Obs! DNB merker sterk økning i investeringsbedragerier, spesielt i bitcoin eller andre kryptovalutaer

DNB har det siste året merket sterk økning investeringsbedragerier. Kriminelle misbruker folks manglende kjennskap til bitcoin, andre kryptovalutaer og hvordan disse markedene fungerer, og får dem til å tro at de investerer i kryptovaluta, gjerne via falske nettsider.

Lesetid 3 min lesetid
Publisert 11. jan 2018
Artikkelen er flere år gammel

Investeringsbedragerier i seg selv er ikke noe nytt. Kriminelle har lenge prøvd å lokke folk til å investere i boligprosjekter eller firmaideer som ikke eksisterer. Det som er nytt er at de nå lokker med investeringer i kryptovalutaer eller lignende fordi mediene det siste halvåret vært fulle av historier om folk som har tjent seg rike på bitcoin.

Dette utnytter de kriminelle til det fulle, og altfor mange lar seg friste,

Ifølge DNBs utredere er de kriminelle som står bak denne typen bedragerier, svært profesjonelle. De har brukt mye tid på å lage troverdige historier som de underbygger med fiktiv dokumentasjon og tilsynelatende profesjonelle nettsider. Derfor er det ikke rart at mange lar seg lure.

Slik går de kriminelle frem

Bedrageriet starter med at du blir kontaktet på telefon, via epost eller en annonse på Internett og overtalt til å investere i aksjer, binære opsjoner, bitcoins eller i andre nye «systemer».

Vedkommende fremstår ofte som veldig troverdig

Du blir bedt om å registrere deg på et nettsted som ser profesjonelt ut, hvor du også kan følge med på investeringen og se «gevinsten» vokse. Ikke gjør det!

Troverdig «investeringsrådgiver»

Har du først registrert deg på et slikt nettsted vil du bli kontaktet svært hyppig, ofte av en som gir seg ut for å være investeringsrådgiver. Vedkommende fremstår ofte som veldig troverdig, og det kan være vanskelig å motstå ytterligere investeringer. Nettsiden vil raskt vise en god gevinst, og mange fortsetter derfor å overføre mer penger. Bedrageriene pågår dermed gjerne over en viss tid.

Et virus som har gjort det mulig for dem å fjernstyre kundens datamaskin og nettbank

DNBs utredere har også sett eksempler på at de kriminelle har sendt ut en epost med et vedlegg som har inneholdt virus. Et virus som har gjort det mulig for dem å fjernstyre kundens datamaskin og nettbank.

Andre har frivillig gitt fra seg påloggingsinformasjon til nettbanken. Gjør aldri det! Slik informasjon er personlig og skal ikke videreformidles til noen uansett hvem som spør. Ingen seriøse banker eller finansinstitusjoner vil be om slik informasjon.

Problemet oppstår når du skal ta ut gevinsten

Hvordan oppdager du at du er utsatt for investeringsbedragerier?

Problemet oppstår når du skal ta ut gevinsten. Da får du ikke lenger kontakt med de som prakket på deg dette, og pengene er «forsvunnet».

Hvis betalingen eller overførselen er gjennomført med BankID eller andre sikkhetsinstrumenter, står du selv ansvarlig og har i utgangspunktet ikke krav på erstatning. Når du mottar en slik henvendelse på telefon, sosiale medier eller epost må du derfor tenke deg godt om og stille deg følgende kontrollspørsmål:

  • Er det naturlig at jeg mottar denne henvendelsen?
  • Hvordan har vedkommende fått min kontaktinformasjon?
  • Hvorfor kontakter vedkommende meg?

Binære opsjoner krever også at selskapet som selger dette har konsesjon. Det har de færreste. Som eksempel er det ulovlig å drive handel med binære opsjoner på Malta. Økokrim sier noe om dette på sine nettsider.

En tommelfingerregel bør være å alltid gjøre et nettsøk på dem som kontakter deg eller det du vurderer å investere i. Hvem er det som driver nettsiden? Har andre personer lagt ut advarsler?

Si fra til banken og anmeld forholdet!

Alle kan lett bli lurt av profesjonelle bedragere. Det er Ingen grunn til å føle seg dum hvis du har gått fem på. Det som er viktig er at du med en gang sier fra til banken og anmelder forholdet til politiet. Banken kan bruke informasjonen til å forhindre at andre blir lurt, og det er viktig å anmelde forholdet slik at de kriminelle kan bli stanset.