"Grønne" boliger gir lavere utgifter og bedre lånerente

– Dette er det som gjør «grønne» boliger interessante for folk flest: De har ofte lavere driftsugifter, det er ikke er behov for ved eller gass til oppvarming og du kan få lavere boliglånsrente.

«GRØNNE» BOLIGER I BERGEN: Bekkestien er et av to nye boligprosjekter  i energiklasse A eller B, som DNB Eiendom selger. Illustrasjon/prospektbilde: DNB Eiendom
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 22. jun. 2018
Artikkelen er flere år gammel

Det erfarer DNB Eiendoms områdeleder for Nybygg på Vestlandet, Thor Kristian Johannessen.

LAVERE UTGIFTER FRISTER: -Betalingsviljen er foreløpig ikke markant større for en lavenergibolig, men utsiktene til lavere løpende driftsutgifter frister jo mange, sier DNB Eiendoms områdeleder for nybygg på Vestlandet, Thor Kristian Johannessen.

-Utsikter til lavere løpende driftsutgifter – og nå også renteutgifter – er noe som teller positivt for regnestykket til folks privatøkonomi, sier han.

To spennende boligprosjekter i Bergen

DNB Eiendom selger nå to nye eiendomsprosjekter i Bergen, hvor boligene er i energiklasse A eller B, Bekkestien og Berlandsbygg.

Les mer om disse prosjektene her:
www.bekkestien.no
www.berlandbygg.no

– Betalingsviljen er foreløpig ikke markant større for en lavenergibolig, men utsiktene til lavere løpende «driftsutgifter» frister jo som nevnt mange fordi det vil bidra til privatøkonomien blir romsligere. Nettopp derfor bør bankene i større grad ta hensyn til dette når de vurderer betjeningsevnen til dem som skal kjøpe lavenergiboliger versus dem som kjøper tradisjonelle boliger, mener han.

Grønt boliglån = lån til bankens beste vilkår

DNB tilbyr allerede Grønt boliglån, det vi si at du kan få låne hele 85 prosent av boligverdien til bankens beste lånerente hvis du kjøper bolig i energiklasse A eller B. Lavere løpende driftsutgifter teller også positivt når du søker lån, men dette må vurderes individuelt og ikke ut fra boligtype.

– Hvis vi ser at fremtidige strøm- eller andre driftsutgifter vil være lave, kan det bidra til at kunden kommer bedre ut på betjeningsevne. Men dette kan variere fra bolig til bolig. Det gjelder også boliger er i energiklasse A eller B, forklarer produktansvarlig for lån i DNB, Toril Steinmo.

Hun gir et eksempel: Hvis det hver natt står flere elbiler til lading i garasjen, vil det også påvirke strømutgiftene.

DNBs «grønne» boliglånsrente er nå på 2,05 prosent nominelt. Hvis du har tilleggssikkerhet vil du kunne få låne 100 av boligverdien til denne renten. Det vil si at du får samme gode vilkår som førstegangs boligkjøpere under 34 år.

Priseksempel Grønt boliglån: Nom.rente 2,05%, eff.rente 2,13%, 2 mill. o/25 år, Totalt: 2.574.975.

Les mer om Grønt boliglån her

Går du på visninger nå? Søk finansieringsbevis her, slik at du vet hvor mye du kan by. Du får svar nesten med en gang.

Energiklasse A og B omfatter følgende boliger:

Energiklasse A omfatter boliger som har varmepumpe eller solenergi i tillegg til bedre isolasjon og vinduer. Passivhus er også i energiklasse A. Energiklasse B omfatter boliger som har varmepumpe eller solenergi og/eller bedre isolasjon og vinduer enn kravene i byggeforskriftene.

På landsbasis utgjør boliger i disse energiklassene i dag cirka syv prosent av boligene som har energimerke. Ifølge Verdens Naturfond (WWF) bruker de mest energieffektive byggene i dag 75 prosent mindre energi enn vanlige hus.

Les også:

Tre grunner til å gjøre boligen grønnere