- La barna lære privatøkonomi på Internett

- Barn lærer fort. La dem lære privatøkonomi nå, så bidrar du til at de ikke havner i luksusfellen når de blir store.

VIKTIG: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl anbefaler “Lærepenger”, et opplæringsprogram i privatøkonomi på Internett. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 18. aug 2020
Artikkelen er flere år gammel

Denne oppfordringen kommer fra forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. Hun har i mange år vært programleder for "Luksusfellen" på TV3.

Et fellestrekk for de som havner i luksusfellen, er lav kunnskap om privatøkonomi
Silje Sandmæl

- Et fellestrekk for de fleste som havner i luksusfellen, er at de har lav eller ingen kunnskap privatøkonomi, erfarer hun.

Sandmæl mener det er viktig at flest mulig lærer privatøkonomi allerede som barn: At det  lønner seg å spare, at det koster å låne, hva renter er og at penger må tjenes før de kan brukes.

- Den kunnskapen vil være god ballast når barna etter hvert skal stå imot merke- og kjøpepress og senere stå på egne "økonomiske" bein, mener hun.

Eller her:

Anbefaler opplæringsprogrammet Lærepenger

Sandmæl anberfaler derfor både lærere og foreldre å la barna bli kjent med “Lærepenger”, et enkelt opplæringsprogram i privatøkonomi som består av to sett morsomme og interaktive filmer. 

Det ene filmsettet er tilpasset barn i barneskolalder, det andre barn i ungdomsskolealder. Programlederne i filmene  er barn på samme alder som målgruppen, og hvert kapittel avsluttes med en “flervalgseksamen”.

Laget av DNB

Opplæringsprogrammet er laget av DNB. Programmet ble i fjor fornyet og forenklet. Det er nå enkelt og morsomt for barna å bruke det, og det er tilpasset to ulike aldersgrupper. Både lærere og foreldre kan introdusere det for barna

Noen skoler har brukt eller bruker programmet i undervisningen sin, blant annet Arnestad skole i Asker. Les om skolens erfaringer her

Norske barn kan minst om privatøkonomi 

Forskning har vist at norske barn og unges kunnskapsnivå rundt privatøkonomi er lavt sammenliknet med land som det er naturlig at Norge sammenligner seg med. Det er litt av bakgrunnen for at DNB utviklet "Lærepenger". 

ENIG: Personmarkedssjef i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten, er enig med Sandmæl i at det er viktig å få privatøkonomisk kunnskap helt fra barnsben av. Foto: Stig B. Fiksdal

Penger er blitt "usynlige"

Personmarkedssjef i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten, er enig med Sandmæl i at det er viktig å få privatøkonomisk kunnskap helt fra barnsbein av. Ikke minst nå som penger er blitt "usynlige".

- Kunnskap om at god privatøkonomi ikke kommer av seg, er like viktig som kunnskap om at sunt kosthold og mosjon gir bedre helse, fastslår hun.

- Kommer du skjevt ut med privatøkonomien, kan det ta lang tid å komme seg ovenpå igjen. Innsikt i dette er blitt enda viktigere nå som  barna vokser opp i en digital verden hvor kontanter nesten ikke brukes lenger. Pengene er blitt "usynlige". Flere av dagens barn trenger å lære hvor pengene kommer fra, og at det kan gå tomt, sier Spiten.

Eller her: