Lær deg å tipse riktig

Tromsøværingen Vidar Dalsbø (42) jobber til vanlig som kommunikasjonsrådgiver i DNB, og har reising som sin store hobby. Som ungkar kan han reise omtrent når og hvor han vil på kortere eller lengre reiser. Det har gitt den, skal vi si, lite sjenerte tromsøværingen en god oversikt over lokal tipskultur verden over. Og dermed kan han ett og annet om hvor du skal tipse, hvor mye du skal tipse – og hvor og når du ikke skal tipse.

REISEVANT: Vidar Dalsbø har reising som sin store hobby, her sammen med en ny venn han møtte i Everglades i Florida i 2018. Foto: Privat    
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 10. jul. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Her er tipsekspertens beste tips:

Her er ikke så normalt å tipse

«Veldig mange land utfor Norge har helt andre tipsnormer enn her hjemme. I Norge og store deler av Europa har vi høye grunnlønninger som inkluderer service, og tips er ikke spesielt vanlig for utenom restaurantbesøk og enkelte andre situasjoner der du føler service har vært svært bra.»

Prut som en proff

Her er det forventet at du skal tipse

«I mange land blir tips sett på som en del av lønnen, og du er forventet å tipse. USA er et godt eksempel på et slikt land, der tipsing er en vanlig del av nesten alle serviceyrker. Det kan bli sett på som direkte fornærmende hvis du ikke tipser, og enkelte kan til og med konfrontere deg med hvorfor du ikke har gitt tips.

Hvis du for eksempel opptrer som ‘storkar’, kan det like gjerne oppfattes som krenkende

Her bør du ikke opptre som «storkar»

Men du har også land, for eksempel i Asia, der du ikke er forventet å tipse, eller kan komme i situasjoner der tipsing kan bli sett på som fornærmende. Hvis du for eksempel opptrer som ‘storkar’ og kaster rundt deg med penger og samtidig viser manglende respekt for profesjoner i serviceyrker, kan det like gjerne oppfattes som krenkende.»

DER INGEN SKULLE TRU AT NOKON KUNNE BU: Vidar på ferie i eksotiske Nord-Korea.

Store forskjeller rundt om i verden

«Det er store forskjeller i tipskulturen rundt om i verden, også avhengig av hvilke tjenester du får levert. I det fleste land er det normalt å tipse ved restaurantbesøk, og i mange land forventer sjåfører, guider og hotellansatte som leverer personlige tjenester at du tipser.»

Slik blir du en pruteekspert i ferien

I noen land prøver de å utnytte turister

«Husk at du er ikke forpliktet å tipse, og i enkelte land er det mange som prøver å utnytte turister for tips. I for eksempel Egypt er det alminnelig at det spørres om ‘baksheesh’, som betyr tips, for nærmest alt fra at noen åpner døren for deg eller at de peker veien mot pyramidene.»

Hvor mye skal du gi?

«Hvor mye er hver enkelt person eller tjeneste verdt i tips? Jo, en fin grunnregel bør være at du er fornøyd med servicen. Størrelsen på tipset bør reflektere hvor fornøyd du er og hvilken tjeneste som er levert. Du bør for eksempel tipse mer til en guide eller sjåfør som har bistått deg hele dagen enn noen som bare gjør en liten enkelttjeneste. 10 prosent tips blir gjerne sett på som et greit utgangspunkt, så kan du heller tipse ekstra om du er veldig fornøyd med service.»

Disse eksotiske stedene drømmer nordmenn om å reise til

Hvor finner du en oversikt?

«Hvordan finner du ut hvor mye som er normalt å gi i tips der du skal reise? Jo, Forex har utarbeidet en oversikt som vi mener gir en god oversikt. Normalt vil tipsing være et tema som blir tatt opp i reisebøker, og det finnes også mange guider på nettet som omhandler dette temaet. Særlig på reiser til eksotiske strøk kan det være lurt å sette deg inn i kulturen dit du skal på forhånd. Før du drar bør du ha dannet deg et bilde av lokale forhold om tipsing, lommetyver, kriminalitet, hva lokal valuta står imot NOK, utbredelse av minibanker og om det er vanlig å bruke kort på restauranter og butikker.»