Flere nordmenn bruker kortet kontaktløst

Nye tall fra BankAxept tyder på at bruken av kontaktløs betaling med kort er i ferd med å ta seg opp i Norge også, men andre land i Europa ligger fortsatt langt foran.

STADIG FLERE BRUKER KORTET KONTAKTLØST: Kunde betaler kontaktløst med kort på Narvesen i Bjørvika i Oslo. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 16. apr. 2018
Artikkelen er flere år gammel

Kontaktløse kort slipper du å sette inn i betalingsterminalen

Kontaktløse kort slipper du å sette inn i betalingsterminalen. For småkjøp opptil 200 kroner trenger du heller ikke å taste kode. Du kan bare holde kortet inntil betalingsterminalen, så har du betalt.

Ifølge BankAxept er 87 prosent av alle betalingsterminalene i Norge klargjort for betaling med kontaktløse kort, men ikke nødvendigvis aktivert. Blant de som allerede har aktivert betalingsterminalene sine for kontaktløs betaling finner vi flest cafeer, kantiner, barer og bakerier.

I mars ble det gjennomført mer enn 1,2 millioner kontaktløse korttransaksjoner med vanlig bankkort (BankAxept), det vil si 43 prosent flere enn i februar. Likevel utgjør antall kontaktløse BankAxept-transaksjoner fortsatt bare 1 prosent av totalen.

Norge ligger altså fortsatt langt bak mange andre land i Europa. I Danmark, for eksempel, gjennomføres nå halvparten av alle korttransaksjoner kontaktløst.

Kortselskapene Visa og MasterCard har imidlertid stilt krav til norske banker om at de fleste kort skal være byttet ut med kontaktløse innen utgangen av 2019, så dette kommer for fullt i Norge også.

Grunnen til at Norge har blitt hengende etter er todelt – og litt som høna og egget. Bankene mener at flere butikker nå må oppgradere eller aktivere betalingsterminalene sine. Butikkene på sin side venter på at bankene skal bytte ut flere kort med kontaktløse, spesielt de vanlige bankkortene med BankAxept, som har lavest kostnad for butikkene.

Full fart opp

Kommunikasjonssjef i BankAxept, Frode Riis Andersen, mener at bruken nå er på full fart opp.

– Vi ser generelt sett en jevn, høy vekst i antall kontaktløse korttransaksjoner, brukersteder som har aktivert terminalene for kontaktløs betaling og antall kontaktløse kort. Og veksten vil nå ta seg opp ytterligere, tror han.

– Bankene har utstedt kontaktløse bankkort med BankAxept i stort tempo og vil fortsette å gjøre det også fremover. I Norge er det nå totalt sett over to millioner kontaktløse bankkort ute i markedet, opplyser han.

Mange DNB-kunder har kort som kan brukes kontaktløst

Kontaktløse betalingsterminaler bør merkes bedre

BankAxept ser behov for å styrke merkingen av terminaler som er aktivert for kontaktløs betaling og vil i løpet av kort tid sende ut merker til butikker og andre brukersteder slik at de som har klargjort betalingsterminalene sine, kan merke dem bedre.

Undersøkelser foretatt av Kantar TNS viser at over halvparten av befolkningen har lagt merke til kontaktløssymbolet.

Merkene som BankAXept sender ut, har bilde av kontaktløs-symbolet (bildet). Hvis brukerstedet har aktivert for kontaktløs betaling vil symbolet også vises i skjermen på betalingsterminalen.

 

Frode Riis Andersen

DNB har allerede utstedt nesten 900.000 kontaktløse bankkort med både Visa og BankAxept, og innen utgangen av 2018 skal banken ha utstedt hele 1,6 millioner slike kort. I august 2017 begynte DNB å utstede MasterCard med kontaktløs funksjonalitet. Ved utgangen av 2018 skal nærmere 800.000 MasterCard være byttet ut med kontaktløse.

Personmarkedssjef i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten, oppfordrer alle som kan betale kontaktløst, til å gjøre det.

Kontaktløse kort er minst like sikre som vanlige kort

Kontaktløse kort er like sikre som vanlig kort. Selv om du for kjøp opptil 200 kroner kan bruke kortet uten å taste PIN-kode, vil du av sikkerhetsmessige årsaker bli bedt om å taste PIN av og til. Derfor er det ikke mye å hente for kriminelle som eventuelt skulle finne på å holde en betalingsterminal inntil lomma hvor du har kortet. Som noen har antydet og stilt spørsmål om faktisk kan skje. For å få dette til må den kriminelle i så fall også ha en avtale med et kortselskap om innløsning av transaksjoner, og da vil den som står bak lett kunne spores.

Ingjerd B. Spiten
Kontaktløse kort er like sikre som vanlig kort

Skulle du være uheldig å miste eller bli frastjålet kortet er sperrerutinene de samme som med tap av vanlige bankkort. Norske kortbrukere som blir utsatt for svindel er uansett godt beskyttet av norsk lov og vil bli holdt økonomisk skadesløse med mindre de har opptrådt uaktsomt.

I Bjørvika i Oslo kan du betale kontaktløst med kort på Narvesen, og stadig flere kunder benytter muligheten:

 

Relatert sak på DNB Nyheter:
Norge sakker akterut på kontaktløs betaling med kort