Girls Takeover i regi av Plan

Da DNBs konserndirektør lånte bort sjefsstolen til 17 år gamle Mona Helness

#huninvesterer: – Girls Takeover i regi av Plan, er et tiltak hvor jenter i ung alder, får muligheten til å ta over sjefsstillinger, sier Mona.

SPENNENDE UTFORDRING: – Jeg tenkte først at det ville bli skummelt å fylle så store sko, men det var utrolig spennende, sier Mona Helness (17) Foto: Tobias Myklebust Fjeldheim
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 14. okt. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Prosjektet setter søkelys på at jenter og kvinners stilling må styrkes dersom vi skal oppnå en bærekraftig utvikling og inkluderende økonomisk vekst.

– Når jeg «låner bort» sjefsstolen for en dag til Mona, håper jeg det bidrar til å styrke jenters tro på egne muligheter, sier Alexander Opstad. I tillegg ønsker DNB Markets-sjefen å vise at det finnes interessante jobber i finans.

HADDE MER TIL FELLES: Det viste seg at Mona og Alexander hadde mer til felles enn de først visste. Foto: Tobias Myklebust Fjeldheim

Mona er til daglig elev på Elvebakken Videregående. Denne fredagen ble skolepulten byttet ut med pulten til Opstad, og matte-, fransk- og historietimer med samtaler om #huninvesterer og møte om hvordan DNB kan tiltrekke seg yngre kvinner til finans.

– Jeg tenkte først at det ville bli skummelt å fylle så store sko, men det var utrolig spennende, ikke minst gøy og jeg forventet ikke at jeg skulle lære så mye, sier Mona.

– DNB Markets er på mange områder svært mannsdominert, med en skjevdeling på opptil 80 prosent menn i enkelte team. Vi har en strategi og plan som vi jobber etter. Vi ser resultater, men jeg opplever likevel at utviklingen går for sakte, sier Alexander Opstad.

IKKE SÅ SKUMMELT: Dagen var ikke så skummel som Mona Helness opprinnelig trodde. Foto: Tobias Myklebust Fjeldheim

Liten verden, liten bransje

Halvveis ut i dagen spurte Alexander hvordan Mona var blitt interessert i aksjer. Hun svarer at faren hennes er tidligere aksjemegler, som viser seg å være en bekjent av Opstad. De finner ut at Thomas Breivik, som nå har den gamle jobben til Opstad (som leder av Aksjehandel og -analyse), fikk sin første jobb av faren til Mona.

– Dette var en morsom tilfeldighet, som Thomas, Mona og jeg ble sittende altfor lenge å snakke om. Thomas inviterte faktisk Mona tilbake igjen, for å gå litt mer i dybden på hennes interesse for aksjemarkedet, sier Alexander.

ETTERLOT SEG SPOR: 17 år gamle Mona Helness ga konserndirektør Alexander Opstad gode ideer til hvordan de kan tiltrekke seg flere jenter. Foto: Tobias Myklebust Fjeldheim

For få kvinner studerer finans

Ifølge Alexander er en av utfordringene at for få kvinner studerer finans. Kun om lag 20 prosent av søkerne til stillinger i Markets er kvinner.

– Vi må bli flinkere til å forklare jenter om de spennende mulighetene som finnes i Markets. Dagen med Mona har vært lærerik. Hun har blant annet gitt meg gode ideer til hvordan vi kan tiltrekke oss flere jenter i finans og få flere kvinner til å investere i aksjer. Vi har nå laget noen helt konkrete tiltak, som jeg tror kommer til å gi gode resultater.