Står i kø for å lære nett- og mobilbank

Flere eldre trenger hjelp til å bruke nettbank og mobilbank. I går arrangerte DNB kurset «Bruksanvisningen for digitale banktjenester» som det første av flere som kommer til å bli holdt rundt om i hele landet.

Lesetid 2 min lesetid
Publisert 16. feb. 2018
Artikkelen er flere år gammel

– Hva er egentlig bankID? Burde jeg ha både avtalegiro og eFaktura?

Spørsmålene var mange da DNB holdt kurs for 25 eldre på Manglerud Gård Treffsenter.

SSB anslår at rundt 200.000 nordmenn ikke bruker Internett i det hele tatt, deriblant mange eldre. Det er mange eldre som ikke vet hvilke muligheter de har i dag til å bruke banken. At de enkelt kan betale regninger og overføre penger via mobil eller nettbrett er ukjent for mange.

– Jeg har ikke hatt noen interesse for å lære meg data før nå, men nå har jeg bestemt meg for å kaste meg ut i det, sa en av deltakerne på kurset.

Lærer eldre å bruke nettbank og mobilbank

Mange av de som ikke bruker Internett føler seg ekskludert fra det digitale fellesskapet. DNB har nå laget en bruksanvisning for moderne bruk av banken og har invitert inn aktuelle kunder til kaffe og kaker og til å prøve de digitale banktjenestene våre under kyndig veiledning. Kurset som skal holdes på rundt 50 steder i Norge gir rom for å spørre, prøve og feile.

De som møtte opp på Manglerud Gård Treffsenter fikk opplæring i å logge inn i nettbank og mobilbank, overføre mellom egne kontoer og å betale. De fleste hadde med seg enten egen PC eller nettbrett, så de fikk prøve seg selv.

Tør å prøve

Martin Okstad Olsen, en av kursholderne fra DNB, forteller at han syns det var inspirerende å møte eldre som mestrer både nett- og mobilbank.

– Noen bruker alle våre digitale tjenester mens andre var inne i nettbank for aller første gang. De lærer av hverandre underveis i kurser og tør å prøve seg fram.

– Noe av det viktigste vi fortalte de som var på kurset var at digitale flater er trygt og at sikkerheten er ivaretatt. Dette gjør at de tør å prøve, forteller Olsen.

Over 400 har meldt seg på kurs, og hele 25 kurs er fullbooket. Med rundt 400 på venteliste er det satt opp ekstra kurs flere av stedene i landet for at alle som ønsker skal få delta.