Tek-entusiast Isabelle Ringnes: - Ingen oppfordret meg til å studere teknologi

Ingen oppfordret selverklært teknologievangelist Isabelle Ringnes til å studere teknologi. Nå jobber hun for at flere kvinner skal bli interessert i teknologi.

VIS FREM MULIGHETENE! Under DNBs debatt om mangfold i Arendal i dag oppfordret Isabelle Ringnes næringslivet til å vise frem de spennende jobbmulighetene som finnes  for tek-interesserte. Til høyre Mari Teigen, leder for CORE – Kjernemiljø for likestillingsforskning, og assisterende direktør ved Institutt for samfunnsforskning. Til venstre debattleder Even Westerveld,informasjonsdirektør i DNB. Foto: Pål Jørgen Bakke
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 15. aug 2018
Artikkelen er flere år gammel

– Jeg var interessert i teknologi som barn, men jeg ble aldri oppfordret til å gå den veien. Jeg fikk aldri høre: «Det er så spennende. Det er fremtiden», selv om de visste om potensialet selv på den tiden. Jeg var kanskje litt bitter da jeg begynte å studere teknologi, og så at alle snakket om det, sa Isabelle Ringnes under en debatt om mangfold i det digitale arbeidslivet under Arendalsuka.

Tror mange jenter har feil inntrykk

Som sosial entreprenør og leder for tech-nettverket TENK, har hun blant annet vært på en turne i Norge og snakket med 4000 skoleungdom om teknologi. Hun tror mange jenter har feil inntrykk av hva det egentlig vil si å studere og jobbe med teknologi.

De tenker at det er å sitte foran en datamaskin og kode, og at det er alt de gjør

– Vi ser at det er mange jenter som skremmes av teknologi. De tenker at det er å sitte foran en datamaskin og kode, og at det er alt de gjør. Man må vise frem hvor mange kule ting man kan gjøre innenfor teknologi. Det er ikke bare å sitte foran en datamaskin. Det kan bedriftene vise frem. Og vise frem at favorittproduktene deres, det er faktisk teknologi. Finn.no, VG.no – alt dette er tek!

Oppfordrer næringslivet til å vise frem mulighetene

Ringnes oppfordrer næringslivet til å vise frem de spennende mulighetene som finnes. Da hun selv vendte tilbake til Norge etter teknologi-studier utenlands, snakket Ringnes med mange kvinner som var skeptiske til å jobbe med teknologi.

Alle var sånn: ‘Jeg er så lite teknisk. Jeg kan ikke skru på TV-en engang’

– Alle var sånn: «Jeg er så lite teknisk. Jeg kan ikke skru på TV-en engang». Teknologi handler ikke om å skru på TV-en eller noe sånt. Det handler om se mulighetene, om å forstå, om å være kreativ og det handler om å løse problemer og om å hjelpe mennesker.

Mangfold og likestilling viktig for konkurransekraften

Å få flere jenter til teknologi-fagene er ikke bare viktige for jentene selv, men også for potensielle arbeidsgivere. Til stede på debatten var DNBs konsernsjef Rune Bjerke og Telenor-direktør Berit Svendsen. Begge understreket at mangfold og teknologi er viktig for konkurransekraften.

– Mangfold er bra for bedriften i forhold til å skape gode kundeopplevelser, å skape verdier for aksjonærene og skape et godt arbeidsmiljø på arbeidsplassen, sa Rune Bjerke under debatten.

Mangfold er rett og slett viktig for å skape de gode produktene, understreket Berit Svendsen.

– Det er en kjempeutfordring at vi ikke klarer å speile det som er befolkningen i landene vi operer i. Det er et bredt mangfold i befolkningen, og hvis vi ikke klarer å få opp kvinneandelen, kommer vi til å ta feil beslutninger, sa Svendsen og pekte på at tjenestene og produktene tross alt skal brukes av hele befolkningen.

Generelle utfordringer med likestilling

Imidlertid er det ikke bare det å få tak i nok kvinnelige IT-hoder som er en utfordring for næringslivet. Også likestilling mellom kjønnene generelt er viktig. I DNB har likestilling mellom kjønnene vært høyt på agendaen de siste årene. Banken nærmer seg nå målet om 40 prosent kvinneandel på de fire øverste ledernivåene. Ved inngangen til 2018 var andelen 37 prosent.

Ellers har næringslivet fortsatt en lang vei å gå på dette området, viser COREs Topplederbarometer, som Mari Teigen presenterte under debatten:

Bare 22 prosent av norske toppledergrupper er kvinner, og bare én av ti av de 200 største norske selskapene har en kvinnelig leder helt øverst, viser rapporten.

– Vi må begynne den diskusjonen som handler om hvordan vi skaper endringer i arbeidslivet, og fokusere litt mindre på hva som er feil med damene, sier Marit Teigen, som heldigvis ser en holdningsendring, både blant nye og mer erfarne lederne.

Det handler om å utnytte denne holdningsendringen, mener hun.

Ønsker for bedre likestilling

Mangfold må jobbes med langs flere dimensjoner, men under debatten var det særlig fokus på kvinner og teknologi. På tampen ble debattantene spurt om konkrete råd. Kristine Hofer Næss, styreleder i teknologi-nettverket ODA, trakk frem tre ønsker:

– Vi må ikke bare ha koding inn i skolen, men også teknologiforståelse. Vi må ha flere IKT-studieplasser, og incentiver for videreutdanning, sier hun.

Videre oppfordret hun bedrifter til å tenke bredere.

– Det er viktig å jobbe for å få flere jenter interessert i teknologi, men hva med alle de som allerede er i arbeidslivet? Jeg vil utfordre til å samarbeide på tvers for å lage gode kompetanseløft