Arnestad skole setter privatøkonomi på timeplanen

Sjuendeklassingene og lærerne ved Arnestad skole i Asker fikk før sommeren presentert det nye opplegget for Lærepenger, et opplæringsverktøy i privatøkonomi.

LÆRTE MYE AV LÆREPENGER-FILMENE: Sjuendeklassinger ved Arnestad barneskole i Asker. Foto: Marit E. Giske
Lesetid 7 min lesetid
Publisert 21. aug 2019
Artikkelen er flere år gammel

Sjekk ut Lærepenger her

Verktøyet består av to sett kortfilmer med påfølgende oppgaver. Ett filmsett er tilpasset barneskolen og ett ungdomsskolen. Første versjon av Lærepenger ble laget av DNB for noen år siden, men er nå videreutviklet slik at foreldre og lærere til barn på både barne- og ungdomsskoler lett kan bruke det. Barna kan også bruke det på egen hånd.

Derfor har DNB utviklet Lærepenger

Forskning viser at norske barn og unges kunnskapsnivå rundt privatøkonomi er lavt sammenliknet med land som det er naturlig at vi sammenligner oss med. Det er bakgrunnen for at DNB har utviklet det digitale opplæringsverktøyet Lærepenger.

– På samme måte som kunnskap om sunt kosthold og riktig mosjon gir bedre helse, så trenger barn og unge også viten og forståelse om privatøkonomi. Dette er blitt enda viktigere nå som de vokser opp i en digital verden hvor kontanter nesten ikke brukes lenger, sier personmarkedssjef i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten.

Her finner du Lærepenger

LÆRTE MYE: De tre S-ene: Sara Violet, Sara og Selma. Foto: Marit E. Giske

Elevene som gjennomgikk opplæringsprogrammet på Arnestad skole var engasjerte og ga uttrykk for at de lærte mye, faktisk mer enn de hadde forventet. Deriblant de tre S-ene, Sara Violet, Sara og Selma.

Kan dere gjenta noe av det dere lærte?

Sara Violet: – Det var interessant å høre om renter og sprang og penger inn og penger ut. Det er lurt å spare penger på en sparekonto.

Sara: – Ja, og hvor mye penger mange bruker på å betale lån og renter. Det er dyrt å låne penger, og bruk av kredittkort er det samme som å ta opp lån.

Selma: – Det blir ofte ikke mye igjen av en voksenlønn etter at skatt og utgifter er betalt.

Lærer Annette Haga likte også programmet.

LIKTE LÆREPENGER-FILMENE: Lærer Annette Haga: Foto: Marit E. Giske

– Jeg likte programlederne i filmene veldig godt og mener at dette en fin måte å undervise i privatøkonomi på. Etter å ha fått opplegget demonstrert skjønner jeg at jeg lett kunne ha kjørt dette selv uten bankrådgiverne til stede, og det er bra.

Hun legger til:

– Noe av innholdet i filmene vi så var kanskje litt lett for noen av elevene. De er jo 12, 13 år nå og straks ferdige med barneskolen. Derfor kan det hende at vi velger å kjøre noen av filmene som er utviklet for ungdomsskolen, for dem også.

Lærepenger er utviklet på bakgrunn av bankens erfaringer med at kunder som kommer skjevt ut med privatøkonomien sin, sliter lenge før de kommer ovenpå igjen.

Ni av ti foreldre mener også at skolen må ta større ansvar for opplæring i privatøkonomi, ifølge bankens undersøkelser. Hva tenker du som lærer om det?

Det er jo hjemme elevene kan lære dette i praksis

– Det er jo hjemme elevene kan lære dette i praksis. Det er der foreldrene kan lære dem å bidra. Men jeg tror det er svært nyttig at elevene lærer om privatøkonomi på skolen også, for eksempel at de bør ha en egen sparekonto og at den må opprettes. Den kommer ikke av seg selv. Mange av elevene var ikke klar over dette, merket jeg. Men ansvaret kan ikke legges over på skolen full og helt. Det bør være delt mellom skole og hjem.

Er elvene opptatt av penger og økonomi?

– Vi snakker ofte om at vi som bor i Norge er heldig stilte, men mange skjønner nok ikke helt rekkevidden av det. Vi har også snakket om ulikheter. Om at alle ikke har like god råd, og noen kjenner nok litt på dette selv om ingen lider noen nød.

PRESENTERER OPPLEGGET: Bankrådgiverne Oanh Le, Anne Kristin Kleiv og Oda B. Rostad presenterte opplegget for elever og lærere. Foto: Marit E. Giske

Banksjef i DNB Asker, Liv Bekkeseth, var til stede på skolen sammen bankrådgivere Oanh Le, Anne Kristin Kleiv og Oda B. Rostad som introduserte programmet for 7.-klassingene og lærerne. Bekkeseth ble imponert over hvor engasjerte mange av elevene var og spørsmålene de stilte.

IMPONERT: Banksjef Liv Bekkeseth (t.v.) var imponert over hvor engasjerte mange av elevene var. Foto: Marit E. Giske

– Dette var elevene interesserte i. Det virket som de ble mer bevisste på hva matvarer og drikke koster. Hvis du kjøper en Cola eller flaske vann hver dag, så blir jo det veldig mye penger i løpet av et år, gjør banksjefen oppmerksom på.

– Som bank vet vi at jo tidligere du innarbeider gode sparevaner og skjønner at penger må tjenes før de kan brukes, jo bedre. Det er derfor viktig at foreldre involverer barna i familiens økonomi og at de setter krav til dem. Bankens hensikt med å utvikle og tilby dette opplæringsprogrammet er utelukkende å bidra til at flere barn får kunnskap om privatøkonomi og at det dermed i større grad blir snakket om i hjemmene, påpeker hun.

Her finner du Lærepenger