Trenger du sommerjobb?

- Begynn å lete allerede nå

Sommervikariater utlyses ofte tidlig på året. Mange bedrifter har søknadsfrist i mars eller april.

Lesetid 5 min lesetid
Publisert 18. des. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, hadde sommerjobber fra hun begynte på ungdomskolene til hun var ferdig med å studere og i fast jobb. Hun gir deg her sine beste "finne sommerjobb"-tips:

- Det tar tid å følge med på hva som legges ut av ledige stillinger og deretter skrive og sende inn søknader. Derfor er det dumt å vente til senere. Begynn å forberede deg allerede nå, slik at du er klar og kan gripe muligheten når den byr seg, sier forbrukerøkonomen.

Hun oppfordrer deg til å sjekke daglig hva som legges ut av nye stillinger.

- Kontakt også bemanningsbyråer. Du trenger ikke å begrense letingen til nærområdet. En sommerjobb i en annen by eller i utlandet kan by på spennende erfaringer. Kanskje skal du være noen uker på hytta i sommer. Hvorfor ikke søke jobb hos en bedrift i samme område? spør hun.

Silje har også erfart at det er viktig å bruke kontaktnettet sitt.

- Fortell venner og familie at du er på utkikk etter sommerjobb. Kanskje har de gode tips eller kjenner noen som trenger folk.

Sommerjobb viktig også for 13-åringer

Forbrukerøkonomen oppfordrer også tenåringer til å skaffe seg sommerjobb slik hun selv gjorde. Den første jobben ga henne verdifull erfaring som gjorde det lettere å få den neste.

- Vær imidlertid klar over at det finnes regler for hva slags arbeid og hvor mye arbeid du kan gjøre basert på hvor gammel du er. Har du passert 13 år kan du gjøre arbeid som rydding eller å gå med avisen. Lønnet arbeid fra du er 13 år gir også pensjonsopptjening fra Folketrygden, og det er vel verdt å få med seg, poengterer hun.

Arbeidsbestemmelser gjelder også for sommervikarer

- Sommervikarer har rettigheter på lik linje med alle andre. Har du sommerjobb skal du ha en kontrakt som sier hva slags arbeid du skal utføre, hvor mye du skal jobbe og hvor mye du skal få i lønn. Kontrakten er gyldig når begge parter har signert. Som sommervikar har du også rett på feriepenger. Disse skal du få utbetalt ved sluttoppgjør, det vil si når sommerjobben er over, opplyser hun.

Hvor mye kan du tjene før du må betale skatt?

- Hvis du kommer til tjene 55.000 kroner eller mindre i løpet av året, trenger du ikke å betale skatt. I så fall bestiller du et frikort fra Skatteetaten. Et frikort er et skattekort som viser at arbeidsgiver ikke skal trekke skatt. Hvis du kommer til å tjene mer enn 55.000 kroner, bestiller du et vanlig skattekort. Har du flere enn én arbeidsgiver, bør du for å sikre at skattetrekket blir riktig, også gjøre oppmerksom på hvem som er hovedarbeidsgiver (der du tjener mest) og hvem som er biarbeidsgiver(e), sier hun.

Vær obs på mulig trekk i stipend

Silje vil også gjøre studenter oppmerksom på at de kan tjene opptil 182.575 kroner i året før inntekten vil gå utover størrelsen på stipendet de får fra Lånekassen.

Kort oppsummert:

  • Start jakten på sommerjobb tidlig, sjekk når aktuelle bedrifter har søknadsfrist.
  • Søk på selskaper som lyser ut sommerjobber og som du synes virker spennende. Det er mange søkere og konkurransen er sterk, men du kan være blant de heldige.
  • Registrer deg hos bemanningsselskapene, og opprett et søk på ledige stillinger i en jobbportal.
  • Bruk nettverket ditt! Snakk med venner, familie og bekjente.
  • Oppdater CV, ha referanser og attester klart.
  • Kartlegg hva du kan som en arbeidsgiver vil ha bruk for og uttrykk det.
  • Vær villig til å flytte på deg for å få sommerjobb. Selv om du må bruke noen penger på bolig så er erfaringen verdt mye.