Sykkelritt uten sidestykke på vidda: Blir ikke kvitt stemplet som «verdens råeste»

Lei av Birken? Norges tre lengste offroadritt starter i Alta. Skallbekledning er obligatorisk, og det er ikke bare på grunn av været.

TØFFE TAK: – For to år siden var det ekstremt vått på bakken, så kom skurer og overflatevann. Da fikk en myrparti på 40 meter som en måtte dra sykkelen gjennom, fremfor å sykle 15 km/t, forteller daglig leder Anders Abrahamsen Foto: Alf Ove Hansen
Lesetid 10 min lesetid
Publisert 24. jun 2019
Artikkelen er flere år gammel

– Etter ti år er det stadig flere som har hørt om oss, men mange våger ikke melde seg på. Vi blir ikke kvitt stemplet som «verdens råeste ritt». I starten hadde vi bare 700-kilometeren, og den er bare for de mest ekstreme.

Leder Anders Abrahamsen i Offroad Finnmark møter oss på kontoret i Alta sentrum. Fra 27. juli til 3. august inntar flere hundre syklister Finnmarks største by. For påmeldingen øker, også for rittene på 150- og 300-kilometerne.

– Navnet vårt har blitt godt kjent i terrengsykkelmiljøet, også internasjonalt, med deltakere fra Italia, Cuba og USA. De siste 3–4 årene har det virkelig økt. Per nå er det noen få plasser igjen til alle ritt.

Anders Abrahamsen i Offroad Finnmark. Foto: Alf Ove Hansen
Har du ikke rette klær med, er det alvor

 

Ishavskraft OF700: Maks 20 lag. 10 plasser igjen. Et én-etappes lagritt med 2 eller 3 ryttere eller du kan sykle solo. Mellom 9000 og 10 000 klatremeter. Traseen domineres av opparbeidede kjerreveier, stier og tråkk på Finnmarksvidda. Terrenget er krevende og gjennomsnittsfarten er ca. 12 km/t. Det er kryssing av hundrevis av bekker og mange små og noen større elver. Dominert av teknisk sykling, med innslag av sykkelorientering ved hjelp av GPS og kart. Lagene sykler med full support fra arrangøren. Lag kan motta privat/ekstern support, men kun på sjekkpunktene. Alle ryttere blir pålagt en minimumsutrustning som må være med gjennom hele rittet, slik at alle er i stand til å ta vare på seg selv ved uforutsette hendelser. Skjermdump: Offroad Finnmark

111 timer uten søvn

700-kilometeren er fremdeles verdens hardeste offroadritt. Det er mellom 9000 og 10 000 klatremeter. Traseen domineres av opparbeidede kjerreveier, stier og tråkk på Finnmarksvidda. Terrenget er krevende og gjennomsnittsfarten er cirka 12 km/t.

Du kan sykle både i team og solo, og det finnes elite- og turklasse. Til soloklassen er det til nå påmeldt hele 23 stykker.

Det er utrolig hvor mye energi du får av 10 minutters søvn

– Det som gjør løpet spesielt, er at du kanskje totalt sover 3-4 timer de dagene løpet varer. Alle må ta ut obligatorisk hvile, men i praksis sykler alle det i strekk. Menn elite kan maks bruke 99 timer på distansen, mens de andre klassene har 111 timer på seg. Det er som hundekjørerne sier; det er utrolig hvor mye energi du får av 10 minutters søvn, sier Anders Abrahamsen.

For to år siden kom 20 prosent i mål. Da var det ekstremt vått og tunge forhold. Sist år klarte 70 prosent det. Frem til 2018 hadde nok tidsbegrensningen vært for stram.

– Dag Otto Lauritzen har ikke syklet Offroad Finnmark, men han syklet et ritt i sør Amerika som han mente var det hardeste i verden. Det var kortere og gikk over tre etapper på 3 dager med pause imellom. Vi er 100 % sikker på at OF700 er hardere.

MYGG: Myggen er ikke like stor som spurven, men kan være plagsom nok dersom du får teknisk trøbbel og må fikse sykkelen i mange og lange minutter. Derfor er myggbeskyttelse obligatorisk. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

590 kilometer lenger enn Ultrabirken

For deg som ikke trekkes mot slike ritt, har altså Offroad Finnmark også to andre offisielle distanser du kan delta i. Etter hvert har de også altså fått 150 og 300 kilometer. Det er ritt som arrangøren sier mange vil klare med rett trening og teknikk. De er altså også Norges andre og tredje lengste ritt. Ultrabirken er til sammenligning for eksempel 110 kilometer.

I år stiller Gunn Rita Dahle

– Stadig flere, ikke minst lokalt, tar sjansen. 300 er den distansen med mest konkurransefokus. I år stiller Gunn Rita Dahle med ektemannen Kennet Flesjå på laget, og mange er giret på å slå henne. Det blir spennende. Vi håper at OF150 etter hvert får status blant eliteutøvere i Norge. Det hadde vært kult hvis det ble høyt nivå også på denne distansen.

NESTE ÅR: Påmeldingen åpner oktober, og rittene arrangeres mellom 25. juli og 1. august. Foto: Alf Ove Hansen

Tar hensyn til naturen

De over 200 frivillige gjør en stor innsats hvert år, og trekkes fram blant rytterne som det beste med hele løpet. De gir både massasje, mat og ikke minst service på syklene. ATV-er er også ute i løypene, for å ta vare på sikkerheten. Den fantastiske naturen, midnattssola og flotte stier for sykling kommer også høyt opp på pluss-listen etter løpet.

DNB Nyheter har tatt turen ut av kontoret, og etter 30 små minutter er vi i offroad-himmelen.

Vi følger naturlige stier og ferdselsårer i naturen

– Vi endrer traseene hvert år, og har et fantastisk utvalg som kjenner hver stein på vidda. Det er viktig for oss å understreke at vi følger naturlige stier og ferdselsårer i naturen, og gjør minst mulig inngrep, forteller Anders Abrahamsen.

Felles for alle er en utstyrspakke, som i år for første gang vil bli sjekket. På grunn av vekt, tar noen med superundertøy til 2-åringer mens andre dropper skallbekledning.

Blir du tatt i Offroad Finnmark for mangler i sekken, er det først tidsstraff og så rett ut.

FOR ALLE: Blir 150, 300 og 700 for tøft, arrangerer Offroad Finnmark også barneritt og folkeritt. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Sa du mygg?

– Har du ikke rette klær med, er det alvor. Det kan være 16 grader i Alta, men minus 1 på vidda. Det er heller ingen spøk å måtte stoppe og fikse på sykkelen i 20 minutter med mygg rundt deg. Skallbekledningen er nemlig ikke bare obligatorisk med tanke på vær og vind. Det er nemlig det eneste mygg ikke stikker gjennom.

Anders Abrahamsen håper at flere vil ta turen nordover for en fantastisk villmarksfølelse og gjestfrihet, men de ønsker ikke å bli et gigantisk ritt. Tanken var å vokse seg større, men målet er endret.

Du skal ikke være én blant mange

– Det går både på at du skal oppleve at du er alene på vidda, og vi ønsker heller ikke å utfordre naturen med å lage gjørmebad på vidda. Du skal komme til sjekkpunktene, få mat og sykkelservice og vite at du blir sett som et individ. Du skal ikke være én blant mange, og røske til seg drikke fra et bord med 200 kopper. Våre frivillige er både kokker, helsesøstre, psykologer og sykkelmekanikere som oppriktig bryr seg og heier deg fram.

OFFROAD: På OF700 er det mellom 9000 og 10 000 klatremeter. Traseen domineres av opparbeidede kjerreveier, stier og tråkk på Finnmarksvidda. Terrenget er krevende, og gjennomsnittsfarten er ca. 12 km/t. Foto: Alf Ove Hansen

Alle skal hylles

Birken er et ritt Abrahamsen bare har gode ord å si om. De er også et kvalifiseringsritt til Birken, en god tid i Offroad Finnmark gir god seeding. De ønsker likevel å være mer en opplevelse, enn et tidsjag.

Heldigvis har vi hatt DNB som generalpartner, og vi hadde ikke klart oss uten

– I Birken sykler du fort på tid; enten for å slå din egen rekord eller andres. Blir du nummer 260 i Birken, så enser ikke folk det. Hos oss er det 10 prosent som sykler for å vinne. Ryttere som kommer i mål i Alta lørdag klokken 11:45 hylles like mye som de som kom inn fredag klokken 08:00. Det å fullføre er like viktig som en god tid. Det er en like stor bragd å være lenge ute, som å sykle fort.

SMARTDOK OF300: Maks 55 lag20 plasser igjen. Går gjennom en storslagen villmark og har 5 sjekkpunkter, der 3 av dem er på fjellstuer på Finnmarksvidda. Rittet er en lagkonkurranse, der hvert lag består av 2 eller 3 ryttere. Det konkurreres i klassene: Menn, Kvinner og Mix. Rytterne må selv ha med seg på turen det de trenger av utstyr. Mat blir servert på sjekkpunktene. Lag kan motta privat/ekstern support, men kun på sjekkpunktene.. Skjermdump: Offroad Finnmark

God støtte

Det er krevende å arrangere Norges tre lengste ritt på en uke. Økonomien har alltid vært utfordrende, og det er den fremdeles. Offroad Finnmark er helt på grensen til at det lar seg gjøre i formatet det er nå.

– Rytterinntektene sørger bare for halvparten av inntektene. Heldigvis har vi hatt DNB som generalpartner, og vi hadde ikke klart oss uten. Sammen med det lokale næringslivet gir det oss stabilitet og forutsigbarhet.

Går for trippel

Anders Abrahamsen kom fra en administrasjonsjobb i Alta IF til Offroad Finnmark for noen år siden. Da ble han bitt av basillen.

– Nå har jeg tre sykler. En fatbike, en fulldemper og en racer. Jeg deltar ikke i noen ritt. Jeg har mer enn nok med å holde orden på alt og alle de dagene rittene foregår, men jeg sover iallfall litt mer enn rytterne …

Én rytter i år skal trolig knapt sove. For Alf Christian Losvar, som er topp ti i sin klasse i Birken og en veteran i Offroad Finnmark, skal forsøke det ekstreme.

– Han sier han skal sykle alle tre distansene. Sist år greide han både 150 og 700.

DNB OF150: Maks 200 deltakere30 plasser igjenSykles i klassene solo og junior. I juniorklassen skal syklistene skal sykle på lag med 2-3 personer. Skjermdump: Offroad Finnmark

 

 

OFFROAD FINNMARK
Består av 3 konkurranseritt, folkeritt og barneritt
Arrangeres i juli/august, så en kan sykle i midnattssol
Påmeldingen for 2020 åpner i oktober. Rittene arrangeres mellom 25. juli og 1. august.
Livesending og tracking på offroadfinnmark.no