DNB Miljøinvest har kjøpt andeler i Quantafuel

For første gang i Jon Sigurdsens (bilde) tid som forvalter av DNB Miljøinvest har fondet kjøpt unoterte aksjer.

SOTRAHVALEN FIKK MANGE TIL Å VÅKNE: Zoolog Terje Lislevand viser frem innholdet i magen til hvalen som ble funnet på Sotra. Foto: Marita Aarekol / NTB Scanpix
Lesetid 1 min lesetid
Publisert 04. jun. 2018
Artikkelen er flere år gammel

27. januar 2017 strandet en gåsenebbhval på Sotra. Det viste seg at den hadde 30 plastposer i magen. Sotrahvalen åpnet øynene til de norske mediene og befolkningen. Tusenvis har ryddet strender og skjærgårder for plast, og delt bilder med hashtaggen #nrkplast.

DNB Miljøinvests portefølje består nå av 0,3 prosent Quantafuel-aksjer. Quantafuel har patent på en katalysator som kan omgjøre plastavfall til syntetisk diesel, denne gjenvinningsteknologien har 65-80 prosent lavere klimagassutslipp sammenlignet med tradisjonell drivstoffproduksjon.

«Denne muligheten var rett og slett for god til å takke nei til», sier Jon Sigurdsen som har forvaltet fondet siden 2007.

Plastavfall er et enormt globalt problem, 50 prosent av all plastikk blir til søppel i løpet av ett år.(Kilde: PlasticsEurope)

Teknisk ukeblad har tidligere skrevet om Quantafuels ønske om å bruke supplyskip som ligger til kai uten oppdrag til å tråle havet for plast og deretter gjenvinne plasten skipene tar opp til syntetisk diesel ved bruk av katalysatoren sin.