Tar med seg selvtillit fra banen til banken

Både på sidelinjen som linjedommer og som bankrådgiver må Jørgen Rønning Valstadsve ta tøffe avgjørelser. Heldigvis har han litt bedre tid til å tenke seg om på kontoret enn han har på banen.

KONKURRANSE: – Det er lite som skiller oss linjedommere på dette nivået og det er knallhard konkurranse. Men det handler om å være tilgjengelig og prestere over tid og håpe at du blir lagt merke til, sier Jørgen Rønning Valstadsve. Foto: Anna Lian
Lesetid 7 min lesetid
Publisert 05. sep. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Om dagen er han finansrådgiver i DNB Stjørdal, men etter arbeidstid trekker Jørgen Rønning Valstadsve på seg drakta og blir en … Ja, kanskje ikke superhelt akkurat. Men en litt tøffere utgave av seg selv – det kan vi kanskje påstå at han har blitt ved hjelp av dommerdrakta?

– Jeg har alltid vært litt beskjeden, men dømminga har gjort meg veldig trygg på meg selv. Jeg har vokst mye på den erfaringa, forteller 26-åringen fra Skatval i Trøndelag.

I starten turte jeg ikke gjøre så mye med kommentarene

Økt selvtillit

Så mye har han vokst at han i fjor høst fikk ta steget opp i Eliteserien, noe han har jobbet for i flere år. Samtidig jobber han 100 % som finansrådgiver i banken. Selv om arbeidsstedene er nokså forskjellig, har de likevel noen likheter. Begge steder må han kunne se folk i øya og kunne gi tøffe beskjeder.

– Jeg har nok tatt med meg litt av den selvtilliten fra linjen inn i banken. Trua på at du kan ta avgjørelser og at du kan stole på deg selv. Det blir jo ofte mer personlig her i banken enn i en fotballkamp, men begge steder handler det om å kunne legge fram avgjørelsen på en god måte, forteller han.

På fotballbanen er ikke det aktuelt

Men én ting er helt vesentlig forskjellig på de to arenaene.

– Hvis det er noen som ikke får det lånet de ønsker seg så snakker vi om hvilke andre muligheter de har, og prøver å finne løsninger. På fotballbanen er ikke det aktuelt, smiler Valstadsve.

FRAM TIL TOPPS: Lokalavisa i Stjørdal laget i fjor egen sak om Jørgen. Skjermdump: Bladet.no

Nervøs i starten

26-åringen har selv spilt fotball opp til fjerdedivisjon med IL Fram Skatval, men skjønte fort at han ikke kom til å ende på elitenivå som spiller. Fotballinteressen var likevel stor, og da han fikk mulighet til å ta dommerkurs hoppet han på sammen med noen andre kompiser.

Det var en jenter-19-kamp, så de var eldre enn meg

– Jeg husker den aller første kampen jeg dømte. Det var en jenter-19-kamp, så de var eldre enn meg. Jeg var nok litt nervøs, men fikk heldigvis en god opplevelse, forteller Jørgen, som innrømmer at det kan være litt utfordrende å takle kommentarer fra spillere, trenere og publikum som fersk dommer.

– Det var litt tøft i starten, men da jeg kom over kneika ble det veldig gøy. I starten turte jeg ikke gjøre så mye med kommentarene; jeg bare overhørte dem og tok det med meg hjem. Etter hvert lærte jeg meg at det er bedre å gjøre noe med det der og da, sier Valstadsve, som nå selv bruker en del tid på å veilede unge dommere.

– Jeg fikk veldig god oppfølging selv da jeg startet og synes det er fint å kunne gi litt tilbake som fadder for de yngre som starter i dag.

FIFA neste

For siviløkonomen er ambisjonene som dommer fortsatt å nå så langt som mulig. Neste steg vil være å bli kvalifisert FIFA-dommer.

– Det er lite som skiller oss linjedommere på dette nivået og det er knallhard konkurranse. Men det handler om å være tilgjengelig og prestere over tid og håpe at du blir lagt merke til, sier han.

Og med det ambisjonsnivået, sammen med kamp både i helger og ukedager samt trening seks dager i uka, setter han stor pris på å ha en arbeidsgiver som legger til rette for satsingen hans.

– Det er helt supert. DNB har alltid vært veldig forståelsesfulle og fleksible og jeg slipper å gå rundt med den byrden på skuldrene at jeg kanskje ikke kan dømme en kamp fordi det krasjer med jobben. Det setter jeg stor pris på.

Vinn-vinn for arbeidsgiveren

Banksjef i DNB Stjørdal, Marcus Mauseth Trønsdal, er klar på at det å ha en ansatt som Jørgen gir minst like mye som det «tar» for han som arbeidsgiver.

De som kommer fra slike prestasjonskulturer er dedikerte og dyktige ansatte

– I DNB har vi god erfaring med ansatte som kombinerer jobb og toppidrett og prøver så godt vi kan å legge rette for at det kan kombineres. Det vi ser er at de som kommer fra slike prestasjonskulturer er dedikerte og dyktige ansatte, og det gjelder i høyeste grad også for Jørgen. Så for oss er dette en vinn-vinn-situasjon, understreker han.

Så hjelper det kanskje på at både han og mange av kollegaene er nokså fotballinteresserte.

Det prates en del om fotball på kontoret, ja

– Det prates en del om fotball på kontoret, ja. Til og med dem som ikke er så interesserte i utgangspunktet har begynt å se kampene Jørgen dømmer, slik at de kan diskutere med ham etterpå, ler Trønsdal.

Drømmer om Champions League

For Jørgen er støtten fra arbeidsgiveren og kollegene viktig på veien videre opp og fram som linjedommer. Og han vet godt hva som er den ultimate drømmen.

– Det ligger langt fram i tid, men for meg er nok Champions League større enn å dømme i et mesterskap. Det å kunne gå ut på banen til den hymnen, det hadde vært stort.

– Og hvilke lag skulle spilt den kampen?

– Ha-ha, ja det er alltid noen lag som hadde vært morsommere å dømme enn andre, men jeg ligger lavt med sånne ting. Som dommer er det viktig å holde seg nøytral, vet du …