Hvis Øyafestivalen klarer det, klarer du?

– Kulturelle arrangementer er ofte preget av «bruk-og-kast», men det er ikke tilfellet på Øyafestivalen, sier Torkel Salvesen Lie i Natur og Ungdom .

GRØNN FRIVILLIGHET: Natur og Ungdom sørget for å plukke, frakte og kildesortere alt avfall gjennom hele Øyafestivalen. Foto: Anna Birkeland Olerud
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 12. aug. 2019
Artikkelen er flere år gammel

I Tøyenparken er fokuset på gjenbruk og resirkulering i aller høyeste grad. Serveringsglassene pantes, maten serveres i komposterbare skåler, det selges brukte klær fra Fretex og artistene tilbys en «grønn rider».

FOLKSOMT: Omkring 80 000 mennesker har besøkt Tøyenparken i helgen. Hvor stort miljøavtrykk vil en slik folkemasse føre med seg? Foto: Kornelia Minsaas

Grønn frivillighet

Øyafestivalen jobber tett med miljøvernorganisasjonen Natur og Ungdom. Årets festivalarbeid ble ledet av Kristina Moe-Karlsen (22) og Torkel Salvesen Lie (22), som sammen hadde ansvaret for over 230 frivillige ungdommer i grønn T-skjorte.

– Det er et stort ansvar å lede så mange frivillige, men samtidig er det utrolig kjekt, forteller Torkel.

Slik nailer du festivaltrendene billigst mulig  

KILDESORTERING FOR HÅND: Kristina Moe-Karlsen og Torkel Salvesen Lie klare for å ta imot en stor gruppe som skal kildesortere avfall for hånd. Foto: Kornelia Minsaas

– Vi har ansvaret for avfallshåndteringen under hele festivalen, som er alt fra søppelplukking, transport og kildesortering i hele 15 ulike fraksjoner, sier Kristina.

Ledernes favorittinitiativer fra Øyafestivalen er pantesystemet på gjenbruksglassene, som er et effektivt bidrag til å redusere avfall.

– Med over 80 000 deltakere blir det enormt mye avfall med engangsglass. Glassene som brukes her koster 20 kroner, og pantes slik at folk tar vare på glassene, forklarer Torkel.

Kultur skal ikke forurense

– Men det er fortsatt et stort behov for å rydde etter deltakerne går hjem. Vi frivillige møter opp på morgenen, og rydder og resirkulerer før gjestene kommer for en ny dag, forteller Kristina.

Kjørte 3320 kilometer for Norges hippeste festival

GRUPPEMØTE: Før alt avfall skal sorteres for hånd, samler Torkel og Kristina ungdommene for en gjennomgang. Her har samarbeid alt å si. Foto: Kornelia Minsaas

De grønne lederne sier at Natur og Ungdom har et større mål enn å ta vare på Tøyenparken.

«Tenk gjenbruk, ikke bare engangsbruk»

– Vi jobber for at publikum skal legge merke til oss, og arbeidet vi gjør. Gjenbruksglassene er et initiativ for at folk skal begynne å tenke gjenbruk, og ikke bare engangsbruk, forteller Kristina.

– Kultur skal måtte forurense, og det hjelper å dytte folk litt i riktig retning, sier Torkel. Vi ser at folk setter pris på en grønnere festival, og det er veldig bra, legger han til.

KILDESORTERING FOR HÅND: De grønne ungdommene hadde det gøy mens de sorterte festivalsøppel for hånd – i 15 ulike fraksjoner. Foto: Anna Birkeland Olerud

Utfordrer andre festivaler

Kristina og Torkel ønsker å utfordre andre festivaler til å være like grønne.

– Kultur skal ikke forurense, så tenk mer på hvordan du kan være grønnere, og hva som skal til for at et arrangement som i utgangspunktet er bygget på «bruk-og-kast» kan bli et gjenbruksarrangement, sier Kristina.

– Vi utfordrer egentlig alle, også deltakerne. Hvis Øyafestivalen klarer det, klarer du? spør Torkel.

NYE MEDLEMMER: Andrea Eikeland (16) og Hedda Vikheim (17) bestemte seg for å bli med i Natur og Ungdom etter å ha deltatt i skolestreik for miljøet. Foto: Kornelia Minsaas

Et grønnere mattilbud

Mat- og miljøsjef Ingrid Kleiva Møller kunne stolt fortelle at alle matbodene på Øyafestivalen hadde vegetariske alternativer på menyen.

– Kjøttindustrien har et stort klimaavtrykk, og derfor ønsker vi å tilby et mer bærekraftig mattilbud. Vi kutter ikke ut kjøtt, men tilbyr i tillegg gode, kjøttfrie alternativer. Sammen med kokkene har vi arbeidet hardt med å utarbeide et godt, vegetarisk tilbud. I tillegg samarbeider vi også med lokale, veganske aktører, forteller Kleiva Møller.

VEGANSKE RETTER I HVER ENESTE MATBOD: Festivaler byr ikke bare på musikk, men også på saftige matopplevelser. På Øyafestivalen hadde alle matbodene vegetariske alternativer. Foto: Kornelia Minsaas

Hvilke tiltak gjør dere for å redusere avfall fra serveringsbodene?

– Det er et godt spørsmål, fordi her må man se på hva som kjøpes inn. Vi har unngått å kjøpe ting vi vet blir til avfall. Vi har kvittet oss med plast, og har sett på hva mat og drikke serveres i. Vi har gjenbruksglass, og all matemballasje og servise på Øyafestivalen er av 100 % komposterbart materiale, sier Kleiva Møller. 

GJENBRUKSGLASS: Slik så panteglassene på øya ut. Ordningen ble godt mottatt av deltakerne. Foto: Kornelia Minsaas

Tror dere deltakere vil spise mer vegetarisk nå på Øya enn hva de ellers ville?

– Mange festivaler har skjønt at mat er en viktig del av festivalopplevelsen. Deltakere vil teste de ulike mattilbudene og prøve nye smaker, og heldigvis er folk blitt mer oppmerksomme på miljøavtrykket til maten og velger aktører ut fra det, sier Kleiva Møller. Så ja, jeg tror flere vil spise vegetarisk og vegansk fordi det er så tilgjengelig her, legger hun til.

Miljøtiltakene kan tas med hjem

– Vi håper deltakere lar seg inspirere av det vegetariske matutvalget vårt. Det hjelper mye å kutte noen kjøttmåltider i uken, sier Kleiva Møller.

Øyafestivalens mål er å skape en miljøvennlig fest, samtidig som å påminne folk at man kan ha miljøvennlige vaner også hjemme. Se deres 10 egne tips om hvordan du kan ta gode miljøvalg på festival.