Generasjon prestasjon møter toppidrett: Slik takler skiskytter Ingrid Landmark Tandrevold (23) presset

Dagens unge kjenner sterkt på forventningspresset og jaget etter perfeksjonisme. Som ung toppidrettsutøver kjenner skiskytter Ingrid Landmark Tandrevold (23) på nervene nå som det er sesongstart.

PRESTASJONSJAGET: Hvordan er det å være del av generasjon prestasjon og ha en jobb der du alltid må prestere? Jeg (Kornelia) fra @dnbung (t.v.) har møtt skiskytter Ingrid Tandrevold. Foto: Julie Fehn Eikeseth
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 28. nov. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Sesongstart er rett rundt hjørnet, og ALT handler om å prestere. Hvordan takler du presset som toppidrettsutøver?

– Jeg kjenner jo på presset, men aller mest fra meg selv. Spesielt nå som sesongen starter. Jeg har jobbet for dette i snart ett år, og det er nå det gjelder. Nå jeg prestere, forteller Ingrid.

I TOPPEN: Ingrid er en av Norges beste skiskyttere og skal delta i VM i Anterselva i februar 2020. Foto: NTB scanpix

– Alltid ha en plan, og hold deg til den!

For å roe nervene og stresse ned sørger Ingrid for å være best mulig forberedt og ha arbeidsoppgavene godt organisert i hodet.

– Det er veldig viktig å ha gjøremålene på sine stell, ha en plan – og følge den, forteller Ingrid.

Man må ikke gi opp når du møter motgang

Hvis du får én skivebom, hvordan klarer du å få fokuset tilbake på det positive?

– Målet er da å ikke henge seg opp i én feil, men fortsette med det som er planen. Det er litt som på eksamen: Sitter du fast på ett spørsmål, så kan du fortsatt klare de andre! Man må ikke gi opp når du møter motgang, tipser Ingrid.

Hvordan takler du forventningspresset før VM? Tenk på alle som følger med …

-Vår fordel er at vi har mange sjanser – vi går mange skirenn gjennom hele sesongen. VM er jo egentlig et helt vanlig skirenn, bare at prestasjoner måles i større grad og du belønnes med mer premier og oppmerksomhet. Så de fleste blir vel litt ekstra nervøse, men du må holde hodet høyt og gjøre det du alltid gjør, sier Ingrid.

“HVORDAN TAKLER DU ALT?”: Jeg har hundre spørsmål å stille Ingrid. Det er nokså fascinerende hvordan Ingrid klarer å bevare roen når så mye står på spill! Foto: Julie Fehn Eikeseth

Man må la seg selv være lei seg når det går dårlig

For å takle motgang har Ingrid prøvd forskjellige ting – for det går jo ikke alltid bra.

Bare gråt, få det ut og snakk om det

– Man kan alltids feie ting under teppet og gå videre, men det funker ikke så bra i lengden. Det som hjelper best er å la meg selv være lei meg når det går dårlig. Bare gråte, få det ut, og snakke om det med familie og trender. Klage litt! Da kommer jeg meg mye fortere tilbake, sier Ingrid.

Jeg kjenner meg så igjen! Motgang og tunge tider er enklere å håndtere hvis du snakker om det med venner. Man må prate om det!

– Ja, og det er viktig å tillate seg selv å bli skikkelig glad når det går bra! Hvis ikke er du jo alltid i minus på skalaen av glede, legger Ingrid til.

DELER TEKNIKKER SOM ROER NERVENE: Ingrid har delt noen tips om hvordan du kan håndtere stresset på Instagramkontoen @dnbung. Foto: NTB scanpix

Ingrid bruker to enkle teknikker for å roe nervene før konkurranse

Hvordan er stemningen innad i laget når alle er i fullt konkurransemodus?

– Vi har en veldig god prestasjonskultur i skiskytterlandslaget. Vi er opptatte av å bevare gleden, og støtte hverandre. Så hvis noen presterer bra, så drar de med seg resten! Det er derimot litt viktig å passe på hvem du kødder med rett rundt konkurranse. Mens jeg trenger noen å le og tulle med, trenger noen andre fullstendig ro og fred rundt seg, forteller Ingrid.

Det er viktig å slappe helt av og puste skikkelig

– For å stresse ned er det viktig å slappe av. Jeg prøver å slappe helt av i ansiktet og kjeven, for den strammer seg ofte når du er stresset. I tillegg hjelper det mye å puste rolig inn i fire sekunder, og ut i fire nye. Pusten har mye å si, tipser Ingrid.

 

BLIR PÅVIRKET AV SOSIALE MEDIER: Ingrid blir som de fleste andre unge påvirket av hva hun ser i sosiale medier, og det er ikke alltid positivt. Foto: Julie Fehn Eikeseth.

Hvilket tips ville du gitt til 15-år-gamle Ingrid?

– Ikke bruk så mye tid på sosiale medier. Ofte sitter du og ser på bilder av alt andre gjør, og synes de er så flinke og gjør så mye kult. Så du føler seg kanskje dårligere selv. Men da har jeg funnet ut at du kan gå inn på din egen profil, for det ser jo ut som jeg også alltid har det helt fantastisk, forteller Ingrid, og ler litt.