Programmerte seg gjennom sommeren

Maskinlæring. Programmering. Algoritmer. Utarbeidelse av modeller. Dette har vært jobbhverdagen for intern i DNB og Cambridge-student Emile Takahiro Okada (til høyre på bildet) i sommer.

Lesetid 5 min lesetid
Publisert 07. sep. 2017
Artikkelen er flere år gammel

Emile (21), på bildet sammen med DNB-kollegene (f.v.) Guro Rongstad Levang, Negina Mamadova, Vibeke Mogstad, Vytautas Hermansen, har jobbet på Digital floor i DNB i hele sommer – kun avbrutt av tre ukers ferie – og skal være her ut september.

Søndag 24. september er frist for å søke internship i DNB neste sommer

Hjelper banken å forutsi mislighold

Emile har hovedsakelig jobbet med maskinlæring, som sammen med dataanalyse, tjeneste- og brukerdesign, forretningsutvikling, IT-sikkerhet og prosjektledelse er kompetanser som DNB trenger mer av.

Gjennom bruk av algoritmer og ulike modeller lager Emile programmer som kan hjelpe banken å forutsi mislighold og kundeavgang. Dette gjør han sammen med en ekstern konsulent som jobber som såkalt scientist i DNB.

Internasjonal type

Emile er halvt japansk. Han er født på New Zealand, flyttet til Norge og Sandefjord da han var seks år – og til Japan og Kobe da han var 16, hvor han på videregående skole tok International Baccalaureate-programmet.

Nå er han nettopp ferdig med en Bachelor i matematikk ved University of Cambridge i England. Neste år skal han fullføre studiet med en mastergrad på ett år. Mens masteren andre steder tar to år, tar Cambridge imot flinke studenter fra hele verden til et komprimert og effektivt masterstudie. Emile er blant de beste studentene på sitt kull. Han har så langt fått toppkarakterer hvert år.

Hvordan er arbeidsdagen din i DNB, Emile?

– Jeg starter dagen ni og jobber mest med programmering. I tillegg til at jeg jobber med kundeinnsikt jobber jeg også med datamaskering (anonymisering av personopplysninger) og simuleringer.

Emile har jobbet med programmering i åtte år. Skikkelig seriøst ble det først de tre siste årene etter at han fikk jobbe med programmeringsprosjekter på Cambridge og for en Oxford-professor. Han har også erfaring med D-Wave og Quantum Computing.

Du utdanner deg innenfor matematikk. Hva ønsker en matematiker å jobbe med?

– Jeg tror de fleste vil jobbe innenfor finans, statistisk modellering eller logistikk, som konsulenter eller programmerere. Det er også mange som ender opp med å jobbe innenfor akademia.

Hva tenker du å gjøre?

– Etter masteren tenker jeg å ta en doktorgrad i matematikk, helst i USA, og senere jobbe med noe innenfor maskinlæring sannsynligvis, muligens innenfor trading. Jeg har så langt hatt en fin opplevelse med å jobbe med maskinlæring i DNB.

Har du andre interesser enn matematikk og programmering?

– Ja, mange. I England spiller jeg badminton på universitetet, i Oslo spiller jeg i Vestre Aker Badmintonklubb. Jeg liker også squash og klatring. Og strategibrettspill og kortspill.

Sosialt i DNB

Kortspill står også på programmet på fredagskosen på Digital floor . Emile har introdusert kollegene sine for Set, et kortspill for dem som liker logisk tankegang og er kvikk i oppfattelsen. Spillet forsetter ofte til lang etter arbeidstid, ofte på stambaren like i nærheten. Selv om arbeidsoppgavene har vært spennende i DNB, er han spesielt fornøyd med det sosiale opplegget.

– DNB har vært flinke der. Banken har lagt til rette for at vi som har hatt internship er blitt godt kjent og har hatt mye moro sammen.