Norske Smart Plants: - Gjør om næringsbygg til smarthus på 15 minutter

Seriegründer Sjur Usken og makker Jon Rasmussen har kommet opp med en løsning for energieffektivisering av bygninger som både reduserer klimautslipp og senker driftskostnadene med opptil 40 prosent.

ENERGIEFFEKTIVE NÆRINGSBYGG: – Digitalisering av bygninger er fremtiden, sier seriegründer Sjur Usken. Foto: Per-Ivar Nikolaisen
Lesetid 7 min lesetid
Publisert 21. mar. 2019
Artikkelen er flere år gammel

– Digitalisering av bygninger er fremtiden, sier han.

Bygninger er ansvarlig for 40 prosent av det globale energiforbruket, noe som utgjør en tredjedel av de globale drivhusutslippene. Det haster å nå Paris-målene, sier Usken.

– Vi klager på CO2-utslipp fra bil og transport, som om det er den største synderen, men energiforbruk fra bygninger utgjør globalt sett en langt større del av det farlige utslippet, sier Usken.

Nettopp dette ville gründerne gjøre noe med. Og de er på god vei; foreløpig er de en av de mest anerkjente tilbyderne på markedet internasjonalt.

Den robotbaserte løsningen er basert på algoritmer og henter ut data fra bygg i sanntid

FIRMA I MEDVIND: Den robotbaserte løsningen til Smart Plants er basert på algoritmer og henter ut data fra bygg i sanntid. Foto: Smart Plants

– Tallene er helt vanvittige

Med ClevAir har Smart Plants nemlig kommet opp med software-teknologi som ikke bare er energibesparende, men som også kutter drift- og vedlikeholdskostnader på næringsbygg. Den robotbaserte løsningen er basert på algoritmer og henter ut data fra bygg i sanntid. Dataene analyseres og optimaliserer byggets behov for bruk av energi. Resultatet blir, Ifølge Usken, lavere kostnader og lavere CO-utslipp.

Energibehov og kostnader går ned, samtidig som miljøet spares for skadelige utslipp

– Dette er et paradigmeskifte innen «Building Management». Tallene er helt vanvittige. På enkelte av bygningene våre har vi sett en reduksjon på opp mot 45 prosent av energibruket. Energibehov og kostnader går ned, samtidig som miljøet spares for skadelige utslipp. Det blir ikke bedre enn det, sier han.

Hvem er det som skal betale for dette?

– Løsningen betaler seg selv. Med de innsparingene du gjør på energi, er kostnadene som oftest nedbetalt godt innenfor ett år. Utfordringen i dette landskapet er at strømutgiftene oftest går direkte til leietaker. Dermed sitter huseier og leietaker på hver sin tue, forteller han.

Hvilke insentiver kan myndighetene gi bygningseierne?

– Enova har gode tiltak for både privatpersoner og næringslivet. Dette må kanskje gjøres mer kjent. En mulig løsning som vil gjøre det enklere å digitalisere næringsbygg, kan være om byggeier leier ut bygningen med strøm inkludert. Da ville kostnadsbesparelsen kommet leietaker til gode. Vi ser også at klimaregnskap blir drivende for at enkelte av de store selskapene velger å digitalisere, forteller Usken.

SPARER ENERGI: Så mye kan et bygg spare på å bruke teknologien til Smart Plants, sier firmaet. Foto: Smart Plants

Forventer firedoblet omsetning

Gründersjelen har lang fartstid med entreprenørskap og var i 2010 med på å ta Startup Weekend til Norge. Med seg har han den erfarne utvikleren, Jon Rasmussen, som blant annet har hjulpet Audi med å koble bilene deres til internett.

Å satse på slike selskap, både i form av lån og investeringer, er en sentral del av strategien vår

Idéen til ClevAir ble født allerede i 2009, men på grunn av kostbart utstyr og manglende internasjonale standarder ble det for kostbart å satse. I 2015 var imidlertid tiden inne, og Smart Plants fikk mer enn nok å holde fingrene i. I 2017 ble selskapet en av 1000 søkere som kom med i det første akseleratorprogrammet til Katapult. Fra 2017 til 2018 doblet de omsetningen, og den forventes firedoblet i løpet av 2019. Det viser hvor store endringer eiendomsbransjen står over, ifølge Usken.

– Eiendomsbransjen står nå overfor samme revolusjon som mediebransjen gjorde for 10-15 år siden. Den kommer bare i andre former. Eiendomsselskapene må ta endringene på alvor, enten de vil det eller ikke, sier han.

Bransjeforening: felles anstrengelser må til

Thor Olaf Askjer (bildet) er daglig leder i bransjeforeningen for private eiendomsaktører i Norge, Norsk Eiendom. Bransjen må gå sammen om å løse viktige klimautfordringer, sier han.

– Vi står foran nærmest uoverstigelige oppgaver om vi skal klare å nå nullutslippsmålene. Når det er sagt, høres ClevAir-teknologien veldig spennende ut. Som den teknologioptimisten jeg er, tror jeg at vi med felles anstrengelser skal kunne klare dette, sier Askjer.

SAMFUNNSANSVAR: Kaj-Martin Georgsen, direktør for samfunnsansvar i DNB, forteller at selskap som Smart Plants er et stort satsingsområde for DNB fremover. Foto: Stig B. Fiksdal

DNB satser på «grønn eiendom»

Selskaper som Smart Plants og teknologien de utvikler er et stort satsingsområde for DNB fremover, forteller Kaj-Martin Georgsen, direktør for samfunnsansvar i DNB.

– Å satse på slike selskap, både i form av lån og investeringer, er en sentral del av strategien vår. En del av DNBs bærekraftmål frem mot 2025 er blant annet at vi skal bidra med 130 milliarder kroner til finansiering av grønn eiendom, sier han.

Nominert til GreenTech Awards

Smart Plant er en av seks nominerte i kategorien «Årets Start-Up» i Green Awards, også kjent som «Den grønne Oscar-utdelingen», som går av stabelen i Berlin i mai 2019. Norge er med som partnerland i festivalen, der kjente navn som David Attenborough, Elon Musk og Bob Geldoff er blant de tidligere prisvinnerne.

Og Smart Plants er i godt selskap. Av de andre norske nominerte, finner vi Norsk Hydro, nominert i kategorien “Årets innovasjon”,med løsningen Karmøy Technology Pilot, i tillegg til Hurtigruten, som er nominert i kategorien ”Gamechanger Of The Year” for MS Roald Amundsen som første hybride cruiseskip i verden.

– Det er en stor ære for oss å være nominert, og det blir veldig spennende å se hvem som går av med seieren, sier Usken.