– Du må gripe sjansen når du får den, eller rett og slett si at du vil ha den, sa personmarkedssjef i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten, til 220 IT-kvinner som deltok på bankens Oda-nettverkstreff torsdag 17. januar.
Og Ingjerds appell til de fremmøtte IT-kvinnene var tydelig:
– Dere har bedre muligheter enn menn til å ta plass som ledere. Fordi vi kvinner tilfører bransjen noe annet enn det menn gjør.
Spiten var også tydelig på at Oda-nettverket er viktig for å at bransjen skal lykkes med nettopp dette.
Det er sjelden jeg får så mange nyttige ledertips som jeg fikk i kveld
For selv om andelen kvinner i teknologijobber har økt med 10 prosent siden 2014, er den fortsatt altfor lav, bare 26 prosent. Blant topplederne i bransjen er kvinneandelen ekstremt lav, bare 17 prosent, ifølge en undersøkelse som Kantar TNS har gjort for Oda.
ODA-nettverket samarbeider med personer og organisasjoner, deribant DNB, for å øke andelen kvinner som jobber i ledende stillinger innenfor IT og teknologi. DNB arrangerte torsdag 17. januar sitt første Oda nettverkstreff i bankens lokaler i Bjørvika i Oslo, og det viste seg å bli det største noensinne. I tillegg til de 220 som fikk plass, hadde nesten like mange satt seg på venteliste.
Temaet for treffet var dette: Hvordan ledelse og organisasjon kan være katalysator for innovasjon, altså innovasjonsledelse.
– Det virker som vi traff godt med tematikken, sier arrangementsansvarlig i DNB, Kine Dahl, som til daglig jobber med kultur og ledelse i IT Transformation.
Hun var veldig inspirerende
En av deltakerne, tidligere Oda-leder og en av grunnleggerne, Anne Cathrine Gretland, kan bekrefte at det var tematikken og agendaen som dro henne dit. Anne er i dag administrerende direktør i Fotoware, et norsk programvareselskap med kunder i over 40 land. Hun har over 20 års erfaring fra IT-bransjen.
– Den var den spennende agenden som fikk meg til å komme. Den var veldig relevant. Jeg likte også den interaktive formen og at banken stilte med personer fra ulike miljøer på scenen. Det er sjelden jeg får så mange nyttige ledertips som jeg fikk i kveld.
Anne var også imponert over at Ingjerd var så personlig og ga av seg selv.
Det er ingen selvfølge at ledere på dette nivået gjør seg selv så tilgjengelige
– Det er ingen selvfølge at ledere på dette nivået gjør seg selv så tilgjengelige, men det er viktig å være menneskelig. Hun var veldig inspirerende.
Ingjerd startet med å fortelle forsamlingen hva hun tenkte da Rune Bjerke for vel et år siden ga henne tilbud om jobben som konserndirektør for personmarked i DNB. Han var ute etter en visjonær og modig leder – med et digitalt hode.
For meg er dette den kuleste jobben i verden
– For meg er dette den kuleste jobben i verden – nemlig å ta Norges største bank inn i fremtiden. Jeg trengte ikke et sekund betenkningstid. Jeg sa ja med en gang.
DNBs personmarkedssjef har fartstid i flere store IT-selskaper i tillegg til DNB: Ericsson, Microsoft og Telenor.
– Jeg har lært at IT-bransjen er litt gammeldags på den måten at mange ikke har respekt for dem som har annen kompetanse enn IT. Jeg opplevde faktisk det samme i min forrige periode i DNB. Da kom jeg fra Ericsson og hadde ikke kredittkompetanse. Nå har dette endret seg i DNB. Dagens ledelse er opptatt av at vi trenger mangfold og ulik kompetanse.
Én ting kan drepe innovasjon, og det er kontroll
På spørsmål om hvilke egenskaper du bør ha for å være en god leder, svarte hun følgende:
Hun fortalte også at banken har utviklet et innovasjonsrammeverk, som brukes for å sikre at det brukes tid på de riktige ideene, og en avdeling for hverdagsinnovasjon, hvor førstelinjen sender inn forslag til tiltak som kan gjøre kundeopplevelsen bedre.
Julia Paulsen, leder for digital sales og service i DNB, snakket om agilt lederskap, det vil si smidig og fleksibelt lederskap, og hvordan hun ser hver enkelt i teamet sitt. At de blir motivert av ulike ting. Med seg på scenen hadde hun Catharina Rathke som er digital sales and performance manager i teamet hennes. Catharina har tidligere jobbet med innovasjoner som spareappen og Vipps.
Karina Birkeland Lome var også på scenen. Hun er ansatt som leder for Accelerate Innovation i DNB etter flere år i rollen som innovasjonskatalysator i Finn.no. Hun slo fast at én ting kan drepe innovasjon, og det er kontroll. Hun sa også at innovasjon egentlig dreier seg om noe så enkelt som forbedring.
For mangfoldets skyld stilte DNB til slutt også med en mann på scenen. Ikke en hvilken som helst mann. Espen Sande Larsen er innovation specialist i forretningsområdet New Business i DNB. Den jobben fikk han etter å ha skrevet og sendt inn en jobbsøknad på et egg!
Til tross for at Espen droppet tidlig ut av skolen har han nå 25 års erfaring fra IT-bransjen. Han har spilt i band like lenge, og mener at et godt band og et godt team har mange likhetstrekk: Alle mestrer ulike instrumenter og spiller hverandre gode.
Hans råd til forsamlingen var blant annet: – Ikke jobb deg ihjel!