Disse tek-jentene jobber med intraprenørskap i DNB

Totalt sett jobber nå mellom 50 og 100 ansatte med intraprenørskap i DNB.

NOEN AV TEK-JENTENE I DNB: De er teknologiinteresserte og jobber med intraprenørskap. Fra venstre, Sigrid Klemsdal, Marina Santos Haugen og Nina Sakshaug Hovd. Foto: Marit E. Giske
Lesetid 11 min lesetid
Publisert 20. aug 2018
Artikkelen er flere år gammel

DNB støtter gründerbedrifter og har samtidig fullt trøkk på medarbeiderdrevet innovasjon i egen virksomhet, såkalt intraprenørskap, som stadig flere i DNB jobber med.

Under Arendalsuka oppfordret leder for tek-nettverket TENK, Isabelle Ringnes, DNB og andre bedrifter til å vise frem alt det spennende man kan jobbe med innenfor teknologi. For å få flere jenter til å velge den retningen.

I DNB er nettopp intranprenørskap et av flere områder som kan være spennende for teknologinteresserte. Banken trenger flere med medarbeidere med teknologikompetanse – og spesielt jenter.

Ringnes fortalte at hun etter teknologi-studier utenlands, traff mange jenter her hjemme som var skeptiske til å jobbe med teknologi.

Viktige eganskaper for å lykkes med intraprenørskap

Leder for New Tech Lab i DNB, Yngvar Ugland, mener at disse personlig egenskapene er viktige for å lykkes som intraprenør:

• Nysgjerrig! På hva som er mulig eller hva som ville vært mulig dersom vi bare så litt annerledes på ting.

• Lidenskapelig og ydmyk! Du må brenne for ideen din, men være ydmyk nok til å innse at du kanskje tok feil og må endre.

• Tålmodig! Ting tar tid når du driver intraprenørskap. Du må teste jevnlig, ofte endre og av og til finne på noe helt annet.

TEK-EVANGELIST: Isabelle Ringnes under en debatt i Arendal om mangfold og teknologi i næringslivet. Foto: Pål Jørgen Bakke
Mange unge tek-interesserte velger DNB

Mens DNB har vært den foretrukne arbeidsgiveren for økonomistudenter de siste årene, har banken de siste par årene også vært blant de fem mest foretrukne arbeidsgiverne for IT-studenter, ifølge Universum. Dette gjenspeiles i at stadig flere av dem som ansettes via bankens programmer for nyansatte, har teknologibakgrunn.

DNB klarer faktisk å tiltrekke seg nesten like mange nyutdannede kvinner som menn med teknologibakgrunn. Dette til tross for at det fortsatt er klart færre kvinner enn menn blant nyutdannede teknologer. Av 30 graduates som ble rekruttert i fjor, har de fleste IT-bakgrunn. Hele 15 av de 30 er kvinner, hvorav 13 har naturvitenskapelig eller teknologisk utdannelse.

DNBs Graduate-program har søknadsfrist i september. Les mer om programmet her

– Mange var sånn: «Jeg er så lite teknisk. Jeg kan ikke skru på TVen engang». Men teknologi handler ikke om klare å skru på TV-en eller noe sånt. Det handler om å se mulighetene, om å forstå og være kreativ for å løse problemer og hjelpe mennesker, presiserte hun.

Og det er nettopp det intraprenørskap handler om, om å forstå kundene, være kreativ og se mulighetene som ny tenkologi gir. DNB har opprettet flere arenaer hvor tverrfaglige medarbeiderteam jevnt og trutt driver innovasjon: BM-garasjen, Open banking, IT Business Intelligence Customer Insight, New Tech Lab og Digital floor.

Her forteller noen av bankens tek-jenter,intraprenørene Nina Hovd, Amalie Egeberg, Marina Santos Haugen og Sigrid Klemsdal hva de jobber med til daglig og hvorfor de valgte å begynne i DNB:

Nina Hovd (25) fra Trondheim

Utdannelse: Sivilingeniør innen industriell økonomi og teknologiledelse fra NTNU med teknologiretning data.

Hvorfor begynte du i DNB?
– Jeg fikk lyst til å jobbe her på grunn av DNBs tydelige fremtidsbilde om å bli mer som et teknologiselskap. Den reisen ville jeg gjerne være med på. I tillegg hadde DNB vist evne til å satse på nye tjenester med Vipps, og personlig synes jeg utvikling av nye tjenester er ekstra spennende.

Hva jobber du med?
– Jeg jobber som Graduate/Forretningsutvikler i Divisjon innovasjon og salgsutvikling i Bedriftsmarked. Akkurat nå er jeg med på å skape en «innovation pipeline» for Bedriftsmarked. Det vil si at vi skal finne ut hvordan vi skal jobbe for å finne ideene vi skal satse på.

Hvordan er det å jobbe med innovasjon i DNB?
– Det er kjempegøy! Vi ser etter problemer vi kan løse for kunden og ikke hvilke produkter vi kan selge. Samtidig er det krevende å jobbe med innovasjon. Av og til synes du selv at løsningen er kjempebra og ser et vanvittig potensiale, men får ikke solgt den inn til ledelsen. Da er det litt som å være en gründer som ikke klarer å pitche ideen sin til investorer. Jeg vil tro at vi får kjenne på noen av de samme følelsene og engasjementet – oppturer og nedturer – men innenfor veldig trygge rammer.

Amalie Egeberg (29) fra Oslo

Utdannelse: Master i forretningsutvikling fra NTNUs Entreprenørskole.

Hvorfor begynte du i DNB?
– Jeg var med i en startup mens jeg tok master, og noe av det jeg jobbet med der var å kartlegge hvilken betalingsløsning vi skulle integrere i tjenesten vår. Dette trigget nysgjerrigheten min for hvilke muligheter som ligger innen dette domenet, ikke minst hvilken utvikling vi kom til å se innen fintech de neste årene. Dette hadde jeg ikke lyst til å gå glipp av! Samtidig følte jeg at jeg hadde mye igjen å lære og hadde ikke helt bestemt meg for hva jeg ville bli «når jeg ble stor». DNBs konserntraineeprogram (som nå er gjort om til et graduate-program) var derfor midt i blinken for meg.

Hva jobber du med?
– Jeg er ansatt i DNB Open Banking, som er en del av det nye forretningsområde New Business. Jeg er ansvarlig for community, kommunikasjon og customer success. Vi er enn så lenge et lite team og fungerer litt som en liten startup. Derfor er det mange roller å fylle nå i starten, og det er givende. Jeg digger å få lov til å være med på å bygge DNB Open Banking og definere fremtiden for finansielle tjenester.

Hvordan det er å jobbe med innovasjon i DNB?
– Jeg vil beskrive det som utfordrende, men utrolig spennende. Og ikke minst lærerikt! Å jobbe med innovasjon i et stort selskap krever noe litt annet enn i en startup på både godt og vondt. Jeg setter stor pris på at jeg får jobbe med nye produkter og tjenester samtidig som jeg får lære av dem som har jobbet lenge i bank og finans. En slik kombinasjon får du ikke i en liten startup.

Marina Santos Haugen (25) fra Oslo

Utdannelse: Sivilingeniør fra NTNU, med industriell økonomi og teknologiledelse og teknologiretning data. Har også en master fra NTNUs Entreprenørskole.

Hvorfor begynte du i DNB?

– Det er det to årsaker til. Jeg hadde en utrolig kul leder da jeg var summer intern i Robotics i DNB. Han ga meg tillit og ansvar, samt fortsatte å holde kontakten med meg etter at jeg var ferdig. I dag er han fortsatt min leder, og det er jeg veldig glad for. I tillegg synes jeg DNBs fremtidige konkurransebilde er spennende. Denne konkurransen vil jeg være med på å vinne!

Hva jobber du med?
– Jeg er forretningsutvikler i Digital Innovasjon i Bedriftsmarked. Helt siden jeg startet har jeg jobbet med å lage en ny inntektskilde for DNB. Da jeg startet var det ingenting, mens det i forrige uke ble etablert en ny seksjon for dette. Vi har nå pilotkunder på produktet. Vi har hele veien jobbet sammen med en oppstartsbedrift som har lært oss ny metodikk, og vi har derfor beveget oss veldig raskt.

Hvordan det er å jobbe med innovasjon i DNB?
– Jeg har gründererfaring, men å jobbe som intraprenør er mye mer komplekst og spennende. Det er en endringsvilje i DNB som gjør det veldig motiverende å jobbe med innovasjon. Om du vil få til noe, så får du støtte til det så lenge det støtter opp under bankens nye startegi, «4 The Future».

Sigrid Klemsdal (25) fra Mandal

Utdannelse: Siviløkonom fra NHH med master i Marketing and Brand Management og Gründerskolen.

Hvorfor begynte du i DNB?
– Jeg begynte i DNB fordi banken stod overfor et stort skifte med digitalisering, et nytt konkurransebilde og ny teknologi. Jeg ville ta del i denne transformasjonen, og jeg ville gjøre det «the startup way».

Hva jobber du med?
– Jeg jobber i Personmarked som forretningsutvikler. Fra jeg startet i DNB i august 2017 har jeg vært med på å utvikle tre nye tjenester.

Hvordan er det å jobbe med innovasjon i DNB?
– Vi har brukt ny teknologi og nye forretningsmodeller, hele tiden med fokus på hvordan vi kan lage mest mulig verdi for kunden. Og nettopp her har jeg sett hvordan en stor organisasjon kan jobbe som en startup. Lean Startup-metodikken er grunnplanken i prosjektene våre, vi bygger MVP-er, eksperimenterer, måler og lærer. Og slik fortsetter vi helt til vi klarer å treffe kundens behov.


Relaterte saker på DNB Nyheter:

Tek-entusiast Isabelle Ringnes: – Ingen oppfordret meg til å studere teknologi

Mangfold og teknologi gir konkurransekraft