Her er de yngste helt håpløse

Vet du hva reiseforsikringen dekker? Mange unge skal til utlandet i sommer, men er usikre på hva reiseforsikringen dekker.

BRUK HJELM, HUSK FORSIKRING: Å kjøre moped sammen i Syden uten verken hjelm eller reiseforsikring, er ingen god idé. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 12. jun. 2019
Artikkelen er flere år gammel

– Mest usikre er de under 24 år, og det er flest av disse som skal ut og reise i sommer. Mange yngre vet heller ikke at de må ha egen reiseforsikring når de fyller 20 år. Det gjelder stort sett hos alle forsikringsselskap, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til DNB og SpareBank 1.

I en fersk undersøkelse oppgir én av fem under 24 år blankt nei når de blir spurt om de vet hva reiseforsikringen dekker. Det er også denne gruppen hvor flest, 46 prosent, oppgir at de skal til utlandet i sommer.

– Uten reiseforsikring kan du fort bli påført svært høye utgifter hvis blir syk eller utsatt for en ulykke på reisen. Et sykehusopphold i utlandet kan fort koste deg et par hundre tusen om du er riktig uheldig, sier Therese.

Her kan du kjøpe DNBs reiseforsikring

Therese Nielsen
POPULÆRT HOS DE YNGRE: Det er blitt en trend å innkvartere seg hos private mennesker når du er på ferie. Det sosiale reisenettstedet Airbnb har samlet et nettverk av boliger og leiligheter i hele verden. Foto: NTB scanpix

Vær obs ved leie av Airbnb

Nesten 100. 000 under 35 år skal leie Airbnb i utlandet denne sommeren. Airbnb er et billig alternativ til å velge hotell eller leie feriehus.

– Ved leie av Airbnb dekker de fleste reiseforsikringer tyveri fra rommet. Men husk at klokker, smykker og elektronikk må låses inn i safe eller oppbevaringsboks når du ikke bærer det med deg, sier Nielsen.

Det er også forhold rundt kansellering som er annerledes med Airbnb enn når du booker hotellrom.

– Folk må være oppmerksomme på at forsikringen ikke dekker merutgifter fordi Airbnb-verten plutselig kansellerer. Dette er et forhold som reguleres mellom leietaker og utleier, sier Therese.

HUSK Å FYLLE: – Bestiller du leiebil, vær oppmerksom på at det er store gebyrer hvis du leverer tilbake med tom tank, sier Therese Nielsen. Foto: Thomas Stefan Strzelecki

Leie bil? Sjekk hva forsikringen dekker først

Mange reiseaktører og operatører tilbyr en rekke ekstra forsikringer som fort kan gjøre reisen mye dyrere. Tilbud om tilleggsforsikringer gjelder spesielt ved leie av bil.

– Har du en god reiseforsikring, kan du med god samvittighet svare nei på alle tilbud om tilleggsforsikringer når du bestiller reisen. Men sjekk forsikringen din, så er du sikker, sier Therese.

Nær én av tre mellom 25 og 34 år skal leie bil i utlandet i sommer. Like mange i det samme alderssegmentet oppgir at de burde sjekket forsikringen bedre.

– Bestiller du leiebil, vær oppmerksom på at det er store gebyrer hvis du leverer tilbake med tom tank, sier Therese.

Den elektroniske undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse for Fremtind Forsikring, i tidsrommet 14.05 til 23.05 2019, med 1662 respondenter.