Grønt boliglån er bankens billigste

Grønt boliglån kan du får hvis du har eller skal kjøpe bolig i energiklasse A og B. Da kan du få låne hele 85 prosent av boligverdien til bankens beste lånerente, som nå er på 2,29 prosent nominelt.

SOLENERGI: I økolandsbyen i Hurdal har husene solcellepaneler på taket for å være mest mulig selvforskynt med strøm. Foto: NTB Scanpix  
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 21. jan 2019
Artikkelen er flere år gammel

Energiklasse A omfatter boliger som har varmepumpe eller solenergi i tillegg til bedre isolasjon i vegger og vinduer. Passivhus er også i energiklasse A. Energiklasse B omfatter boliger som har varmepumpe eller solenergi og / eller bedre isolasjon i vegger og vinduer enn kravene i byggeforskriftene.

Skal du kjøpe ny bolig og er opptatt av miljø, spør megleren hvilken energiklasse boligen har

Tre grunner til å gjøre boligen grønnere

At du kan få Grønt boliglån er bare én grunn til at du bør satse på «grønn» bolig. De to andre er at du også vil spare strøm og få støtte til energisparende tiltak.

Boliger i disse energiklassene utgjør i dag cirka syv prosent av boligene som har energimerke. Og ifølge Verdens Naturfond (WWF) bruker de mest energieffektive byggene i dag 75 prosent mindre energi enn vanlige hus.

GLAD FOR Å KUNNE TILBY GRØNT BOLIGLÅN: Personmarkedssjef i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten. Foto: Stig B. Fiksdal

Personmarkedssjef i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten, er glad for å kunne tilby Grønt boliglån.

– Jeg håper at vi med dette lånet kan bidra til at energitiltak i hjemmet og at klimasmarte boliger får større oppmerksomhet. Skal du kjøpe ny bolig og er opptatt av miljø, spør megleren hvilken energiklasse boligen har. Alle boliger som selges skal være energimerket, opplyser Spiten.

Dette er Grønt boliglån

Til boliger i energiklasse A og B vil du kunne få låne hele 85 prosent av boligverdien til bankens beste lånerente, som nå er på 2,29 prosent nominelt. Hvis du har tilleggssikkerhet vil du kunne få låne 100 % av boligverdien til denne renten. Det vil si at du får samme gode vilkår som førstegangs boligkjøpere under 34 år.

Priseksempel Grønt boliglån: Nom.rente 2,29 %, eff.rente 2,38 %, 2 mill. o/25 år, Totalt: 2.649.153.

Seks av ti nordmenn er opptatt av å gjøre boligen mer miljøvennlig

Les mer om Grønt boliglån og hvilke boliger som er i energiklasse A og B, her

Hvis du skal bygge en bolig i energiklasse A + B, vil du få tilbud om «grønt byggelån» som senere vil bli gjort om til Grønt boliglån.

Seks av ti nordmenn ønsker å gjøre boligen mer miljøvennlig

Ifølge en undersøkelse som Ipsos har gjennomført på vegne av Huseiernes Landsforbund, er seks av ti nordmenn opptatt av å gjøre boligen mer miljøvennlig. Bare halvparten av befolkningen kjenner til at det er mulig å søke om støtte til en del av kostnadene til energisparende tiltak.

Men det er det, altså.

Gjennom Enova-tilskuddet kan privatpersoner få penger tilbake for en rekke energitiltak. Det gjelder både ved oppgradering av eksisterende bolig og ved bygging av ny bolig.

Les hvilke energitiltak Enova gir støtte til her