Gründere vil fornye norsk kreditt- og inkassobransje

Gründerne i Axeptia Credit Intelligence sikter høyt og vil digitalisere den norske kreditt- og inkassobransjen. Målet er at verktøyet skal gi økonomisjefer og kredittsjefer muligheten til å ta de beste beslutningene ved hjelp av god innsikt og moderne verktøy.

GRÜNDERNE I AXEPTIA CREDIT INTELLIGENCE SIKTER HØYT OG VIL DIGITALISERE DEN NORSKE KREDITT- OG INKASSOBRANSJEN: Per Nestor Warp (Teknisk ansvarlig), Stian Bølskog Davidsen (daglig leder) og Håkon Viervoll (Utviklingssjef). Foto: Axeptia
Lesetid 8 min lesetid
Publisert 14. jun 2018
Artikkelen er flere år gammel

Selskapet har nettopp gjennomført DNBs akseleratorprogram, DNB NXT Accelerator, og inngått to avtaler med DNB.

Fakta om Axeptia

Axeptia er en fintech-startup som innoverer kreditt- og inkassobransjen gjennom en moderne og kundefokusert Software as a Service.

Selskapet hjelper bedrifter med å få økt innsikt og kontroll over egen kreditt- og inkassoportefølje, både operativt og strategisk.

Axeptia bruker ledende teknologi for datainnsamling, datastrukturering, rapportering og visualisering.

 

Bransjen er ikke kjent for å være spesielt innovativ – det er definitivt på tide å effektivisere hvordan man jobber og tenke nytt

Axeptia Credit Intelligence ble etablert i 2017 og fornyer kreditt- og inkassobransjen med et verktøy som kobler bedriftens økonomisystemer opp mot inkasso- og kredittinformasjonbyråer.

– Målet er at bedriftene som bruker vårt system skal få økt innsikt og kontroll over egen kreditt- og inkassoportefølje, både operativt og strategisk. Bransjen er ikke kjent for å være spesielt innovativ – det er definitivt på tide å effektivisere hvordan man jobber og tenke nytt, forteller sier Stian Bølskog Davidsen, gründer og daglig leder i Axeptia.

Gründerne har laget en standardisert plattform som de kan distribuere til en lang rekke kunder, slik at innsikt, arbeidsprosesser og god kredittstyring blir lettere tilgjengelig for flere bedrifter.

Axeptia utvikler et unikt konsept

Gründerne mener de er unike på dette konseptet i Norden. De forteller at det er komplisert å koble seg til ulike datakomponenter og systemet deres skjuler kompleksiteten for kunden.

Konseptet vårt er basert på et behov vi lenge har opplevd stor etterspørsel etter

– Kredittstyring handler om å ha best mulig innsikt og det er viktig med gode verktøy for å koble seg til forskjellige data. Vårt verktøy kobler innsikt fra forskjellige kilder, og merkelig nok har det ikke vært noen spesialist i Norden på integrasjoner og visualisering i denne bransjen så langt, sier Davidsen.

Og er klar med sine ambisjoner:

– Det er denne posisjonen i markedet vi nå tar. Konseptet vårt er basert på et behov som vi gjennom lang fartstid i bransjen lenge har opplevd stor etterspørsel etter.

Selskapene har åpne API-er som er tilgjengelige og da handler det om å få systemene til å snakke i sammen.

– Vi lager en plattform med standardiserte integrasjoner som fungerer på en enkel måte og vi jobber for at api-ene til kredittinformasjons-byråene blir benyttet på en mye bedre måte enn det gjøres i dag, sier Per Nestor Warp, gründer og teknologidirektør i Axeptia.

God støtte fra StartupLab

Da gründerne startet opp var det mange som var veldig interessert i et samarbeid. Det overrasket gründerne.

– Vi hadde sett et problem i lang tid, men vi var ikke klar over at så mange som ville være med. Det har derfor vært mye stang inn så langt, sier Warp.

Men Axeptia skjønte også raskt at de trengte støtte på økonomi, regnskap, juridiske spørsmål og det å starte og drive bedrift. Derfor søkte de seg inn til StartupLab, som er en inkubator for teknologiselskaper.

Søk kunnskap hos andre

– Vi ba om et møte med StartupLab og pitchet vårt konsept, og fikk muligheten til å sitte hos dem og få deres støtte gjennom mentor-ordningen. Etter den opplevelsen, er vår erfaring at det er essensielt å søke kunnskap og råd hos andre. Teamet på StartupLab er en uvurderlig kilde av gode råd og verdifull erfaring med startupselskaper. Det merkes godt at de har en genuin interesse i at du skal lykkes, sier Davidsen.

Avtale med DNB gjennom DNB NXT Accelerator

Målet med deltagelsen i DNBs akseleratorprogram var å utvikle produktet videre og utrede muligheter for kommersielt samarbeid som kunne gi en vinn-vinn situasjon for begge parter.

Det er gledelig for oss å kunne fortelle at Axeptia og DNB nettopp har inngått to avtaler

– Vi opplever at DNB har det beste fagmiljøet på kredittanalyse i Norge, og det var helt fantastisk for oss å få mentorer fra DNB. Vi er imponert over at DNB i løpet av de mange møtene vi har hatt sammen alltid stiller godt forberedt og med topplaget innenfor de ulike temaene vi diskuterer med de om. Vi opplever gjensidig sterk interesse, og nå som akseleratoren nettopp er ferdig, er det derfor veldig gledelig for oss, å kunne fortelle at samarbeidet fortsetter videre. Axeptia og DNB har nettopp inngått to avtaler og det er allerede planlagt flere møter og videre samarbeid, sier Warp.

DNB NXT ACCELERATOR ENDTE MED TO AVTALER MED DNB FOR AXEPTIA: Per Nestor Warp, Axeptia, Benedicte Schilbred Fasmer, DNB, Stian Davidsen, Axeptia, Lars Marthinsen, DNB og Lise Fulland, StartupLab. Foto: DNB

Bygger et robust selskap

Axeptia bruker mye tid på å bygge et solid selskap. De merker stor interesse fra investorsiden, mulige partnere og potensielle kunder. Axeptia gjennomførte tidligere i vår deres første emisjon, og hentet inn i overkant av fem millioner fra eksterne investorer, deriblant Founders Fund II, som er investeringsfondet til StartupLab.

Vi har globale ambisjoner

– Vi er i ferd med å ansette flere nye medarbeidere. Vi har brukt betydelig mengder med timer for å komme dit vi er nå, og vi har globale ambisjoner, forteller Warp.

Gode råd fra gründerne i Axeptia

  1. Sørg for å ha et bra team – du kommer ingen vei uten et team du kan gå ut i krigen med! Det må være folk du kan stole på. Skriv gode avtaler med en gang – da er det grobunn for et kjempesamarbeid.
  2. Innovasjons- og gründermiljøet har blitt så bra – søk deg inn på akseleratorprogrammer og inkubatorer. Det er så mye kunnskap man ikke har selv. Folk deler kunnskap med deg i de miljøene.
  3. Ikke bur deg inne i et kontor i to år, og så gå ut med løsningen. Spør potensielle kunder tidlig om produktet og gjør justeringer med en gang.

Les om flere selskaper som har vært med på DNBs akseleratorprogram:

DNB NXT Accelerator var et springbrett for Quantifio

Deltagelse på DNB NXT Accelerator ga boost til FundingPartner