Fra favelaen til fremtid i finans

En målbevisst mor og gode krefter i DNB har brakt Rafael Lima ut av fattigdommen i Rio de Janeiro. Rafaels reise har tatt ham til den andre siden av jorden – og DNB Luxembourg.

ÅPNER DØRER: Gjennom programmet «Dream Learn Work» har Rafael fått et ettårig engasjementet i DNB Luxembourg. Foto: Rafael Lima
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 15. jun 2018
Artikkelen er flere år gammel

– Luxembourg er helt ulikt det jeg er vant med. Her er det bedre økonomi, utdanning og helsevesen. Og her kan jeg skaffe meg erfaring som kommer til stor nytte senere, sier den tjueåtte år gamle brasilianeren.

En bedre fremtid

Det ettårige engasjementet i DNB Luxembourg er et resultat av programmet «Dream Learn Work», som norske bedrifter i Brasil har opprettet, med DNB som en sentral støttespiller.

Programmet gir unge som vokser opp i trange kår, muligheten til å skape seg et bedre liv gjennom utdanning og yrkesveiledning.

Rafael hadde en drøm om å bli flyvert. Men da måtte han lære engelsk, og det er ingen enkel sak når man vokser opp i favelaen, fattigstrøket i Rio de Janeiro. Karriereveien for veldig mange i Rafaels situasjon, er å bli narkolanger.

Jobbet hardt

– Min mor har vært veldig opptatt av at jeg måtte få et godt liv. Hun har jobbet hardt for å tjene penger, slik at jeg skulle få en utdannelse og lære engelsk godt. Det gjør man ikke i den offentlige skolen i Brasil, forteller han.

Selv jobbet han på McDonalds og i et apotek for å finansiere skolegangen. Så fikk moren hans høre om «Dream Learn Work» da hun var husholderske hos en norsk familie. Hun skjønte at dette kunne være den sjansen Rafael trengte.

TRIVES GODT: Rafael kan tenke seg å bli i Luxembourg etter at oppholdet i DNB er over. Foto: Rafael Lima

Verdifull erfaring

Rafael fikk daværende leder for DNB i Brasil, Arne-Christian Haukeland, som mentor. Snart hadde han gjennomført en opplæring innen teknisk administrasjon, men endte opp som kasserer ved et vekslingskontor.

Han gjorde en så god jobb på de tre ukene at vår compliance-ansvarlig ba om å få beholde ham

– Da jeg kom til DNB Luxembourg, bestemte jeg meg for å få Rafael hit på et tre ukes internship. Det ville gi ham verdifull erfaring og hjelpe ham å finne en bedre jobb i Rio. Det fikk vi til i fjor sommer, forteller Arne Christian.

– På det tidspunktet hadde vi mye å gjøre i forbindelse med revisjon, og Rafael jobbet sammen med vårt compliance-team. Han gjorde en så god jobb på de tre ukene at vår compliance-ansvarlig ba om å få beholde ham.

Godt mottatt

Etter å ha fått arbeidstillatelse, var Rafael tilbake i storhertugdømmet i november i fjor, denne gangen på ett års engasjement. I tillegg til compliance-jobben har han hatt arbeidsoppgaver for blant annet HR- og kapitalforvaltningsenhetene.

– Alle har tatt veldig godt imot meg, og jeg føler absolutt at jeg er en del av teamet. For meg er det veldig uvant at det ikke er noe hierarki, slik det er i Brasil. Her har alle kontakt, og jeg kan snakke med sjefen som med alle andre, sier Rafael.

For meg er det veldig uvant at det ikke er noe hierarki, slik det er i Brasil

Han bor 40 minutter unna jobben med tog, og har ikke venner rundt seg som hjemme i Brasil. Men fritidsproblemer har han ikke:

– Jeg bor midt i Europa med nærhet til alt, og jeg reiser gjerne til Frankrike eller Belgia. Og så studerer jeg engelsk!

Stiller mye sterkere

Hva som skjer videre når oppholdet hos DNB i Luxembourg er over, vet han foreløpig ikke. Aller helst vil han finne noe der, men innser at det blir krevende. Uansett vil han stille mye sterkere på jobbmarkedet i hjemlandet med året i DNB på CV-en.

Det er også hovedintensjonen med «Dream Learn Work». Nå har han fått masse erfaring, og det åpner for nye muligheter.

Alle er vinnere

– Rafael gjør en god jobb hos oss, og får hjelp til å skape seg et bedre liv. Dette er en historie hvor alle er vinnere, sier Arne-Christian Haukeland.

Og hva sier Rafael om flyvert-drømmen?

– Jeg har fått reise, og jeg har opplevd andre land og kulturer. Nå vil jeg jobbe i bank, også når jeg kommer hjem!

PÅ TOGET: Fly-drømmen har Rafael lagt bort. Foto: Rafael Lima