Flyktninger i sin egen by: Fastboende har mistet gløden og gruer seg til neste bølge av turister

Skal du til en europeisk storby i sommerferien, er det ikke sikkert storbyen vil ha besøk av deg, spesielt hvis vi snakker om kjente spanske storbyer som ligger langs kysten. Mange spanjoler (og venetianere, islendinger og innbyggerne i Dubrovnik og Palma i Mallorca) har fått nok av konsekvensene av overturisme – og reagerer, til dels kraftig.

TURISTER I KØ: –  Jeg har sett hvordan fastboende i Venezia har mistet gløden og gleden. De gruer seg til neste dag, og neste bølge av turister, forteller Odd Roar Lange. Foto: Odd Roar Lange
Lesetid 18 min lesetid
Publisert 18. jul. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Hvorfor skjer dette? Hvordan har vi kommet dit? Hvor langt vil det gå? Og, ikke minst, hva er alternativene for dere vil som legge sommerferien til et sted der du er ønsket mer velkommen?

DNB Nyheter har stilt elleve spørsmål til to av Norges fremste reiseeksperter for å få deres syn på dette gryende samfunnsproblemet – og hva vi nordmenn kan gjøre for å dempe det.

De to er Odd Roar Lange, mannen bak Nordens største reiseblogg, thetravelinspector.no, som også slipper «Den Beste Reisehåndboka 2019» i oktober, og Helge Baardseth, reiseekspertens grand old man som også er redaktør i Vagabond.

FÅR IKKE SOVE I EGEN BY: En protest mot masseturisme i Barcelona den 15. september, 2018. Foto: NTB scanpix

Turismen er ute av kontroll

Lavbudsjettflyselskaper og Airbnb har ført til overfylte storbyer i enda en sommer. Dette har ført til en rekke «anti-turist»-protester i europeiske storbyer fra lokale innbyggere som ikke har råd til å bo sentralt lenger. Hvor vil dette ende, tror du? Og hva er løsningen?

Odd Roar: -Turismen i verden er ute av kontroll. Og det synes å være liten til moderat vilje til å gjøre store endringer for å gjøre noe med problemene. Delingsøkonomien mangler, stadig flere lavprisflyruter opprettes, større cruiseskip bygges og gigantiske hotell reises. Dette i fellesskap fører til en utvikling som ikke er bærekraftig. Noen få aktører tjener enorme pengesummer, mens både de små aktørene, lokalbefolkningen og miljøet er de store taperne. Vi har ingen plan B, og vi har dessverre ikke noen planet B, heller. Skal vi få endret dette så kan en løsning være å subsidiere og premiere reiser til mindre overfylte reisemål og til utenfor årstidene hvor det i dag er størst trykk. Muligens sammen med innføring av økt turistskatt på steder med overturisme.

Folk vander opp og ned Rambla, som om det ikke var andre attraksjoner i byen

Helge: – Det blir lettvint å bare skylde på Airbnb. Vi får stadig flere direkteruter, og vi er blitt multireisere: Vi drar på både korte og lange reiser, over en måned eller som en helgetur. Reiser vi med familie har de fleste hotellene dårlige tilbud. De satser fremdeles på det gamle konseptet – dobbeltrom! I verste fall må en familie da ha tre dobbeltrom og det kan bli dyrt. Da er det bedre og rimeligere med leilighet. Da kan man også lage lettere måltider der.

FÅTT NOK: Billige flybilletter og mange utleieleiligheter for turister, gjør Barcelona spesielt hardt rammet av overturisme. Foto: NTB scanpix

Helge (forts.): Airbnb er på en måte bra, men det er særlig to betenkelige ting: Oppkjøpere legger leilighetene ut på Airbnb, det presser prisene. Dette skaper også et svært dårlig boligmiljø, med gjester som kommer og går til alle tider, som kanskje ønsker seg en dugelig fest slik at støynivået blir uutholdelig. Trillebager gjennom korridorer er heller ikke ideelt. Jeg bodde på Airbnb i München under Oktoberfesten i 2017. Der hadde boligsameiet bestemt at hver enkelt bolig ikke kunne leies ut til Airbnb mer enn to måneder i året. Det ble en ordning alle var fornøyd med.

KAOS PÅ KOS: 11 ungdommer ble natt til fredag 27. juli i 2018 arrestert etter slåsskamper. Angivelig er slåsskampene arrangerte mellom to russegrupper. Foto: NTB scanpix

Reiser i flokk og opptrer i flokk

Hva er det vi, de store massene, gjør feil i storbyene? (Bortsett fra at det er for mange av oss).

Odd Roar: – Først fremst at vi reiser i flokk og opptrer i flokk. Selv når vi reiser på individuelle reiser. Vi oppsøker de samme byene, shoppinggatene og torgene samtidig som vi klager på for mange turister også når vi selv er en av dem. Dersom vi velger de andre gatene, andre restaurantene, andre reisemålene og andre reisemåter, så vil vi oppleve at prisene er langt lavere, vi blir bedre tatt imot og vi får bedre reiseopplevelser. Det er med andre ord ingen gode grunner til å fortsette slik vi gjør i dag. Jeg oppfordrer folk til å tenke litt annerledes allerede fra neste ferie, og så må vi reisejournalister umiddelbart bli flinkere til å fortelle folk om de alternative reiseopplevelsene de bør velge.

Turismen må være bærekraftig når det gjelder natur, for økonomien og for lokalbefolkningen

Helge: – De går og tråkker på de samme stedene. Vi behøver ikke se lenger enn til Oslo: Vigelandsparken og Karl Johan er smekkfulle, mens Grünerløkka nesten er turistfritt. Og i Nordmarka om sommeren er det nesten ikke en turist. Jeg tror det er viktig å få spredd turismen i storbyene, da tåler de egentlig ganske mange mennesker.

Det er å håpe at foreldre både setter ned foten mot tilsvarende fylleturer i årene som kommer
PROTEST MOT AIRBNB: «Turistleiligheter fortrenger familier» står på denne plakaten fra en demonstrasjon i Barcelona i 2017. Foto: NTB scanpix

Kan bøter mot drikking på offentlig plass og å kle seg i badedrakter i historiske omgivelser som gamlebyen i Dubrovnik, være en mulig løsning for å dempe antall turister?

Odd Roar: – Historien viser dessverre bøter har begrenset effekt for å begrense idioti og dårlig folkeskikk. Nordmenn forventer at utenlandske turister oppfører seg bra i Norge, og da må vi kunne kreve at nordmenn gjør det samme i utlandet. Historier fra Kos i sommer er trist lesning. Og det er å håpe at foreldre både setter ned foten mot tilsvarende fylleturer i årene som kommer. Samtidig som foreldre må gå foran med et godt eksempel når de selv er på reiser. Jeg tviler på om bøtene vil dempe interessen for å reise til Roma eller Dubrovnik. Men overturismen vil trolig, i seg selv, være avskrekkende for mange.

Helge: – Folkeskikk må turistene nesten ha lært hjemme. Enkelte uheldige episoder kan oppstå, men stort sett synes jeg turistene kler seg rimelig bra når de er på ferie.

Det er ingen menneskerett å få se Cinque Terre, Markusplassen eller Frihetsgudinnen på nært hold

Storbyene er avhengige av turisme, men når folk går i kø til severdigheter og de lokale må ha egne gangveier, er det vel gått for langt? Hvordan finner man tilbake til balansen?

Odd Roar: – Det er ingen menneskerett å få se Cinque Terre, Markusplassen eller Frihetsgudinnen på nært hold. Innføring av kvoteturisme er gjort med hell flere steder. Jeg tror vi kommer til å se mer av det i tiden som kommer. Ingen er tjent med masseturisme som er basert på at alt skal være billigst mulig. Man må samarbeide om en mer fornuftig turisme, der turisten betaler det koster både når det gjelder infrastruktur, for slitasje og for vedlikehold. Turismen må være bærekraftig når det gjelder natur, for økonomien og for lokalbefolkningen.

Helge: – I storbyene er turistene avhengig av overnatting. En måte å regulere turismen på er å sette tak på både antall hotellrom og rom som utleies via Airbnb.

LEI AV FYLL OG BRÅK: Innbyggerne i bydelen La Barceloneta i Barcelona er lei av Airbnb-leietakere og andre turister som skaper mye støy nattetid. Foto: NTB scanpix

De gruer seg til neste dag, og neste bølge av turister

Har du selv opplevd deg som uønsket i en typisk europeisk storby?

Odd Roar: – Jeg har sett hvordan fastboende i Venezia har mistet gløden og gleden. De gruer seg til neste dag, og neste bølge av turister. Det samme gjelder på Island. Jeg ser at de mangler den entusiasmen du for eksempel kan finne i småbyene i Montenegro, i badebyer i Sør-England, ferieperler som danske Bornholm og hos glade nordlendinger langs Helgelandskysten – Norges fineste region.

Helge: – Nei, ikke i en storby, men jeg har selv hatt leilighet i Barcelona og ønsket andre turister dit pepper’n gror. Derimot har jeg opplevd at turister blir uglesett på mindre steder, blant annet i norske fjorder hvor ordførere gjerne vil ha inntektene, men ikke følger opp med infrastrukturen, altså toaletter og sånt. Det blir ganske grisete, bokstavelig talt.

I Dubrovnik og Venezia er fastboende blitt flyktninger i sin egen by

Hvilke storbyer er hardest rammet av en for stor økning i antall turister?

Odd Roar: – Byer som ligger ved sjøen og som er på Unescos Verdensarvliste er spesielt utsatt. For hit kan cruisemonstrene komme nesten helt gratis, med tusenvis av turister. All Inclusive-turister som forbruker byene mens pengene blir igjen om bord. I Dubrovnik og Venezia er fastboende blitt flyktninger i sin egen by. Det tjener ingen. Aller minst turistene som er kommet for å besøke lokalbefolkningen.

Det er grunn til å tro at voldelige opptøyer vil være svært skadelig for den stedlige turismen

Helge: – Barcelona er nok et av de stedene, for der vandrer folk opp og ned Rambla, som om det ikke var andre attraksjoner i byen. Dubrovnik setter nå tak på antall turister og jeg tror flere byer vil følge. Det er ikke først og fremst storbyene som får problemene, mer de mindre stedene som er kommet på Unescos Verdensarvliste. Å være på den kan både være en fordel og en ulempe. Praha begynner også å nå et metningspunkt. 

BYEN FOR SELFIES: Du skal ikke gå langt før du ser noen med selfiestang i Venezia. Foto: Odd Roar Lange

Vi hører om turistbusser i Barcelona som har fått dekkene oppskåret – hvor langt kan dette gå før det blir virkelig ille?

Odd Roar: – Det er allerede blitt ille flere steder, med slagord mot turister, bannere som henges opp, veggskrift som vil ha turister bort. Og etter hvert som turist-motstanderne organiserer seg er det grunn til å frykte at de også infiltreres av voldelige personer som egentlig bruker protesten som en mulighet for en slåsskamp. Det er grunn til å tro at voldelige opptøyer vil være svært skadelig for den stedlige turismen.

Lokalbefolkningen føler seg maktesløse for politikerne ønsker økning hele tiden

Helge: – For mange år siden skrev jeg, og jeg har gjentatt det nylig – og setter det på spissen: Jeg tror at det ikke blir så lenge før noen skyter den første, ikke som terrorist, men turist. Frustrasjonene er store mange steder. Lokalbefolkningen føler seg maktesløse for politikerne ønsker økning hele tiden. Konsekvensanalyser må til. Hvor mange turister tåler en by eller et sted for at turisme er et gode både for fastboende, samfunnet – og turistene? Og så må det være utgangspunktet for noen, kanskje av og til, upopulære avgjørelser.

Jeg håper og tror at mange nordmenn er reisebevisste og tar sin del av ansvaret med å spre turismen

Hvilke storbyer eller land er gode, «uoppdagede» alternativer som ikke sliter med disse problemene?

Odd Roar Lange: – Hvite flekker på kartet finnes nesten ikke lenger. Men på den annen side så trenger ikke byer og steder å være uoppdagede for at de skal ha mange kvaliteter som vi bør verdsette høyt. I Skandinavia er det svært mange flotte steder også utenfor hovedstedene. Du kommer heller ikke til å bli skuffet om du tar turen langs den walisiske kysten, eller, for sol og varme: Prøv Malta, Albania eller Montenegro. Et siste tips kan være å dra til øya La Graciosa som er den nye og åttende kanariøya – like nord for Lanzarote.

Helge: – Storbyer tåler ofte mange turister, men det gjelder å «skolere» seg; å vite om alle de stedene utenfor sentrum som også er interessante. Der har også turistene selv en jobb å gjøre.

BEDRE PLASS FOR ALLE: Odd Roar Lange oppfordrer nordmenn å oppsøke litt mer ukjente destinasjoner som for eksempel Montenegro. Foto: Odd Roar Lange

Er tiden for den klassiske europeiske storbyferien over? Vil den europeiske småbyferien bli en trend?

Odd Roar: -Storbyene står fortsatt sterkt med godt rutetilbud av fly og store markedskrefter når det gjelder annonsering. Men etter hvert som sosiale medier tas i bruk som kanaler for deling av reisetips for «folk flest», kommer vi til å få se hvor fint det er i mange alternative byer. Og om man bruker storbyens flyplass så kan man reise ut av byen og til den nest største eller tredje største. Småbyer er mye mer sjarmerende enn storbyene. Og dersom shopping og god mat står høyt på ønskelista, så er det til de små byene du skal reise neste gang.

Flere får sans for de nest største byene – og de små

Helge: – Det tror jeg ikke, men stadig flere får sans for de nest største byene – og de små. Det har også mye med direkteflyene å gjøre. Warszawa er flott, men mange synes det er mer enn godt nok å reise til Gdansk. Wien er vakker, men så lenge det er en direkterute mellom Oslo og Salzburg, ja, så har vi et fint alternativ.

Og til slutt: Ender dette med at flere nordmenn holder seg hjemme om sommeren?

Odd Roar: – Nordmenn er solhungrige, og mange av oss sikter minst en av årets feriereiser inn mot varmere land. Årets sommer, som var rekordvarm i Norge, satte en støkk i charterbransjen, og dersom neste sommer blir like varm så vil nok nedgangen i antall charterreiser bli merkbar. Jeg håper og tror at mange nordmenn er reisebevisste og tar sin del av ansvaret med å spre turismen. Det er ikke slik at det er alle andre som skal gjøre noe. Ditt og mitt bidrag monner. Ikke til den store nedgangen for storbyen, men for økning i inntektene for hotellet og restauranten i den lille byen. Og det skal du aldri glemme.

Helge: – Norgesferie øker i popularitet, og den blir ikke mindre etter en sommer som vi har hatt i 2018, men popularitet går i bølger. Det vi må huske er at turisme er en av verdens største industrier. Som all annen industri har den flere ansikter. Noen av dem riktig pene: arbeidsplasser, kultur, og så videre, men noen er riktig stygge: vann som går til golfbaner istedenfor landbruk. For mye og for lite forderver alt, sa min far. Det gjelder så vel for den lille familie som for turismen.