Denne gjengen velger ut ordene som skal dukke opp når du logger inn i nettbanken

Høres UTRO VAFFEL eller LATE KOLLEGER kjent ut? Møt folkene som står bak «poesien» i mobilbanken din.

BLID GJENG: Energinivået er høyt blant folkene som plukker ut ord. Koordinator Hanne Gunnholt Aasen (f.v), sjefsarkitekt Heikki Henriksen, selger Mads Pedersen, forhandleransvarlig Henrik Herholdt Leinæs, konseptutvikler Therese Gundersen og kommunikasjonsdirektør Hege Steinsland.  
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 13. apr. 2018
Artikkelen er flere år gammel

– Vanligvis setter vi sammen listene selv, basert på forslag internt eller fra kreative sjeler rundt oss, forteller Hege Steinsland.

Hun er kommunikasjonssjef og redaktør i BankID Norge, og avgjør hvilke ord som til syvende og sist skal få dukke opp på skjermen din, når du logger inn i nettbanken via mobilen.

En stor del av Steinslands oppgave er å luke bort ord som kan virke støtende.

– Vi driver ikke med politikk eller religion, for eksempel, sier hun.

VAKKER HUS

Å finne ord som egner seg, kan imidlertid være vanskeligere enn det høres ut.

Ordene kan ha maks syv bokstaver og ikke inneholde Æ, Ø eller Å. I tillegg må substantivet være hankjønn eller hunkjønn, ellers blir ikke alle ordkombinasjonene grammatisk riktig.

Selve sammensetningen av ordene skjer automatisk og tilfeldig, og plukkes ut fra en liste på 200 ord. Av disse er 100 adjektiver og 100 substantiver.

– Vi har fjernet noen ord fordi vi fant ut at de hadde feil kjønn. Intetkjønnsord passer ikke sammen med adjektivbøyningen. «VAKKER HUS», er et eksempel på det. Ellers er det en løpende vurdering, forklarer Steinsland.

Nå som 13-åringer kan få bankID i enkelte banker, har hun funnet det best å sette ordet ELSKER på pause.

– Får vi mange tilbakemeldinger om at noe er støtende, så kan det hende vi tar ut ord. PUNG havnet i adjektivlisten etter en redaktør-glipp, så den forsvant fort ut. PUNG DUFT er ikke så hyggelig å få servert før lunsj, mener redaktøren.

Har du oversikt over økonomien? Få kontroll – og lag budsjett med «Min økonomi» i nettbanken

Last ned appen som hjelper deg å spare mer

VIMSETE VAMPYR

I 2017 hadde BankID over 600 millioner transaksjoner, tilsvarende et snitt på 1,6 millioner innlogginger per dag. Trafikken er størst den dagen skattemeldingen legges ut, og på dager med lønnsutbetalinger.

– Ellers følger vi nettbankens mønster – det er flest som bruker BankID på morgenen, trafikken øker også ved lunsjtider og på kveldstid, forklarer Steinsland.

Hege Steinsland i BankID Norge. Foto: DNB
Trafikken er størst den dagen skattemeldingen legges ut, og på dager med lønnsutbetalinger

Da elektronisk ID først ble lansert, var det med tall og tilfeldige bokstaver i verifiseringskoden. Det fungerte ikke så bra.

– Vi skjønte at tall og bokstav-referansen var vanskelig å få med seg. Et par ord er mer lesbart. Da var sjansen større for at folk gadd å sjekke, sier Steinsland.

For spesielt interesserte, finnes egne grupper og forum hvor ordkombinasjonene fra nettbank-innloggingen kan deles og diskuteres. Deriblant Vi som samler på BankID-koder og Saklig.

– Vi har fått en del ivrige dyrkere av poesien. Når noe såpass alvorlig og traust som en elektronisk ID blir noe folk blir glade av og må dele med andre, så har vi gjort noe litt magisk, mener Steinsland.

I 2016 inviterte BankID hele befolkningen til å sende inn sine innspill til ord. 10.000 nye forslag kom inn fra 6000 ulike Facebook-brukere.

– Vi satte sammen en «folkeliste» som duret og gikk lenge. Vinnerforslaget vi kåret, var VIMSETE VAMPYR, forklarer Steinsland.

Les også: Nattevaktene svarer: Dette vil kunder ha hjelp til om natten

NORSK NATUR

BankID-redaktøren forklarer at ordlisten er oppdatert med flere nye ord den siste tiden. Fremover kan du blant annet vente deg mer norsk natur, som FJORD og VIDDE, så vel som samiske ord som LAVVO, REIN og JOIK.

– ELBIL er i tiden, så den er med. HIPSTER blir vi ikke lei, den skaper mye moro, sier Steinsland.

– Stemmer det at dere varierer ordbruken etter sesong? Synes det var en del goro og nisser i poesien til jul.

– Vi har ordlister som er tilpasset sesong og høytider, som egne lister til jul og 17. mai. I oktober hadde vi en ordliste om sikkerhet i forbindelse med Nasjonal sikkerhetsmåned, der ordene skulle få deg til stoppe opp og tenke på sikkerhet. Dessverre fikk jeg avslag på å kjøre påskeord i år fordi vi forberedte oss til skattedagen. Men påske ble det, læll!

Les også: Fersk prognose: Disse varene og tjenestene vil vi bruke penger på i 2018

Så lenge du ikke har boliglån, vil dette tallet bety lite for deg

FAVORITT: HIPSTER er et ord de ansatte i BankID ikke blir lei. FOTO: Privat