Flere virksomheter trenger ferievikarer i år sammenlignet med i fjor. Endringen er størst innen reiseliv etter to år med pandemi.
Det melder NTB på bakgrunn av en fersk undersøkelse som hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen, Virke, har gjort blant medlemsbedriftene sine
To av tre store og mellomstore virksomheter sier imidlertid at det er litt eller mye vanskeligere å få tak i folk i år, enn i fjor. Spesielt reiselivet frykter for konsekvensene av å ikke få tak i nok ansatte.
Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, oppfordrer derfor unge som ennå ikke har fått seg sommerjobb, til å svinge seg rundt.
- Utnytt muligheten. Det er ikke for sent, sier hun.
Forbrukerøkonomen oppfordrer interesserte til å sjekke daglig hva som legges ut av nye stillinger.
- Kontakt også bemanningsbyråer. Du trenger ikke å begrense letingen til nærområdet. En sommerjobb i en annen by eller i utlandet kan by på spennende erfaringer. Kanskje skal du være noen uker på hytta i sommer. Hvorfor ikke søke jobb hos en bedrift i samme område?
Silje har også erfart at det er viktig å bruke kontaktnettet sitt.
- Fortell venner og familie at du er på utkikk etter sommerjobb. Kanskje har de gode tips eller kjenner noen som trenger folk.
Forbrukerøkonomen oppfordrer også tenåringer til å skaffe seg sommerjobb slik hun selv gjorde. Den første jobben ga henne verdifull erfaring som gjorde det lettere å få den neste.
- Vær imidlertid klar over at det finnes regler for hva slags arbeid og hvor mye arbeid du kan gjøre basert på hvor gammel du er. Har du passert 13 år kan du gjøre arbeid som rydding eller å gå med avisen. Lønnet arbeid fra du er 13 år gir også pensjonsopptjening fra folketrygden, og det er vel verdt å få med seg, poengterer hun.
- Sommervikarer har rettigheter på lik linje med alle andre. Har du sommerjobb skal du ha en kontrakt som sier hva slags arbeid du skal utføre, hvor mye du skal jobbe og hvor mye du skal få i lønn. Kontrakten er gyldig når begge parter har signert. Som sommervikar har du også rett på feriepenger. Disse skal du få utbetalt ved sluttoppgjør, det vil si når sommerjobben er over, opplyser hun.
- Hvis du kommer til tjene 65.000 kroner eller mindre i løpet av året, trenger du ikke å betale skatt. I så fall bestiller du et frikort fra Skatteetaten. Et frikort er et skattekort som viser at arbeidsgiver ikke skal trekke skatt. Hvis du kommer til å tjene mer enn 65.000 kroner, bestiller du et vanlig skattekort. Har du flere enn én arbeidsgiver, bør du også gjøre oppmerksom på hvem som er hovedarbeidsgiver (der du tjener mest) og hvem som er biarbeidsgiver (e), sier hun.