- Dette angrepet har dramatiske konsekvenser for oljemarkedet

Natt til lørdag ble et prosesseringsanlegg og et oljefelt tilhørende det statseide Saudi Aramco angrepet med droner. Prosesseringsanlegget i Buqyaq regnes som verdens største, mens oljefeltet Khurais antas å produsere over 1 million fat olje per dag, melder NRK.

STORE SKADER, STORE KONSEKVENSER: Satellittbilder viser røyken etter angrepet på det enorme prosesseringsanlegget Aramco i Buqyaq, eid av det statseide Saudi Aramco. Dette var det ene av to droneangrep natt til lørdag. Foto: NTB scanpix Foto: Fotostation
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 16. sep. 2019
Artikkelen er flere år gammel

De vellykkede angrepene har ført til at oljeprisen har steget kraftig på kort tid.

– Det er hjertet av verdens oljeproduksjon som ble angrepet i Saudi-Arabia i helgen, forteller DNB Markets oljeanalytiker, Helge André Martinsen.

Oljeeksperten forteller til DNB Nyheter at angrepene har ført til at 5.7 millioner fat per dag – hele 6 % – av verdens oljeproduksjon ble stengt ned. NRK melder at «til sammenligning produserte Saudi-Arabia daglig 9,65 millioner fat olje i juli.»

Det er den sjiamuslimske houthi-militsen i Jemen som har tatt på seg ansvaret for droneangrepene, og truer nå med nye angrep på saudiarabiske oljeinstallasjoner.

BEKYMRET: Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets sier helgens angrep er svært dramatiske. Foto: Stig B. Fiksdal

Flere oljeanalytikere har lenge advart at dette har vært noe de har fryktet i mange år.

– Det er uklart når full produksjon vil være tilbake. Og verden har kun ca. 1 million fat per dag med ledig kapasitet utenfor Saudi-Arabia, forklarer Andre Martinsen.

Han sier at verden nå vil tære på olje fra strategiske oljelagre.

– Men hvis nedstengningen blir av mer langvarig karakter, så har oljemarkedet et stort problem, med potensiell ytterligere oljeprisoppgang.

Martinsen er ikke i tvil om hvor alvorlig angrepet er.

– Dette angrepet har dramatiske konsekvenser for oljemarkedet, verdens energisikkerhet, og den geopolitiske spenningen i Midtøsten, avslutter oljeanalytikeren, for tiden på reise i USA, som fra offisielt hold sier de er klare til å svare på angrepene på Saudi-Arabia.