– Start jakten på sommerjobb nå

Det er mars allerede! Vil du ha sommerjobb, bør du starte letingen nå.

TENKT BREDT: – Kartlegg hva du kan og liker og begynn letingen nå, anbefaler forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 10. mar 2023
Artikkelen er flere år gammel

Det sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Hun oppfordrer alle som vil ha sommerjobb til å sjekke daglig hva som legges ut av nye stillinger. Mange bedrifter lyser ut sommerjobber tidlig på året, ofte i mars.

– Kontakt også bemanningsbyråer. Du trenger ikke å begrense letingen til nærområdet. En sommerjobb i en annen by eller i utlandet kan by på spennende erfaringer. Kanskje skal du være noen uker på hytta i sommer. Hvorfor ikke søke jobb hos en bedrift i samme område? 

Silje har også erfart at det er viktig å bruke kontaktnettet sitt.

– Fortell venner og familie at du er på utkikk etter sommerjobb. Kanskje har de gode tips eller kjenner noen som trenger folk.

Sommerjobb viktig også for 13-åringer

Forbrukerøkonomen oppfordrer også tenåringer til å skaffe seg sommerjobb slik hun selv gjorde. Den første jobben ga henne verdifull erfaring som gjorde det lettere å få den neste.

– Vær imidlertid klar over at det finnes regler for hva slags arbeid og hvor mye arbeid du kan gjøre basert på hvor gammel du er. Har du passert 13 år kan du gjøre arbeid som rydding eller å gå med avisen. Lønnet arbeid fra du er 13 år gir også pensjonsopptjening fra folketrygden, og det er vel verdt å få med seg, poengterer hun.

Arbeidsbestemmelser gjelder også for sommervikarer

– Sommervikarer har rettigheter på lik linje med alle andre. Har du sommerjobb skal du ha en kontrakt som sier hva slags arbeid du skal utføre, hvor mye du skal jobbe og hvor mye du skal få i lønn. Kontrakten er gyldig når begge parter har signert. Som sommervikar har du også rett på feriepenger. Disse skal du få utbetalt ved sluttoppgjør, det vil si når sommerjobben er over, opplyser hun.

Hvor mye kan du tjene før du må betale skatt?

– Hvis du kommer til tjene 70.000 kroner eller mindre i løpet av året, trenger du ikke å betale skatt. I så fall bestiller du et frikort fra Skatteetaten. Et frikort er et skattekort som viser at arbeidsgiver ikke skal trekke skatt. Hvis du kommer til å tjene mer enn 70.000 kroner, bestiller du et vanlig skattekort. Har du flere enn én arbeidsgiver, bør du også gjøre oppmerksom på hvem som er hovedarbeidsgiver (der du tjener mest) og hvem som er biarbeidsgiver (e), sier hun.

Kort oppsummert:

  • Søk på selskaper som lyser ut sommerjobber og som du synes virker spennende 
  • Registrer deg hos bemanningsselskapene, og opprett et søk på ledige stillinger i en jobbportal
  • Bruk nettverket ditt! Snakk med venner, familie og bekjente
  • Oppdater CV, ha referanser og attester klart
  • Kartlegg hva du kan og uttrykk det 
  • Vær villig til å flytte på deg for å få sommerjobb. Selv om du må bruke noen penger på bolig så er erfaringen verdt mye

Les om jobbmulighetene for studenter i DNB her