- De som kommer inn på intervju har allerede gjort et godt inntrykk

Jobbintervjuet kan føles skremmende for mange. Her er tipsene som gjør det litt lettere å få drømmejobben. Head of Employer Branding i DNB, Karoline Nauste, har intervjuet flere kandidater i sin karriere. Her er hennes eksperttips til intervjuet.

VIS MOT: – Intervjuet er kandidatenes mulighet til å skinne, og du bør ikke være redd for å ta over samtalen for å få fram hvorfor akkurat du bør få jobben, oppfordrer Head of Employer Branding i DNB, Karoline Nauste.
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 04. jun. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Hva skiller kandidater som gjør det særlig godt på jobbintervju fra dem som ikke når fram?

– Vi siler kandidatene som kommer på intervju via motivasjonsbrevet som sendes sammen med CV-en. De som kommer inn på intervju har allerede gjort et godt inntrykk og bør helst vise motivasjon, faglig dyktighet og at de er lik den profilen vi ser etter for akkurat den stillingen.

Tabbene du ikke må gjøre på jobbintervju

Disse kommer godt ut

På selve jobbintervjuet er det nok ingen fasit her, forteller Nauste, men sier at de som klarer å gi et solid førsteinntrykk i måten de presenterer seg selv på kommer gjerne godt ut.

Du bør også være forberedt på at det kan komme overraskende spørsmål

– Det handler om å representere deg selv og din bakgrunn på en god måte, og om du klarer å få fram ting som ikke allerede går fram på CV og i søknad gjør, er det bra. Det kan også være lurt å prøve skille seg litt ut fra mengden, men det kan slå begge veier hvis det ikke er naturlig.

Nauste oppfordrer kandidaten til å være bevisst på din væremåte før selve intervjuet. Det gjelder både klesstil og hva du har tenkt å si.

– Du bør også være forberedt på at det kan komme overraskende spørsmål. Still forberedt og sett deg godt inn bransjen, bedriften og arbeidsoppgavene som ligger til stillingen du søker.

Du bør ikke være redd for å ta over samtalen for å få fram hvorfor akkurat du bør få jobben
GJØR EN JOBB I FORKANT: Still forberedt og sett deg godt inn bransjen, bedriften og arbeidsoppgavene som ligger til stillingen du søker, oppfordrer Head of Employer Branding i DNB, Karoline Nauste. Foto: Stig B. Fiksdal

Det viktigste arbeidsgiveren ser etter

Hva er det viktigste du som arbeidsgiver ser etter på et jobbintervju?

– Først og fremst ønsker vi å få bekreftet inntrykket vi sitter igjen med fra CV og søknad. I tillegg handler det om å bli mest mulig kjent med kandidatene. Intervjuet er kandidatenes mulighet til å skinne, og du bør ikke være redd for å ta over samtalen for å få fram hvorfor akkurat du bør få jobben.

Nauste forteller at hvis de sitter igjen med et positivt inntrykk av at kandidaten er sterk faglig og har gode personlige kvaliteter, er veien kort til et andregangsintervju. Der vil det eventuelt være mer naturlig å gå inn på mer detaljer og stille mer kritiske spørsmål, sier hun.

– Det er en selvsagt stor fordel om du har forberedt deg godt til intervjuet og at motivasjonen din gjenspeiler det du har skrevet i søknaden.

Kleskoden er svært ulik fra avdeling til avdeling

Hvilket antrekk er passende for jobbintervju hos dere?

– Generelt er det alltid lurt å kle seg pent på jobbintervju, men hvor du skal legge lista kommer litt an på hvilken stilling du søker. DNB er en stor bedrift, og kleskoden er svært ulik fra avdeling til avdeling, men et minimum er at du matcher kleskoden i den avdelingen du søker til. Vis respekt med klærne, og vær påpasselig med å ikke kle deg for utfordrende eller avslappende.