- Viktig å være forbilder for sine egne barn ved å vise dem at å kombinere jobb og familie er helt naturlig

På DigITs arrangement før kvinnedagen deler gründere sine tips.

FORDEL Å VÆRE KVINNE: Trondheims-gründerne Silje Landevåg og Hilde Wedø deler sine tips for å lykkes i bransjen. Foto: Leikny Havik Skjærseth
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 18. mar. 2019
Artikkelen er flere år gammel

– Alt er lagt til rette for at vi kvinner skal lykkes som gründere. Nå er det opp til oss selv å gjøre det, sier forretningsutvikler i Get Inspired, Silje Landevåg.

Rundt 270 kvinner og menn har samlet seg i DNB-bygget i Trondheim for DigITs vorsspiel før kvinnedagen med foredrag, musikk og prisutdeling av årets DigIT-kvinne 2019.

Trenger flere kvinner

– Ideen er å løfte fram kvinner i IT, teknologi og mediebransjen for å få flere kvinner inn i lederroller, inn på studiet og inn i bransjen generelt, forteller en av initiativtakerne, Camilla Fjeldstø som selv er headhunter innen teknologi.

Hvorfor deler dere ut pris?

– Det er stor mangel på kvinner i teknologi-bransjen. Vi trenger denne prisen for å gi jenter gode rollemodeller for så å få flere inn i yrket, sier Fjeldstø.

Overrasket vinner

Visepresident i Verdens antidopingbyrå, Linda Hofstad Helleland, var på plass for å dele ut årets pris til rådgiver og fasilitator hos Kantega, Kristin Wulff, som nå tar en Nærings-phd på NTNU.

– Det var veldig gøy å vinne. Trodde ikke det skulle bli meg, for de tre andre nominerte var veldig gode, sier en ydmyk vinner minutter etter å ha fått prisen i hånda.

OVERRASKET: Kristin Wulff mottar prisen for årets DigIT-kvinne 2019 av Linda Hofstad Helleland. Foto: Leikny Havik Skjærseth

 

 

Fordel som kvinne

 

To av kveldens foredragsholdere, gründer og forretningsutvikler for Get Inspired, Silje Landevåg, og Hilde Wedø, gründer av kles-og nettbutikken Carma, fortalte om gründertilværelsen til de 270 oppmøtte.

Landevåg kan fortelle at hun gjennom sine ti år i bransjen aldri har opplevd det som en ulempe å være kvinne.

– For meg er det en fordel. Get Inspired har alltid vært personlig i markedsføringen. At jeg selv, som jente i målgruppen, viser produktene, gjør det mer troverdig og spennende, forteller hun.

 

Godt tilrettelagt

 

Landevåg mener kvinner har kommet langt, at de blir heiet fram og er ønsket inn i lederposisjoner.

– Vi har kommet langt og jeg opplever at vi blir heiet fram. Vi blir langt merke til i næringslivet, fordi vi er færre. Avisene blir målt på hvor mange kvinner som er med i redaksjonelle saker, så der har vi også store muligheter. Med gode løsninger, som for eksempel delt permisjon, har vi et godt utgangspunkt for å klare å kombinere karriere og familie, men man er jo også avhengig av støtte på hjemmebane, sier hun.

For Wedø og Langevåg har det vært viktig å være forbilder for sine egne barn, ved å vise dem at å kombinere jobb og familie er helt naturlig.

– Det er viktig å ikke dyrke dårlig samvittighet selv om man i perioder er mye på reise eller ikke tar med hjemmebakst på skolearrangement til barna, sier Wedø.

 

Vi har fått 5 tips fra Silje Landevåg og Hilde Wedø for å lykkes som gründer:

 

  1. For det første må man kjenne på seg selv at man har ordentlig lyst, for du må være villig til å gå hele veien. Det vil gå ut over fritiden din og det vil bringe ekstra bekymringer inn i livet ditt. Det må man være forberedt på.
  2. Så gjelder det å ha en god forretningsplan. Det ligger mange gode maler på nett.
  3. Tilpass deg markedet og ha fokus på å gjøre deg attraktiv for kunden istedet for å på død og liv selge produktet du selv vil.
  4. Lag deg en god motivasjonsliste som du kan se på når du har en dårlig dag.
  5. Velg ut de beste ideene. Planlegg og gjennomfør! Ingenting kommer av seg selv.