Utopia-sjefen: - Jeg vil gjøre Stavanger til en by folk utenfra setter pris på

Musikkfest i hjertet av Stavanger. Bak ligger et mål om å lage noe som gjør at studentene elsker byen og blir.

FESTIVALSJEFEN: – Å se mennesker som har sine to beste dager i året, er det som motiverer meg mest, sier Espen Yung Svendsen. Her sammen med en festivaldeltaker som ville dele øyeblikket med ham. Foto: Solfrid Sande
Lesetid 7 min lesetid
Publisert 27. aug 2019
Artikkelen er flere år gammel

– Jeg ville skape noe studentene kan glede seg til hele året. En felles møteplass enten de er gjester eller jobber frivillig.

Festivalsjef Espen Yung Svendsen smiler, og ser fornøyd på havet av folk som hopper opp og ned og synger i kor, på plassen utenfor konserthuset i Stavanger. Det er en nesten elektrisk stemning når Isah, stjerneskuddet fra Storhaug, synger ”Hallo”.

Festivalen som etter tre år ser ut å ha klart å tiltrekke seg både mange studenter, unge og noen litt eldre musikkglade folk. For de ønsker å være en festival for alle, med felles interesse for fantastiske opplevelser og musikk.

MUSIKKGLEDE: Paulina Zaremba, Mette Aasebø og Martine digger konserten til Kjartan Kristiansen. Foto: Solfrid Sande

Får studentene til å føle seg hjemme

Espen Yung Svendsen har et glødende kulturhjerte, og jobbet mye med musikk som blant annet festivalsjef for Numusic. Han studerte selv i hjembyen, og har møtt studenter som synes Stavanger kan være en litt kjedelig studentby. Med mange etablerte miljøer, som kanskje ikke er like enkle å komme inn som tilflytter tror han.
Derfor ville han skape en møteplass på sensommeren som kan trekker studentene til sentrum og skape gode minner.

Jeg vil bli her. Det er verdens beste by

– Får jeg tre studenter til å bo her, finne jobb her, eller starte noe som skaper arbeidsplasser, er det toppen for meg. Jeg vil gjøre Stavanger til en by folk utenfra setter pris på, sier Espen Yung Svendsen, og legger til.

– Å se at folk har det bra, og møtes uansett bakgrunn. Få nye vennskap og en god opplevelse, er viktig for meg.

MATPAUSE: – Jeg kommer for Isah. Musikk er viktig for meg, og festivalen er kjempebra, sier Thomas Eze, Marius Halvorsen og Tord Mobek. Foto: Solfrid Sande

Helt utsolgt

Festivalen ble møtt med skepsis, men kan trygt si at den etter tre år er blitt en suksess, for i år var festivalen helt utsolgt.

– Vi skal etablere en dødsbra festival som gir folk en god festivalopplevelse. Byen har godt av en festival som Utopia. Kultur er en viktig del av en by, den definerer byens utvikling, sier Espen Yung Svendsen.

De bryr seg om bærekraft, politikk og flyktninger

Festivalprogrammet er allsidig, og han sier treffer de unges mangfoldige musikksmak. De lytter gjennom strømmestjenestene og lager sine egne lister. Selv hørte han i mange år bare på Michael Jackson. Men ikke bare musikksmaken er i endring.

– Unge i dag er mer gjennomtenkte; de bryr seg om bærekraft, politikk og flyktninger. Og det tror jeg er mye takket være musikken.

STUDENTRÅDGIVERE: – Veldig fint å samle folk i byen på Utopia. Et veldig gøy opplegg, sier Mathias Flo Hjetland, bak til venstre, sammen med Juni Johnson og Frøydis Dybedal, og Hanne Bratland og Martin Lapin Larsen sittende foran. Foto: Solfrid Sande

Studentrådgivere

Ved den store DNB vognen jobber fem studentrådgivere med å lade telefoner, gi bort spareråd og små give-aways. Utopia er et naturlig møtepunkt og studentsatsningen skal øke attraktiviteten blant unge, og mange lar ikke tilbudet om ekstra strøm gå fra dem.

Fire av fem på standen er utenbysstudenter, og hva synes de om møteplasser som Utopiafestivalen?

– Jeg tror det er kjempeviktig. Nå er det også mange nye studenter som er kommet til byen. Jeg har truffet mange av mine klassekamerater, og noen som er nye i byen, sier Hanne Bratland.

Den stemningen som er her, er ubeskrivelig

Hun er fra Lyngdal, og kjente selv godt til byen fra før, men råder andre som er nye til å bli med i noe.

– Du må engasjere deg, da blir det mye lettere å bli kjent med folk. Jeg vil bli her. Det er verdens beste by.

LIKER BYEN: Sonia Karlsen og Witthya Wijeyaraj fra Oslo trives godt som studenter i Stavanger. – Oslo er mer travelt, og jeg synes folk er mer i møtekommende her, sier Witthya. Foto: Solfrid Sande

Møteplass for unge

– Studenter og unge er et av våre satsingsområder, vi ønsker å komme i kontakt med unge og engasjere i andre kanaler, noe vi gjør med samarbeidet med Utopia, sier Milena Mesfin, markedsrådgiver i DNB Stavanger.

DNB-studentene er bankens ansikt utad i studentmiljøene, og jobber med å skape spennende møteplasser for studenter. De arrangerer både faglige og sosiale arrangement, og viser at bank ikke er kjedelig. Vi har stor bredde i banken, og mye god kunnskap internt, forteller Mesfin.

Dette er andre året DNB er generalsponsor for Utopia og den stemningen som er her, er ubeskrivelig, mener hun.

– Jeg er svært imponert over hva Espen og resten av gjengen får til. Vi er veldig stolte av å være med på laget.

DNB HILLS: God festivalstemning på VIP-området. Milena Mesfin sammen med stundetrådgiver Hanne Bratland og Martine Gundersen, finansrådgiver. Foto: Solfrid Sande

Støtter lokalt kulturliv

– Vi er opptatt av å være tilstede, og skape gode kundeopplevelser. Når vi støtter lokalt kulturliv har vi mulighet til å gi tilbake til kundene våre, sier Milena Mesfin.

Gjennom samarbeidet som Utopia, tilbys rabatt på billetter til festivalen og fordeler på festivalområdet. Ønsket er å bidra til en enda bedre festivalopplevelse, samtidig som vi viser hva merkevaren står for, sier Mesfin. Noen heldige som kom innom vognen til stundetrådgiverne fikk også billetter til etterfesten med Isah, og fikk møte mange av artistene.

Utopia er et kulturtilbud Stavanger trenger mener hun. Festivalen som vil appellere til alle med sin unike beliggenhet ved konserthuset i byen.

– Vi heier på folk som tørr å satse, slik som Espen gjør.

FRIVILLIGE: Line Waage Tengesdal jobber for andre år på rad. Fredagen rydder hun rundt, men lørdagen skal hun bare kose seg. – Kjekt å kunne hjelpe andre. Foto: Solfrid Sande