Reiser verden rundt alene: - Det blir mye lettere å komme i kontakt med folk

Renate Sandvik reiser alene, på stramt budsjett, og har nå fylt en bok med tips for en tur på egen hånd. Fra hjembyen Bodø har hun drømmereisene inne rekkevidde. Om sommeren er den hjemme.

ET AV EUROPAS BILLIGSTE FERIELAND: På toppen i Theth i Albania. Et billig og mangfoldig reisemål i Europa. En fjelltur står ofte på programmet for Renate Sandvik. Foto: Renates Reiser
Lesetid 9 min lesetid
Publisert 15. jul 2019
Artikkelen er flere år gammel

I barndommen kjørte Renate Sandvik og familien alltid i dagevis fra Bodø med campingvogn for å komme fram til sommerferien i Europa. På en reise i tenårene oppdaget hun at det gikk an å komme seg helt til andre siden av jorden, bare i løpet av noen timer. Det vekket for alvor reisehjertet. Nå har hun besøkt hundre land, og deler opplevelsene på den populære bloggen Renates Reiser.

– Jeg er veldig glad i naturopplevelser, og møte med kulturer som er annerledes enn det jeg er vant med.

Slik pruter du som en proff

LETER ETTER DRØMMEREISER: Biblioteket Stormen i sentrum i Bodø finner Renate alltid inspirasjon. – Reisingen har jeg drevet med i mange år, men jeg finner stadig nye steder som skal utforskes. Foto: Solfrid Sande

Opplever mer alene

Nylig lanserte Renate Sandvik boken ”Å reise alene, en håndbok for soloreisende”, i et samarbeid med Mette Solberg Fjellheim med bloggen ”Reiselykke”. Renates lange erfaring som soloreisende er blitt en elektronisk bok, som nettopp er enkel å ta med seg på turen, med praktiske råd til den som skal reise alene.

– Jeg har alltid vært selvstendig og liker å være alene på tur. De lokale tar meg ofte under vingene, og det blir mye lettere å komme i kontakt med folk.

Noe som resulterer i mye oppmerksomhet og mange invitasjoner hjem til folk hun møter på veien. Når du reiser sammen med noen, fokuserer du ofte for mye på de du reiser med, mener hun. Selv trente hun seg opp med reiser i Europa før hun dro alene til fjernere strøk.

Taxi-svindel i Kina

PÅ REISE I IRAN: – Jeg synes det bildet medien gir av verden ofte er mye mer negativt enn det jeg opplever når jeg reiser til disse stedene, sier Renate Sandvik. Her fra en tur i Kandovan. Foto: Privat

God planlegging

Uten andres støtte på reisen er det viktig å planlegge godt på forhånd. Lese seg opp på destinasjonen og lokale skikker. Renate bestiller alltid overnatting på forhånd, drar med lite bagasje, og gir alltid hele reiseruten til sine foreldre.

– Det er alfa og omega å føle seg trygg når du drar alene. Sånn at du kan åpne opp for alle de nye opplevelsene.

Renate har noen ganger opplevd å havne i situasjoner som har vært litt skumle, men med god planlegging av blant annet overnatting vet du mer om hva du kommer til. Bestill på forhånd og undersøk godt, er hennes råd.

Litt vel luftig AirBnb

RENATES BUDSJETTFAVORITTER I EUROPA: Fra venstre hjørne, Poznań i Polen, Renate med båter på stranden i Nesebăr, Himarë i Albania og den hvite landsbyen Ronda i Andalucía Spania. Foto: Privat

Billige flybilletter med multicity-søk

Hun reiser verden rundt fra Bodø. Ikke det enkleste, eller billigste, uten særlig mange direkteruter til noe som helst sted. Ekstra reise, og tid på Gardermoen må alltid legges inn i budsjettet, og hun må planlegge nøye både reisen og overnatting for å få gode priser.

Renate følger nøye med på tilbud fra flyselskaper som ofte kommer til dagen før det legges ut på nett, om du setter seg opp på selskapenes mailingliste. Hun bruker flittig søkermotorer, og kan du være fleksibel på dag for utreise er det en stor fordel, sier hun.

I mars ble det en tur til Filippinene og Taiwan, med en flybillett som kun kostet fire tusen kroner, som hun fant ved å bruke multicity-funksjonen som noen av søkermotorene har. Da får du ofte en ganske annen pris, enn når du søker på en tur-retur-reise til samme destinasjon forteller hun. I tillegg brukte hun en tusenlapp på å fly mellom de to landene. En smart måte å få tak i billige reiser på.

Renates fem favoritt budsjettreisemål i Europa

  • Romania. Et veldig rimelig reisemål. Sist dro hun til Transilvania, et eventyrlandskap med høye fjell. Til høsten skal hun tilbake for å se på slott.
  • Albania, fortsatt veldig billig. Mye å tilby, fjell, strender og landsbyer. Folk er utrolig vennlige.
  • Bulgaria. God mat, sol og bad ved Svartehavet. Gamle kloster, fjell og Nesebăr, en halvøy som er et spesielt fint sted.
  • Spania. Andalucía, kulturopplevelser og de hvite landsbyene.
  • Polen. Stort land med mange muligheter, badebyer langs kysten, flotte byer i innlandet og fjell i sør.

15 tips for en rimeligere ferie i utlandet

NATUROPPLEVELSER ER VIKTIG: – Nord-Norge om sommeren er det vakreste som finnes, sier Renate Sandvik. Ikke langt fra egen stuedør finner hun midnattssolen. Foto: Privat

Eksotiske favoritter

Etter å ha reist i mange år er Renate klar på hva som er ingredienser på en drømmetur: natur og spennende møter med andre kulturer. Renate synes Iran er annerledes og spesielt, og et sted hun møtte trivelige, nysgjerrige og gjestfri folk. Hele Sentral-Asia er en favoritt, forteller hun.

Preget av hvor hun kommer fra, blir det ofte land med fin natur og fjell, og to land som virkelig overrasket henne var Pakistan og Tadsjikistan.

– I Pakistan opplevde jeg stedet hvor tre fjellkjeder møtes i nydelige høstfarger, og små landsbyer hvor folk har bodd i tusenvis av år. Det var veldig spennende.

Hvordan får hun råd?

Renate er utdannet arkeolog, men jobber på et sykehjem i hjembyen. En jobb som gir henne mulighet til å jobbe fleksibelt og intensivt for å spare til reisene. Livet som arkeolog må vente litt.

– Jeg lever ganske sparsommelig når jeg er hjemme, og sparingen gir meg mulighet til å reise. Ting jeg gjør når jeg er hjemme trenger ikke å være så dyrt. Rusler på bytur, oppdage nye veggmaleri eller gå på fjelltur.

På bloggen skiver hun også om hvordan hun sparer, tips for å leve billig og bruke nærmiljøet, som 200 ting å gjøre i hennes egen hjemby. Med bloggen har det også dukket opp noen sponsende reiser i det siste.

Linn har vært i mer enn 100 land, her er henne beste reisetips

UTFORSKER HJEMBYEN: ” A kiss between cultures” er laget av den argentinske kunstneren Animalito. Er favoritt som treffer reisehjertet til Renate. Foto: Solfrid Sande

Minnebok fra reisen

– Jeg skriver fordi vi glemmer så fort, og vil ha det ned på papir. Bloggen min er min egen minnebok, sier Renate.

Hun skiver ned hver dag, om atmosfæren hun opplever og inntrykk hun sitter igjen med. Det hun har gjort siden campingturene i barndommen. Og liker selv å lese andres blogger for gode tips når hun skal planlegge reisene siden, og setter stor pris på alle som deler. Derfor ønsker hun å gi tilbake med egne tips og erfaringer.

– Personlig har jeg nytte av å skrive ting ned når jeg reiser alene, og dele det med venner og familie. Sånn at de tar del i turen selv om de ikke er med.

Har alltid med seg på tur

Reiser aldri uten kamera og stativ, som er en nødvendighet om hun skal bli med på bildene siden hun reiser alene. Ellers en standard liste med klær, og fjellsko for tur og en liten lykkeamulett.

– Det er en pingvinbamse som jeg alltid har med, som en lykkeamulett. Den har jeg hatt helt siden min første tur, fordi jeg ikke er så glad i å fly, ironisk nok.

I sommer blir det turer i nærmiljøet, utforske Helgeland-regionen og Salten-distriktet. Til høsten står Wales og Isle of Man på programmet.