Reiser aldri uten røykvarsler

– Det er viktig å huske på brannsikkerhet selv om man er på ferie. Mange steder i verden er kravet til brannsikkerhet mindre enn i Norge, advarer branninspektør.

IKKE GLEM: Husk brannsikkerhet selv om du er på ferie, sier Sigurd Folgerø Dalen. Foto: Oslo brann- og redningsetat
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 01. aug. 2018
Artikkelen er flere år gammel

Pass, billetter, mobiltelefon, bankkort, solkrem og så videre. Det er mange ting å huske på når man pakker kofferten for sommerens ferietur.

Men ifølge branninspektør Sigurd Folgerø Dalen i Oslo brann- og redningsetat, så er det en helt annen ting som bør være med på tur: En røykvarsler.

– Like viktig å tenke på selv om du er på ferie

– Brannsikkerhet er like viktig å tenke på selv om du er på ferie. Det er mange steder i verden hvor kravet til brannsikkerhet er mindre enn i Norge. For å være på den sikre siden kan det være lurt å ta med en reiserøykvarsler på reisen, sier Sigurd.

Det kan bidra til at eventuell røyk- eller brannutvikling i rommet eller boligen man benytter, fanges raskt opp og gir deg muligheten til å avverge en større brann, eller rømme ut i en tidlig fase hvor det er lite røyk, forteller branninspektøren.

Jeg kan skrive under på at brannsikkerheten ofte er under enhver kritikk mange steder

Informasjonssjef Lars Magne Hovtun i Oslo brann- og redningsetat, er helt enig med sin kollega.

– Jeg kom nettopp hjem fra ferie i Kroatia, og kan skrive under på at brannsikkerheten ofte er under enhver kritikk mange steder. Røykvarsler er derfor kjempeviktig å ta med! sier informasjonssjefen.

REDDER LIV: Denne røykvarsleren berget to liv på Bislett i 2015. Foto: Oslo brann- og redningsetat

– Skaff deg en oversikt

Når man ankommer feriemålet bør man skaffe seg en oversikt over om det er røykvarsler og brannalarmanlegg, og sette opp egen dersom det er nødvendig.

Sjekk om rømningsveier er godt merket

– Sjekk om rømningsveier er godt merket, og om det er branninstrukser som bør leses på rommet eller i huset du har leid, sier Sigurd.

Har alle brannmenn med seg røykvarsler på ferie?

– Noen har med seg en reiserøykvarsler. Samtidig er nok flere bevisste på alt fra rømningsveier til om det er røykvarsler eller brannalarmanlegg der de bor. Det sitter jo litt automatisk i ryggmargen når man jobber med slikt til daglig, forteller Sigurd.

Kan være forskjellen på liv og død

I tillegg er det alltid lurt å gå opp rømningsveiene med familien, og samtidig avtale en møteplass hvis en må evakuere bygningen ved en brann, tipser branninspektøren.

– Ferdigtenkte tanker og rutiner kan i verste fall være forskjellen mellom liv og død, avslutter Sigurd.

 

Har du også husket reiseforsikring? DNBs reiseforsikring har blitt kåret til best i test for femte år på rad.