Et internship kan gi spennende muligheter

– På universitetet lærer jeg om teorien bak språkteknologi, mens jeg i DNB lærer og jobber med hvordan dette kan anvendes, forklarer han.

Lesetid 3 min lesetid
Publisert 08. sep. 2017
Artikkelen er flere år gammel

Språkteknologistudent Tobias Aasmoe (bildet) har i løpet av sommeren fått anledning til å omsette teori til praksis. Nå skal han fortsette å jobbe her én dag i uken.

Tobias (26) er født og oppvokst i Bodø. Han er nå ferdig med en bachelor i språkteknologi ved Universitetet i Oslo og har nettopp begynt på masteren. Fra før har han en bachelorgrad i filosofi fra NTNU.

Hva er språkteknologi?

– Språkteknologi handler om å gjøre skriftlig og muntlig språk forståelig for en datamaskin. Det er flere måter å gjøre dette på, ofte bruker man maskinlæring. Eksempler på slike teknologier er chatbots (intelligente roboter som svarer på skriftlige henvendelser), oversettere og talestyrte tjenester som Siri og Alexa. Vi kan bruke slik teknologi til å lage mer effektive og brukervennlige tjenester, forklarer Tobias.

– Utfordringen er interaksjonen mellom mennesker og teknologi. Vi kan utvikle gode algoritmer, men like viktig er det å lage løsninger som folk faktisk vil adoptere, som er brukervennlige. Kunden må oppleve merverdi. Taleteknologi er veldig i vinden nå og kan i noen sammenhenger være enklere å bruke, erfarer Tobias.

Hvorfor navigere gjennom mange menyer når du i stedet kan si til smarttelefonen din hva den skal gjøre? spør han.

Høye forventninger

Sammen med syv andre interns utgjorde Tobias studentteamet som i sommer bidro med å utvikle og teste løsninger innenfor fire prioriterte prosjekter: Videreutvikling av chatboten, videreutvikling av taleportal for bedriftsmarked, voice biometrics (autentifisering ved hjelp av stemme) og utforskning av sosialt intelligente roboter.

Senior forretningsarkitekt og ansvarlig for prosjektene, Jan Thomas Lerstein, hadde høye forventninger til dette teamet som var satt sammen av studenter med ulik bakgrunn og kompetanser:

– På åtte uker her i sommer skulle de få til veldig mye, og de har innfridd. Mange av løsningene som de har vært med på å teste og utvikle blir produksjonsatt i disse dager, forteller han.

Stockholm-robot

Student-teamet fikk også bli med DNB til Stockholm for å sjekke ut en sosial intelligent robot som et startup-selskap ved den Kungliga Tekniske Høgskolan har utviklet. Denne typen robotteknologi ligger det an til at Tobias vil få jobbe mer med fremover.

Kan du si litt mer om arbeidsoppgavene du har hatt her i sommer, Tobias?

– Jeg og en annen intern undersøkte sammen gevinstpotensialet for bruk av såkalt talebiometri for autentisering av kunder. Altså, at kunder skal kunne bli godkjent med stemmene sine på samme vis som med fingeravtrykk. Her fant vi en del utfordringer og la fram konkrete forslag til hvordan DNB kan ta i bruk slik teknologi. Mot slutten av sommeren jobbet jeg også med roboten som vi fikk kjennskap til i Stockholm.

Hvilke jobber får en språkteknolog?

– Mange ender nok opp med å jobbe med dataanalyse eller programvareutvikling. Flere av folkene i Convertelligence, et norsk «kunstig intelligent»-startupselskap, har for eksempel studert språkteknologi ved UiO. Det skjer også mye spennende på forskningsfronten.

Hva ønsker du å jobbe med?

– Kanskje dataanalyse og maskinlæring, på et eller annet vis.

Hvordan har sommeren i DNB vært?

– Jeg har hatt det gøy. Det føltes nesten ikke som jobb, for jeg fikk være med på så mye spennende. Jeg har vært del av en gruppe som har jobbet intenst med fire ulike prosjekter. Selv om jeg studerer språkteknologi så har jeg ikke fått anvendt det skikkelig før. Derfor har det også vært veldig lærerikt. Jeg vet nå mye mer om hvordan folk bruker slike teknologier.

– Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til da jeg begynte her. Jeg ble positivt overrasket, spesielt over Digital floor, hvor du på ett sted finner folk med ulik bakgrunn kompetanse og lett kan få assistanse når du trenger det.

Har du andre interesser enn språkteknologi og programmering?

– Ja, jeg leser mye, hører mye på musikk og løper mye. Nå er jeg skadet. Ellers skulle jeg ha løpt Oslo halvmaraton.