung prosess.

– Vi kommer nå med en elektrisk løsning som er en døråpner for elektrifisering av den tradisjonelt hydraulikk-tunge ROV-industrien. Nå tar vi tar robotfordeler fra land, og gjør dem subsea.

Effektivisere arbeid

Når vedlikeholdsoppgaver på sokkelen gjøres, må ofte en rekke løsninger og nye delløsninger settes sammen. Med robotteknologien Grip Offshore utvikler, lages byggeklosser som lettere kan kombineres for å løse de samme oppgavene.

– Vi muliggjør nå at hele undervannsfarkosten kan elektrifiseres, og kan lages på en mer effektiv måte. De blir lettere, og vil bruke mindre energi. Systemet vil også være lett å integrere mot de ulike leverandørene, sier Bjarte Nedrehagen.

Det blir som om to personer skal styre en bil

De hydrauliske robotarmene som brukes på undervannsfarkosten ROV i dag, trenger to personer for å styre en operasjon, en til selve farkosten, mens en annen styrer armen.

– Det blir som om to personer skal styre en bil. Da blir det vanskeligere å gjøre de finere oppgavene.

ITSA STARTUPAKSELERATOR: – Han er av de gründerne vi er på jakt etter, som har en unik motivasjon og drivkraft, sier Gry Isabel Sandnes, leder for ITSA programmet hos Valide, om Bjarte Nedrehagen og Grip Offshore. Foto: Solfrid Sande

Får dette store kostnadspåvikninger

Den nye teknologien vil redusere tiden det tar for å gjøre en oppgaven ute, når en pilot kan styre hele operasjonen. I dag brukes det mye tid på trening og samarbeid for å gjøre oppgavene effektivt. Men i følge Nedrehagen kan timene brukt på samme oppgave varierer fra team til team, fra 1-6 timer.

– Knytter vi vår løsning opp mot oppstart av oljeproduksjon får dette store kostnadspåvikninger. Stopp i produksjonen under vedlikeholdsarbeid kan fort koste 20 mill i timen, sier han.

Og når timene en undervannsfarkost er i arbeid på havdypet reduseres, og antall dager skipene som er tilknyttet subseaoppdragene blir færre, kutter også CO2 utslippene fra disse.

Bor på gjesterommet hos moren i Sandnes

Det har vært et hektisk år for gründeren, deltakelse i ITSAs tre måneders program, han startet samtidig samarbeidet og utviklingen av robotarmen. Bjarte Nedrehagen ukependler nå fra hjemmet i Bergen til IKM Technology på Bryne, og bor på gjesterommet hos moren i Sandnes.

Under ITSA-programmet møtte han likesinnede og fikk en ”playground”, hvor de fikk teste ut konseptene, og med hyppige tilbakemeldinger, ble det til tider en bratt læringskurve forteller han.

Nedrehagen roser ITSA, med verdifull input fra lederne, samarbeidspartnere og investorene De fikk gode tips og nye kontakter, som Loop-avtalen med Equinor Technology Ventures.

– Det betyr enormt mye for oss.

GRIPEARM: Tegning av Grip roboten med ROV og utstyr for ulike operasjoner.

Viktig nettverk

– For ITSA er gode hovedsamarbeidspartnere som DNB viktig. Vi får avgjørende økonomisk støtte, men nesten like viktig er nettverket de bringer inn til oss, og til gründerne.

Nettverk er noe av det aller viktigste for å hjelpe gründerne videre, sier Gry Isabel Sandnes, leder for ITSA Startupakselerator hos Valide.

Innovasjonsparken med samarbeid mellom utdannings -og forskningsinstitusjoner, og næringslivet, er en viktig regional vekstplass. Grip Offshore er nå tatt inn i inkubatoren hos Valide, som tar inn rundt femti nye gründere årlig. Og vi ser alltid etter gründere med ideer som både er noe nytt, og noe nyttig, forteller Sannes.

– Grip Offshore har laget et produkt som kan revolusjonere i offshore-bransjen. Og har en løsning som også kan brukes på andre felt. Det synes vi er veldig interessant.
Grønnere fremtid i hagen

Nå skal en hel robotarm lages og testes i Nordsjøen. Byggeklosseteknologien kan brukes på andre områder til havs, som til service på havmerder eller havvindmøller. Nedrehagen forteller at teamet har laget en skisse på en robot som kan klatre på vindmøller. På havoverflaten må det litt andre løsninger til, men det kan lager nye funksjoner og supplere med byggeklosser.

– Vi har en fantastisk langstrakt kystlinje, og et flott havområde. Vi i Grip Offshore skal gjøre vårt for at Norge er teknologledende, sier Bjarte Nedrehagen og legger til.

– Det må være skikkelig i hagen min. Jeg heter jo tross alt Nedrehagen.