Hvor er det smartest å kjøpe ny iPhone?

Prisene på iPhone varierer fra land til land, men lønner det seg egentlig å handle i utlandet? Sjekk ut iPhone-indeksen!

NYE MODELLER: Philip W. Schiller, global markedsføringssjef, presenterte de siste iPhone -modellene i midten av september. Foto: NTB scanpix
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 13. sep 2019
Artikkelen er flere år gammel

Siden Apple-gründer Steve Jobs gikk på scenen en sommerdag i 2007, har forbrukere gått mann av huse for å sikre seg telefonen hver gang den lanseres i ny versjon. De nyeste modellene er på vei ut i markedet nå, men er det penger å spare på å handle telefonen fra utlandet? Og hvor i verden er den billigst?

Det har DNB Asset Management forsøkt å gi et svar på, ved å gjøre en egen vri på Big Mac-indeksen.

Penger å spare

Magasinet Economist har i en årrekke presentert indeksen som, om enn noe begrenset, sammenlikner kjøpekraften i forskjellige land. Det gjør de ved å måle prisen på en Big Mac fra McDonalds, et produkt som er likt uansett hvor i verden det selges. Økonomisk teori tilsier at burgeren burde – justert for valutakursen – koste det samme hvor enn i verden du kjøper den. iPhone-indeksen viser at det kan være penger å spare på å gjøre telefonkjøpet utenlands, og ikke overraskende er det Japan og USA som er billigst.

Figuren er en enkel sammenligning av det du må betale for en iPhone 11 Pro 64gb i utlandet omregnet til norske kroner. Japan kommer best ut med i overkant av 9 500 kroner, mens den samme telefonen koster 12 311 norske kroner hos våre russiske naboer.

Husk momsen

Fordi man er pliktig å fortolle varer med verdi over 6 000 kroner inn til Norge, vil du få en ekstraregning på 25 prosent av telefonens kostnad inklusive utenlandsk merverdiavgift. Hvorvidt du får tilbake merverdiavgiften du betalte i utlandet, varierer fra land til land. Det betyr at regnestykket fort kan bli litt komplisert. I USA er det eksempelvis ikke mulig å få refundert avgiften fordi den er satt av de ulike statene. En iPhone 11 Pro som koster rundt 9 600 kroner i USA vil derfor koste over 12 000 kroner etter fortolling. Da er det faktisk noen få hundre kroner dyrere enn hva den koster i Norge.

Har du planer om å gjøre telefonkjøpet i utlandet er det likevel en ting kan være greit å huske; dersom du kjøper telefonen utenlands gjelder ikke kjøpet under forbrukerkjøpsloven i Norge.

I de fleste land oppgir Apple priser inklusive merverdiavgift. USA, Canada og Japan er unntaket og her har vi forutsatt en merverdiavgift/sales tax på henholdsvis 8, 8 og 5 prosent. I USA og Canada kan merverdiavgiften varierer fra stat til stat.