- Det er fordommer i næringslivet. Nykommere får ofte ikke engang svar på jobbsøknader

Tolv nykommere med IT-bakgrunn fikk nylig tips og råd fra DNB-ansatte om hvordan gjøre seg mer synlige og navigere i jobbmarkedet. Mange nykommere opplever dette som utfordrende. De får ofte ikke engang svar på jobbsøknader.

GA GODE JOBBSØKETIPS: Mentor og HR-rådgiver i DNB, Kristin Mi-Ai Birkeland, holdt foredrag for nykommere. Hun ga gode tips om hvordan lage CV og søke arbeid. Foto: Marit E. Giske
Lesetid 9 min lesetid
Publisert 29. mai. 2019
Artikkelen er flere år gammel

De tolv nykommerne har vært i Norge i alt fra ett til sju år og kommer fra henholdsvis Syria, Libanon, Pakistan, Filippinene, Eritrea / Etiopia, India, Tyrkia og Aserbajdsjan. Felles for alle er at de har formell eller selvlært IT-kompetanse, og at de denne våren er del av et nytt mentorprogram som drives på frivillig basis av ansatte i DNB.

NETTVERKSTREFF I DNB: Her fikk nykommere i Norge tips om hvordan gjøre seg attraktiv på arbeidsmarkedet, samt CV- og jobbintervjutips. Helt til venstre, mentor og fagansvarlig for likestilling og mangfold i DNB, Line Bakke. Foto: Marit E. Giske

Skremmende å høre om hindringer

Som en del av mentorprogrammet er de blitt invitert til flere nettverkstreff i bankens lokaler i Bjørvika i Oslo. På siste treff fikk de tips om hvordan bli synligere og mer attraktiv på arbeidsmarkedet, samt CV- og jobbintervjutips.

– Nettverking og personlig utvikling er en viktig del av dette, ikke bare for nykommerne, men også for oss mentorer og andre fra DNB som bidrar med å holde innlegg på nettverkstreffene, sier initiativtaker til programmet, Johannes Ericson, forretningsutvikler i DNB Markets.

Fagansvarlig for likestilling og mangfold i DNB, Line Bakke, er også mentor.

Som bedrift må vi være åpne for å vurdere alle uansett kjønn, alder og etnisk bakgrunn

– DNB jobber for å oppnå kjønnsbalanse og økt mangfold i ledelse og team. Derfor er det både lærerikt og skremmende å høre hvilke hindringer nykommere opplever i møter med norsk næringsliv. Dette er folk med verdifull kompetanse og perspektiver. Som bedrift må vi være åpne for å vurdere alle uansett kjønn, alder og etnisk bakgrunn hvis vi skal klare å finne de beste kandidatene, mener hun.

Kristin tilbød sparring før jobbintervju

Lines kollega og medmentor, HR-rådgiver Kristin Mi-Ai Birkeland, var en av dem som holdt foredrag på det siste treffet. Kristin har lang erfaring fra rekrutteringsarbeid i både Microsoft, Opera og nå DNB, og kunne derfor gi mange gode råd om hvordan skrive en god CV, hvilke spørsmål du kan forvente å få og hva du bør gjøre eller si og ikke gjøre på et intervju.

Kristin avsluttet med å gi et åpent tilbud til alle nykommerne som var der:

– Hvis dere blir innkalt til et intervju og er nervøse eller vil sparre litt, ring meg, så skal jeg bidra så godt jeg kan, sa hun.

MENTORER: Adam El Deen, IT Operations Engineer i Banking Services, og Kristin Mi-Ai Birkeland, senior HR-konsulent, mener at de lærer minst like mye av nykommerne som de av dem Foto: Marit E. Giske

Mentorene arbeider i par med to nykommere. Kristin sammen med kollega Adam El Deen, som jobber som IT Operations Engineer i Banking Services. De er mentorer for dataingeniør Malaz (35) fra Syria og Berkay (28) fra Tyrkia. Sistnevnte har nylig tatt en master i økonomi ved Universitetet i Oslo og er selvlært programmerer.

Fordommer i norsk næringsliv

Både Kristin og Adam er glade for å kunne bidra til at nykommerne kan komme nærmere drømmen om å få nyttig arbeid.

– Nykommerne lærer mye av oss, men vi lærer mist like mye av å være sammen med dem, sier Kristin.

De søker og søker, men kommer ikke på intervju

Hva har du lært?

– Jeg har fått innsyn i hvordan det er å komme hit, om fordommene som eksisterer i norsk næringsliv. Mange av dem får ikke engang svar på søknadene sine. De søker og søker, men kommer ikke på intervju, sier hun.

ENDELIG I RELEVANT JOBB: Etter 3,5 år i Norge har syriske Malaz (35) klart å få seg jobb som fullstack-utvikler. Foto: Marit E. Giske

Malaz (35) har faktisk klart det. Etter tre og et halvt år i Norge har han fått jobb i NAV som fullstack-utvikler, et seks måneders engasjement med mulighet for forlengelse. Dette skjedde etter at han deltok på We Ignite Tech-programmet. Engasjementet muliggjøres også av at arbeidsgiveren får lønnstilskudd fra NAV Nittedal hvor han bor, det vil si at de dekker halvparten av lønnen hans i en periode av opplæringen.

– Det morsomme er at jeg nå jobber med å digitalisere nettopp denne ordningen med lønnstilskudd. NAV digitaliserer alt nå, sier Malaz.

Du snakker godt norsk!

-Takk! Ja, jeg snakker når jeg kan, tar ofte kontakt med folk. Det er viktig å gå på norskkurs, men det alene er ikke nok, du må snakke, fastslår han.

TYRKISKE BERKAY HAR IKKE MYE TID PÅ SEG: – Utenlandske statsborgere som har studert i Norge får ikke bli her hvis de ikke finner seg relevant arbeid innen et år etter avsluttet studium, forteller han. Foto: Marit E. Giske

Tyrkiske Berkay er etter mange måneder med jobbsøking blitt innkalt til sitt første intervju. Men han har ikke mye tid. Utenlandske statsborgere som har studert i Norge får ikke bli her hvis de ikke finner seg relevant arbeid innen et år etter avsluttet studium. I september går visumet hans ut.

– Det er altfor kort tid. Det er ikke lett å lære seg språket samtidig som du tar en master. Jeg hadde heller ikke noe nyttig nettverk her, hvem skal jeg snakke med? Dette begynner jeg å få på plass først nå, men nå har jeg ikke mye tid igjen, sier han.

Uten kjennskap til norsk kultur er det vanskelig for dem å knekke koden på de uskrevne reglene

Mentor Adam er født og oppvokst i Norge, men har egyptisk bakgrunn. Han fastslår at det ikke er lett for nykommere å få seg jobb i Norge,

– Spørsmålene du får under et intervju i Norge er ofte kulturelt betinget, og uten kjennskap til norsk kultur er det vanskelig for dem å knekke koden på de uskrevne reglene, sier han.

Mentorprogrammet kjøres som et prøveprosjekt denne våren.

– Flere ønsker at vi skal fortsette å bidra på denne måten også framover, sier Ericson.

Forslag fra deltakerne om hvordan gjøre det lettere for nykommere å få relevant arbeid i Norge:

  • Staten bør gi bedrifter insentiver til å skape praksisplasser for kvalifiserte kandidater hvor de får brukt kompetansen sin
  • Få til en holdningsendring slik at mangfold på arbeidsplasser blir mer naturlig
  • Bedrifter bør akseptere engelsk som språk, nykommere vil lære norsk fort når de kommer i arbeid
  • Flere firmaer bør gjøres bevisste på at mangfoldige team ofte er mer nyskapende og kreative
  • Flere bedrifter bør foreta anonym rekruttering i første runde
  • UDI kan være mer fleksible når det gjelder oppholdstillatelse for personer som har tatt utdannelse i Norge

Les også denne saken:

Program skal hjelpe nykommere med IT-kompetanse å komme inn i relevante arbeidsmiljøer

Nykommerne deltar også på We Ignite Tech

Nykommerne som DNB-ansatte er mentorer for, deltar også på We Ignite Tech-programmet, som har til hensikt å gi nykommere med IT-bakgrunn muligheten til å oppdatere kunnskapen sin og møte arbeidsgivere slik at de lettere kan få relevant jobb.

Programmet er utviklet av Henrik Skjerve, Thomas Dufourde og In:Progress, som drives av Linn Tomasdotter og Sandra Skretting.

In:Progress har i et par år jobbet for å matche nykommere med tech-kompetanse sammen med norske selskap som har behov for denne kompetansen, blant annet DNB. De samarbeider også med NAV, bydelene og har kontakter i relevante miljøer for å finne fram til aktuelle kandidater.