Fant innovativ psykolog på LinkedIn

Banken har behov for flere medarbeidere som forstår både maskin og menneske. DNB ITs Vegard Jørmeland lette etter denne sjeldne kombinasjonen på LinkedIn – og fant gull.

FANT GULL PÅ LINKEDIN: DNB ITs Vegard Jørmeland fant Ida Kopperstad på LinkedIn. Hun er nesten ferdig psykolog og jobber nå med innovasjon i DNB ved siden av studiene. Foto: Marit E. Giske
Lesetid 8 min lesetid
Publisert 06. mai 2019
Artikkelen er flere år gammel

Jørmeland fant Ålesund-jenta Ida Kopperstad (26) på LinkedIn. UiO-studenten er snart ferdig utdannet psykolog og tar samtidig fag i interaksjonsdesign. Fra før har hun en bachelor i organisasjonspsykologi med endringsledelse fra UiB og halvannet år med indøk data fra NTNU i Trondheim.

Ida har altså en usedvanlig variert og interessant fagsammensetning, men det var ikke det alene som fikk Jørmeland til å kontakte henne.

– Profilen hennes fortalte meg at hun er selvgående, hardtarbeidende og villig til å ta ukonvensjonelle valg. Jeg så at dette totalt sett setter henne i stand til å kunne identifisere utfordringer og muligheter som andre ikke ser, og til å gjøre noe med dem, forteller han.

Jeg tror det er lurt at det ikke bare er «bankfolk» som jobber i bank

Ida, hva tenkte du som nesten ferdig utdannet psykolog da du ble kontaktet av en bank?

– Jeg hadde allerede litt erfaring med innovasjonsarbeid, blant annet fra studentorganisasjonen Start UiO. Derfor kjente jeg godt til DNBs satsing på innovasjon og teknologi. Så henvendelsen var absolutt interessant.

Jobben ga mersmak

Ida takket ja til tilbudet om summer internship i DNB IT, og jobben ga mersmak. Siden høsten 2018 har hun jobbet 50 prosent i DNB Bedriftsmarked ved siden av studiene. I Bedriftsmarked arbeider hun med innovasjon i et team bestående av folk med ulike kompetanse og bakgrunn.

– I DNB fikk jeg fort bekreftet hvor verdifull kombinasjonen interaksjonsdesign og psykologi er. At produktene eller tjenestene vi lager fungerer for sluttbrukeren har alt å si. Jeg tror det er lurt at det ikke bare er «bankfolk» som jobber i bank.

Hvordan havnet du i bedriftsmarkedet i DNB?

– Jeg møtte Lars Troye Eide da vi som hadde summer internship, la fram forslag til løsninger på ulike caser. Jeg fikk da høre mer om hvordan de i Bedriftsmarked jobber med innovasjon ut mot bedrifter.

FIKK DELTIDSJOBB I BEDRIFTSMARKED: Ida møtte daværende leder for Digital innovasjon i Bedriftsmarked, Lars Troye Eide, da summer interns la fram forslag til løsninger på ulike caser. Han lot ikke muligheten til å få Ida med på laget gå fra seg. Foto: Marit E, Giske

Lars var da leder av Digital Innovasjon i Bedriftsmarked og ansvarlig for å sette sammen et av teamene som jobber med utvikling. Han lot ikke muligheten til å få Ida med på laget gå fra seg.

– Jeg merket fort at Ida har en indre driv for å forstå hvorfor folk gjør som de gjør. Hennes driv og kompetanse er gull verdt i ethvert tverrfaglig utviklingsteam, mener han.

Og så har jeg nok vært frempå selv og søkt på stillinger som ikke er typisk for en psykologistudent

Lars, som nå er divisjonsdirektør for Bank- og Betalingstjenester i People and Operations, synes at banken må kombinere den kompetansen banken allerede har med ny kompetanse og ny teknologi for å lykkes i dagens konkurransemarked.

– Dette viktig hvis nye folk som Ida skal kunne få brukt og bidratt med det de er gode på. De må delta i gode gode tverrfaglige team sammen med dem som kan bank og teknologi, for å lage mer brukervennlige produkter og tjenester. Det vil si tjenester som folk trenger og vil bruke.

Brukte ikke LinkedIn bevisst

Selv om Ida ble oppdaget og fikk jobbtilbud via LinkedIn, har hun aldri hatt noen plan med tilstedeværelsen og profilen sin der.

– Nei, det som jeg mener gir størst verdi er deltakelse i studentorganisasjoner samt relevante deltidsstillinger. Til sammen har dette gitt meg en innsikt som ikke kan læres på skolen. Det har også åpnet for mange muligheter.

Har fulgt interessene sine

Ida sier at det aldri var planen å ta så mange studier som hun har endt opp med.

– Det har bare blitt slik når jeg har fulgt interessene mine og tatt de mulighetene som har dukket opp. Og så har jeg nok vært frempå selv og søkt på stillinger som ikke er typisk for en psykologstudent. Da har det vært viktig å formidle hvordan jeg med psykologikompetansen kan bidra med verdi i et tverrfaglig team.

For at min kompetanse skal kunne skape verdi, er jeg avhengig av et tett samarbeid med kolleger som virkelig kan økonomi, data og bank

Hun forteller at hun i DNB har jobbet med alt fra med bærekraft, atferdsdesign til videreutvikling av Puls, et verktøy som gir bedriftskunder oversikt over økonomien.

– Så spekteret er bredt. Men for at min kompetanse skal kunne skape verdi, er jeg avhengig av et tett samarbeid med kolleger som virkelig kan økonomi, data og bank, understreker hun.

EN VANLIG ARBEIDSDAG I DNB: Slik kan du ofte se Ida når hun er på jobb i DNB. Foto: Privat

Fleksibilitet viktig når du også er student

Hvordan er det å jobbe halv stilling i DNB samtidig som du tar to studier?

– Det kan jo til tider bli travelt. Det har vært helt avgjørende at teamet har vært så fleksible med arbeidstider, slik at jeg har kunnet jobbe mindre i eksamensperioder og mer når det passer.

– Jeg var litt spent på hvordan det ville bli å jobbe deltid i en stilling hvor det er helt klart mest optimalt å jobbe fullt. Men jeg er blitt inkludert som en fullverdig del av teamet fra dag én. Det skyldes nok også at vi er blitt godt kjent og har det gøy sammen. Det handler mye om å bygge en god kultur.

Vil du fortsatt arbeide i bank om ti år?

– Det vet jeg ikke. Jeg tror psykologikompetansen kan være verdifull i mange bransjer og stillinger. Jeg leverte akkurat masteroppgaven min om ledelse og håper at jeg vil få bruk for den kompetansen også.

 

Slik bruker DNB LinkedIn i rekrutteringen

Fagansvarlig for rekruttering i DNB, Karoline Nauste (bildet), forteller her hvordan DNB benytter LinkedIn i rekrutteringsarbeidet:

– Vi utlyser mange ledige stillinger på LinkedIn. I tillegg bruker vi LinkedIn som research-verktøy når vi har stillinger som det er ekstra krevende å rekruttere til. Her identifiserer vi potensielle kandidater gjennom søk og kontakter dem direkte via plattformen.

Karoline har tre råd til dem som gjerne vil bli lagt merke til på LinkedIn:

  • Skriv litt om hvilke konkrete arbeidsoppgaver og ansvarsområder du har hatt/har.
  • Legg til bilde. En profil med bilde gir 14 ganger så mange klikk som en profil uten bilde.
  • Opprett kontakt med folk. Engasjer deg i innlegg, del og legg gjerne ut selv også!