Nå kan du få opptil 700 euro i bot hvis du kjøper piratprodukter på gaten eller stranden i Spania

Det er Odd Roar Lange, mannen bak Norden største reiseside, The Travel Inspector, som skriver dette i en fersk artikkel. Nyheten ble først kjent i Spaniaposten.

ULOVLIG GATESALG: I Spania kalles gateselgere som selger piratkopierte produkter for «manteros», her et eksempel fra Barcelona i år. Nå slår spanske myndigheter hardt ned på denne ulovlige handelen de tidligere har tolerert. Foto: NTB scanpix
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 17. jul 2019
Artikkelen er flere år gammel

Kort og greit går det ut på at du kan risikere bøter fra 100 til 700 euro, altså nesten opptil 7000 kroner, for å kjøpe varer, også mat og drikke, fra det som omtales som «irregulære» forhandlere på gaten eller stranden i Spania.

Og så det er klart: Både kjøpere og selgere risikerer bøter.

Det rapporteres at de første bøtene er allerede skrevet ut av lokale myndigheter på nordmenns favorittøy i Balearene, Mallorca, og det forventes at flere spanske kommuner vil følge etter denne sommeren.

Det er ikke altså ikke bare kjøperne som får bøter, spansk politi går også etter selgerne – spesielt etter dem som selger T-skjorter og vesker med påtrykte designlogoer, men også dem som opererer på stranden uten tillatelse blir pågrepet og bøtelagt. Spaniaposten melder for eksempel at «Mojitoselgere på stranden er til stor irritasjon for de som driver barer og restauranter i nærheten av stranden.»

Dette følger en trend fra lokale myndigheter på Mallorca som også har sett seg lei på fulle turister som spyr, slåss og forsøpler gatene.

Piratprodukter er et alvorlig samfunnsproblem

SLÅS NED PÅ: Odd Roar Lange i The Travel Inspector forteller at det slås stadig hardere ned på ulovlig salg av falske produkter i Spania. Foto: Odd Roar Lange.

Du kan miste varene og bli straffeforfulgt i Norge

Reisejournalisten skriver at hvis du importerer kopivarer til Norge og disse blir stoppet i tollen, risikerer du både å miste varene og å bli straffeforfulgt.

Lange sier at ifølge velgekte.no blir konfiskerte piratprodukter som oftest destruert eller overlevert til den som er rettmessig eier av det originale varemerket. Hvis du importerer varer for videresalg, kan du risikere å bli straffeforfulgt, forteller han.

34 prosent nordmenn har kjøpt piratkopierte produkter

Lange viser til en undersøkelse gjennomført av Tolletaten og Patentstyret, som forteller at 34 prosent av norske forbrukere har kjøpt piratkopierte produkter. 70 prosent av dem som har kjøpt piratkopier gjorde det på reise i utlandet.

Undersøkelsen forteller at 40 prosent av disse igjen visste at det de kjøpte var falske produkter, og ikke overraskende er lav pris gjengangeren på spørsmålet om hvorfor de kjøpte piratkopier.