Oversikten over Norges hissigste sjåfører:

Det er ett fylke i Norge de kjører klart hissigst

Og svaret på tittelen i saken? Jo, ser du en ung mann i Hordaland i en Audi A1, trenger du nødvendigvis ikke å kjøre forbi.

GODE SJÅFØRER: - Nordmenn kjører gjennomgående pent og de aller fleste har en god, defensiv kjørestil, sier leder for Innovasjonslab i Fremtind, Svein Skovly. Foto: NTB scanpix
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 01. nov 2019
Artikkelen er flere år gammel

Fremtind , forsikringsselskapet til DNB og SpareBank1, har tilbudt smart bilforsikring i 2,5 år og har fulgt kjøreatferden til flere titusener nordmenn tett. Det er registrert nær 300 millioner kjørte kilometer med dagens generasjon smarte bilforsikring. Slik lærer man bedre å forstå hvordan nordmenn kjører sine biler.

Og svaret på tittelen i saken? Jo, ser du en ung mann i Hordaland i en Audi A1, trenger du nødvendigvis ikke å kjøre forbi.

Men:

- Nordmenn kjører gjennomgående pent og de aller fleste har en god, defensiv kjørestil, sier leder for Innovasjonslab i Fremtind, Svein Skovly.

Han forteller at vi ikke overraskende kjører mest og fortest i juli og august, og saktest i januar og februar.

- En interessant observasjon er at vi finner den mest offensive kjøreatferden tidlig på høsten, nærmere bestemt i september.

Gjennom året ser Fremtind tydelige forskjeller både på kraftige akselerasjoner, harde nedbremsinger og høy fart gjennom svingene.

- Den største forskjellen i atferd er med harde nedbremsinger. De prøver vi å unngå når det er glatt.

ANALYSERER NORSKE KJØREVANER: Det er registrert nær 300 millioner kjørte kilometer med dagens generasjon smarte bilforsikring, forteller leder for Innovasjonslab i Fremtind, Svein Skovly. Foto: Fremtind

De offensive gutta

Ikke overraskende er det guttene som skiller seg negativt ut med en offensiv kjørestil, og det er kraftige akselerasjoner som utgjør den største forskjellen. Det er også interessant at vi må helt opp i 30-årsalderen før kjøreatferden stabiliserer seg på et høyt nivå.

- Det er kanskje en kombinasjon av trening og modenhet som slår inn, spør lederen for Innovasjonslab i Fremtind, Svein Skovly?

I disse bilmerkene blir det kjørt mest defensivt:

 1. Volkswagen Caravelle / Transporter
 2. Volvo XC70
 3. Suzuki SX4
 4. Mazda CX3
 5. Honda CR-V

I disse bilmerkene blir det kjørt mest offensivt

 • Audi A3
 • Mini Cooper
 • BMW 3-serie
 • BMW 1-serie
 • Audi A1 (laveste kjørescore)

- Kort oppsummert. De bilene som kjøres med mest flyt og altså med den mest defensiv kjørestilen er de typiske «familiefrakterne». Rett bak topp fem finner vi kjente og kjære modeller som Toyota RAV4, Mitsubishi Outlander m.fl.

Den største forskjellen i atferd er med harde nedbremsinger
Svein Skovly
DATA: Skovly i Fremtind har kikket på store mengder data for å finne ut hvordan vi kjører i Norge. Foto: Fremtind

Sindige trøndere, hissige rogalendinger?

Svein Skovly sier at analysen av 300 millioner kjørte kilometer, viser at trønderne troner øverst på listen over dem som har den mykeste kjørestilen.

Vestlendingene? Vel, de ligger fortsatt nederst.

- Selv om Trøndelag er helt på topp er det i Åsnes kommune i Hedmark vi finner sjåførene med den mykeste kjørestilen. Inderøy og Namsos i Trøndelag følger på plassene bak.

Fylkene med den mykeste kjørestilen:

 1. Trøndelag
 2. Hedmark
 3. Finnmark
 4. Oslo
 5. Troms
 6. Nordland
 7. Buskerud
 8. Oppland
 9. Akershus
 10. Telemark
 11. Sogn og Fjordane
 12. Vestfold
 13. Vest-Agder
 14. Østfold
 15. Møre og Romsdal
 16. Aust-Agder
 17. Rogaland
 18. Hordaland

Det kan være er fristende å tenke at det er lynnet til dem som bor i de ulike delene av landet som påvirker kjøreatferden, men det også er noen andre forklaringer på statistikken.

- Én av dem er at det er mindre vinterføre og dårligere veistandard i Hordaland og Rogaland. Vi ser at folk kjører mer forsiktig når vinteren kommer, forklarer Svein Skovly.

Full fart i tyske biler

Drøyt én prosent av bilene har kjørt fortere enn 180 km/t, og dette har de gjort i til sammen 4.000 kilometer.

- Dette er marginalt i en større sammenheng, men regner vi om tallene til å gjelde hele den norske personbilparken, finner vi at det ville bety at 36.000 biler kjørte over 180 km/t i til sammen 750.000 kilometer. Da blir det plutselig en helt annen sak.

9 av 10 som kjører i ekstreme hastigheter over 180 km/t er menn, og de fleste befinner seg i gruppen 31–35 år. Dette er en gruppe som er litt yngre enn de UP beskriver som verstingene. En stor del av de yngste bilførerne har mye av kjøringen sin i området 100–140 km/t.

Per april 2019 så Topp 10-listen over bilmerkene som er registrert med mest kjøring i hastigheter over 180 km/t slik ut:

 1. Audi
 2. Mercedes-Benz
 3. Volvo
 4. Nissan
 5. BMW
 6. Honda
 7. Volkswagen
 8. Ford
 9. Skoda
 10. Mazda

De 5 høyeste på gjennomsnittsfart, per april 2019:

 1. Mercedes-Benz
 2. Volvo
 3. Audi
 4. Skoda
 5. Mazda
 6. BMW

De 5 laveste på gjennomsnittsfart, per april 2019:

 1. Honda (lavest)
 2. Toyota
 3. Kia
 4. Hyundai
 5. Ford