Suksessgründer Susanne Holzweiler: - Det har ikke bare vært én utfordring. Det har vært femten samtidig

Det sa én av grunnleggerne av klesmerket Holzweiler fra scenen på gründer-kontorfellesskapet MESH onsdag denne uken.

SUKSESSGRÜNDER: Susanne Holzweiler har sammen med broren Andreas og svigerinnen Maria Skappel, skapt et norsk klesmerke med internasjonal suksess. Her er hun i samtale med grunnleggeren av Power Ladies-podkasten, Yrja Oftedahl. Foto: Tobias Myklebust Fjeldheim
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 11. okt. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Det private aksjeselskapet ble grunnlagt i 2012, har 50 ansatte, omsatte for 70 millioner i 2017 og er tilgjengelig hos 60 norske forhandlere – og over 120 internasjonale butikker.

Kvinnelige gründere og aksjeselskap var nettopp ett av temaene på arrangementet som hadde årets TV-aksjon i fokus: CAREs arbeid for å skape et bedre liv for kvinner i noen av verdens mest sårbare områder, ved å starte egen bedrift og egen inntekt.

For flere kvinnelige gründere skaper store ringvirkninger. Ikke bare her hjemme, men også i andre deler av verden.

Her kan du melde på deg på og bli bøssebærer søndag 20. oktober

VIKTIG KAMP: Økonomisk likestilling er den siste og viktigste bautaen i verden, fortalte Gry Larsen, generalsekretær for CARE Norge, fra scenen. Foto: Tobias Myklebust Fjeldheim

– Det vil ta 202 år

Men i Norge er den kvinnelige gründeren Susanne Holzweiler i klar minoritet. For selv om Norge er et av verdens mest likestilte land, utgjør kvinner kun 20 % av dem som starter aksjeselskap. Og kun 2 % av investorkapital går til kvinnelige gründere.

Ute i verden er ikke situasjonen bedre. Gry Larsen, generalsekretær i CARE Norge, fortalte fra scenen at den siste og viktigste bautaen er økonomisk likestilling, og at det vil ta 202 år å oppnå full likestilling i verden.

Det vi har til felles, er at vi har kvinner som jobber

– Vi er et land hvor alle jobber

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande var også til stede på arrangementet, med ett klart budskap:

– Det er bare tull at Norge bare er rike kun på grunn av oljen. Sverige og Finland har lik levestandard som oss, uten å ha hatt olje. Det vi har til felles, er at vi har kvinner som jobber. Vi er et land hvor alle jobber og bidrar, og ikke bare halvparten.

Tips til gründere

Suksessgründer Susanne Holzweiler fortalte til publikum at gründerreisen er krevende – uansett hvem du er og hvor du kommer fra.

– Det har ikke bare vært én utfordring. Det har vært femten samtidig. Vi skal bygge noe stabilt og stort som skal vare i mange år. Det beste rådet vi fikk tidlig, var at problemene vi hadde aldri er så store og uløselige som du tror.

Hun poengterte at de verken arvet et firma eller noen stor formue fra foreldrene sine.

– Vi gjorde det motsatt vei, vi ansatte foreldrene våre.

Avslutningsvis ga hun dette tipset til andre kvinner som har en idé i magen:

– Jeg er fan av å ikke planlegge for mye. Jeg er fan av å bare gå ut i det, fan av å bare gjøre ting. Og være åpen for det som skjer. Du trenger ikke å være for rigid når det gjelder businessplanen!

GLAD: Her overrekker Rasmus Figenschou i DNB en sjekk til generalsekretær Gry Larsen i CARE. Helt til venstre, DNBs informasjonsdirektør Even Westerveld, som var programleder for kvelden. Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande til høyre. Foto: Tobias Myklebust Fjeldheim

Sjekk til CARE

Arrangementet i det stappfulle lokalet ble avsluttet med at leder for New Business i DNB, Rasmus Figenschou, overrakte en sjekk fra DNB på 200.000 kroner.

200.000 var første «avdrag». For hver like eller kvinne-emoji DNB får på Facebook-siden sin, gir banken 25 kroner ( oppad til totalt 500.000).

Vil du også være med på å hjelpe til på årets TV-aksjon? Her kan du melde deg på som bøssebærer.