Kjærlighetssvindelen blomstrer - 160 kunder utsatt hittil i år

Alle kan bli lurt av profesjonelle kjærlighetsbedragere på nettet, og mange lar seg lure. Det skjer når de har fått full tillit til vedkommende.

KJÆRLIGHETSSVINDEL: I løpet av de første syv månedene i år har rundt 160 av DNBs kunder blitt bedratt eller forsøkt bedratt på denne måten. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 31. aug 2018
Artikkelen er flere år gammel

De første syv månedene i år har rundt 160 av DNBs kunder blitt bedratt eller forsøkt bedratt på denne måten, mot 240 i hele fjor.

– Det gjenstår å se hva antallet blir i år, men vi håper at advarslene her på DNB Nyheter, Åsted Norge og TV 2-nyhetene kan få flere til å ta forholdsregler eller gjennomskue slike kriminelle, sier leder for bedrageribekjempelse i DNB, Terje A. Fjeldvær.

Han presiserer at bedragerne som opererer på denne måten, er så profesjonelle at alle kan gå «fem på». Du er ikke dum hvis du har latt deg lure.

– Slike profesjonelle bedragere ber ikke om penger med én gang. Det skjer først når du har utviklet et langdistanse vennskaps- eller kjæresteforhold til vedkommende. Når du stoler fullt og helt på vedkommende, forklarer Fjeldvær.

Det kan starte med at en enke blir kontaktet på Facebook, eller et annet møtested på nettet, av en som utgir seg for å være enkemann.

– De utvikler så et langdistansekjæresteforhold. Så etter et år får hun kanskje beskjed om at bilen til mannen har gått i stykker, og han ber om økonomisk hjelp til å få fikset den. Hvis han ikke får hjelp kommer han seg ikke på jobb og mister jobben. Derfra baller det på seg, flere lignende hendelser oppstår, og enken har til slutt overført altfor mye penger, kanskje alt hun har. Disse pengene kan hun se langt etter. Og mannen også. Han er ikke lenger interessert når det ikke er mer penger å hente, erfarer han.

Økokrim advarer om at slike bedragere ofte blir truende hvis de ikke får pengene de spør om.

Investeringssvindel

Fjeldvær opplyser at investeringssvindel er det nye store nå. Det vil si at bedragerne forsøker å få deg til å investere penger, ofte i bitcoin eller annen kryptovaluta. Bedragerne investerer imidlertid aldri pengene. Pengene er tapt med én gang du overfører dem!

– Denne bedrageriformen var ny for oss i fjor og har nå eksplodert, så vær skeptisk til fremmede som prøver å overtale deg til å investere. De høres ekte og profesjonelle ut, men de er bedragere, sier han.

Fjeldvær gjør oppmerksom på at seriøse investeringsnettsteder ikke deler kundeinformasjon og at disse nettstedene ofte ikke er reelle, så sjekk det!

– Hvis du blir kontaktet av en aktør som du ikke har registrert deg hos, bør du være på vakt. Det er heller ikke tillatt med oppsøkende salg av slike produkter uten at du har gitt samtykke til det, så hvis du blir oppringt av en formidler av investeringsprodukter som du ikke kjenner til, bare legg på, sier han.

Vanskelig for banken å oppdage

Selv om banken følger godt med og stopper transaksjoner hvis det er mistanke om noe kriminelt, så er denne formen for kriminalitet vanskelig å oppdage siden det er kunden selv som logger inn i nettbanken og gjennomfører transaksjonene.

– Derfor er det viktig at folk kontakter oss med én gang de fatter mistanke, slik at vi får undersøkt. Vi vil alltid stanse en transaksjon så tidlig som mulig. Aller helst før den forlater banken. Fatter vi mistanke vil vi kontakte kunden som kan være utsatt. Hvis vi finner en bedragerirelatert transaksjon som allerede har gått ut av kundens konto, vil vi forsøke å reklamere til mottakerbanken for å få refundert pengene før de blir tatt ut derfra, opplyser han.

Så langt i år har DNB klart å stoppe 138 millioner kroner som har vært på vei ut av landet til bedragere som driver med slik sosial manipulasjon.

Gode råd fra DNBs nettkrimutredere

Ta forholdsregler på nettet:

 • Stopp – tenk – så klikk.
 • Du bør ikke ha en åpen profil på Facebook slik at hvem som helst kan søke deg opp.
 • Vær kritisk til hva du deler på sosiale medier.
 • Ikke godta venneforespørsler fra personer du ikke kjenner.

Vær alltid obs hvis:

 • Du bruker datingtjenester, for dette er arenaer hvor slike kriminelle opererer.
 • Du blir bedt om å legge til folk som du aldri hør hørt om, på Facebook eller andre sosiale medier.
 • Du blir oppringt av en «profesjonell og hyggelig investeringsrådgiver» som råder deg til å investere. Dette kan være investeringssvindel.
 • Du blir lovet noe som er for godt til å være sant. Det er grunn til å være skeptisk hvis ett nettsted kan love langt høyere fortjeneste på sine produkter enn det markedet generelt kan tilby. Om du handler bitcoins på ett nettsted, så bør du følge med på om kursendringen som oppgis følger den generelle utviklingen på andre bitcoinbørser eller om din graf viser en bedre utvikling.

Dette gjør du hvis du er blitt lurt:

 • Anmeld til politiet og si fra til banken.
 • Opprett ny epostadresse.
 • Sperr kort og bytt kodebrikke og BankID hvis bedrageren kan ha fått tilgang.

 

Relaterte saker på DNB Nyheter:

286 nordmenn ble lurt av «nye venner» for tilsammen 164 millioner kroner

Vil ukjente «bli venn» med deg?

Obs! DNB merker sterk økning i investeringsbedragerier, spesielt i bitcoin eller andre kryptovalutaer